F Dá sa vymeniť voda s olejom #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Dá sa vymeniť voda s olejom #svetradskumam



V dnešnom pokuse sa pozrieme na to, ako sa dá vymeniť voda s olejom, ale to už viete z názvu článku :) Takže poďme nato...



Ak ste pozorne sledovali video všetko podstatné už viete :) ale predsa Vám pár vecičiek ešte prezradím. Do dvoch rovnakých pohárov sme umiestnili naše látky. Do jedného sme dali vodu a do druhého sme dali olej v rovnakých množstvách. Voda a olej patria medzi nemiešateľné kvapaliny. Nemiešateľné kvapaliny ??? znamená to, že po ustálení rovnováhy medzi nimi vzniká tzv. ostré rozhranie ktoré sme pozorovali. 




Tak teda sme pohár s vodou obrátili hore dnom, pomohli sme si podložkou – periodickou tabuľkou prvkov :) a pohár sme umiestnili na pohár s olejom. Obidva poháre boli oddelené len našou periodickou tabuľkou. A práve tu sme postupne pomaly vyťahovali tak aby boli poháre na sebe. 




Princípom tohto pokusu je fakt, že hustota oleja je menšia ako hustota vody ( olej pláva na vode, rovnako ako ropa a ropné látky pri environmentálných haváriách). Tým, že tento fakt vieme sa voda z horného pohára vymení s olejom zo spodného pohára. Efekt presýpacích hodín. Zaújmavé je pozorovať bublinky oleja, ktoré vznikajú keď nevyberieme papier úplne viď. moje video vyššie v článku.



Za všetkým je hustota. Hustota patrí medzi fyzikálne veličiny. Fyzikálne veličiny ??? pod týmto pojmom chápeme, že sa jedná o vlastnosť ktorú vieme merať. Hustota ρ sa označuje gréckym písmenom. Hustota sa vypočíta ako podiel hmotnosti a objemu. Zároveň nám táto veličina určuje hmotnosť 1 cm3 látky.
Tento jednoduchý experiment môžete vyskúšať aj doma. Všetky veci nájdete nájdete totiž v kuchyni ...

Dúfam, že sa Vám video a článok páčili a ž sa teším na niečo ďalšie :)
by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára