F Nevidíš ho, a predsa je tu! #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Nevidíš ho, a predsa je tu! #svetradskumam


A dnes tu máme ďalší článok z mojich obľúbených :) V dnešnom článku sa dozvieme niečo o látke, ktorá je stále pri nás, ktorá sa nás dotýka, bez ktorej by sme nemohli existovať! Už viete na čo myslím? 





Takže dnes sa budeme v našom laboratórnom okienku CHEMISTRY POINT venovať VZDUCHU! Vzduch je všade okolo nás. V chemickom slovníku si pod pojmom vzduch predstavíme zmes viacerých plynov. Našu zem obklopuje asi 2 000km vysoká vrstva vzduchu. Hoci je vzduch ľahký, táto pokrývka tlačí na všetko (áno aj na nás) na zemskom povrchu silou, ktorá sa vyrovná stĺpcu vody vysokému 10,4m. Tak to je už čo povedať :) 

Človek si túto ťarchu neuvedomuje, pretože vzduch na nás tlačí rovnako zo všetkých strán a kvapaliny v našom tele vytvárajú protiklad. Tlak vzduchu je veľmi zaujímavý aj z hľadiska toho, že je dobrý pomocník. Napr. pneumatiky auta sú napumpované vzduchom pod tlakom, aby boli pevné a pritom pružné. Takže tlmia nárazy na ceste (výtlky) a tým spríjemňujú jazdu. 

Jasne, že existuje aj také niečo ako je rozdiel v tlaku vzduchu. Tento jav využívame najmä pri premiestňovaní kvapalín alebo pevných predmetov. Jeden príklad za všetky: keď budete piť v lete limonádu slamkou, využívate pľúca ako pumpu, aby ste znížili tlak vzduchu nad kvapalinou v slamke. Vyšší atmosferický tlak mimo nej vytláča limonádu do úst.   Atmosferický tlak je tlak spôsobený atmosférou našej planéty. Normálna hodnota je 101 325 Pa (Pascalov). 


Ako sme sa pohrali so vzduchom a tlakom my v plastovej nádobe sleduj vo videu :)))
 

Tak vo videu ste mohli vidieť, že aj obyčajná plastová fľaša nie je len taká obyčajná :P Už Vám niekto povedal, že vzduch zaoberá aj objem. S objemom sa stretávame zväčša pri kvapalinách. Ale predsa vzduch je plyn a svoj objem má tiež. Toto sme dokázali vo videu vyššie checkni to :) 



Veľmi jednoduchý experiment so servítkou a objemom vzduchu :)  ale aby to nebolo také nudné chýba tomu trochu ohňa. To, že vzduch je zmes plynov som hovorila na začiatku. Ale akých? Vzduch je síce bez farby a zápachu. Obsahuje však najviac 78% dusíka a 21% kyslíku. Kyslík je pre život rastlín, zvierat a ľudí životne dôležitý. 

A to či sa naozaj kyslík nachádza vo vzduchu sme dokazovali vo videu :)  Zapálili sme kahanec (mojej obľúbenej vône) a po čase sme ho zakryli kadičkou hore dnom. Čo sa stalo? 




Kahanček a oheň v ňom nám zhasol :/ Prečo? Horenie je redoxná reakcia a bez prístupu vzduchu (kyslíka) nehodí nič. Všetok kyslík, ktorý bol v našom objeme kadičky sa spotreboval a teda pomaly oheň zhasol. 

Bože ja tu chémiu tak milujem :) Viac informácii sa dozvieš ak si pustíš video v článku :) 
by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára