F Morský piesok na Slovensku !? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Morský piesok na Slovensku !?


Prázdniny sú v plnom prúde a ja som dupla na plyn tiež :) Hneď som sa rozbehla a zavítala som na jedno z najkrajších miest v Bratislave - čo sa prírody týka :) SANDBERG  





Je to významná paleontologická lokalita, nachádzajúca sa na území mestskej časti Devínska Nová Ves, Bratislava. Leží na severozápadnom okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Lokalita bola objavená pri ťažbe piesku.
Lokalitu vyhlásili za chránené nálezisko s rozlohou 25,6 ha roku 1964. Už nasledujúceho roku bola rozšírená a premenovaná na Štátnu prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla, o rozlohe 27,97 ha. Roku 1986 sa chránená plocha rezervácie rozrástla na 102 ha. Posledná zmena prišla 1. januára 1995, kedy bola premenovaná na Národnú prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla s najvyšším stupňom ochrany.



Najviac by som vystihla asi nádherný výhľad až do Rakúska a skoro na celú Devínsku Novú Ves, krásnu prírodu všade vôkol a samozrejme samotnú geologicko-paleontologickú lokalitu. Človek nemusí ani k moru a môže sa nabažiť piesku aj na Slovenku :) Je zaujímavé si predstaviť, že stojíte na mieste, kde pre pár miliónmi  rokov tu bolo more a žraloky a celá morská fauna a flóra :))) Neďaleko Sandbeergu sa nachádza Waitov lom a práve tu sa snažia o obnovu prirodzenej pastvy.

Waitov lom v minulosti nazývaný Devínsky kameňolom sa nachádza na západnom svahu vrchu Devínska Kobyla. V minulosti bol súčasťou Prvej Bratislavskej vápenky, ktorá fungovala od konca 19. storočia do roku 1935. Dnes lom predstavuje zaujímavú prírodnú lokalitu, ktorá sa vyznačuje hojným výskytom skamenelín a mimoriadne vzácnou faunou a flórou (leží na území národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla).


Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny (najmä hmyzu). Výskyt pieskomilnej kveteny a výskyt druhov čeľade vstavačovitých rastlín, vďaka ktorým patrí k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku. V celom areály sa nachádzajú tabule s popisom a tak si môžete prečítať o stopách minulosti práve o mieste kde práve stojíte :)





Dúfam, že už podľa fotiek vidíte, že toto miesto je ozaj kúzelne. Dokážete tu nabrať toľko energie, ucítite tu naozaj čerstvý vzduch a zažijete dotyk slobody. Príroda na Slovensku je ozaj kúzelná a niekedy mám pocit, že si ju nevieme vážiť. Ooooo až sa čudujem, že toto som povedala práve ja! Nie, že by som nerada chodila do prírody, ale preferujem v poslednej dobe iné miesta na oddych :) no ale tu chodím ozaj rada. Už som tu bola nejeden raz a vždy mňa vie toto miesto naozaj nádherne prekvapiť :))) Ak ste tu ešte neboli určite sme zablúďte a uvidíte, že Bratislava nie je len samí betón :) 

by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára