F Nitra najstaršie mesto Slovenska - ŽIVOT PODĽA SEBA

Nitra najstaršie mesto Slovenska


Toto mesto som už navštívila niekoľkokrát, no zväčša pracovne. Pre tentokrát som si povedala, že to bude už aj výlet a tak som spojila dva v jedno:) To mi celkom ide. Najstaršie mesto Slovenka, krásne romantické uličky v okolí hradu, zákutia horného mesta, starobylé pamiatky, nádherný hradný areál, pešia zóna mesta, mestské divadlo, synagóga v centre, dostatok zelene v meste, dve univerzity, kalvária z úžasným výhľadom na celé mesto, silná atmosféra kalvárie a najmä dominantný vrh Zobor. Áno priatelia, reč je o meste s názvom NITRA. 
Nitra je nenápadne mestečko, ktoré patrí študentom, keďže sú tu dve univerzity. Tiež je tu množstvo zelene a celý park. My sme si dali tour najmä na Nitriansky hrad. Ten je krásny, má nádherný areál a výhľad na mesto. Je tu tiež reštaurácia a možnosť dať si krásnu prechádzku. Poviem Vám, že aj "podhradie" tzv. horné mesto stojí zato. Fakt, ak obľubujete históriu, pamiatky, romantické uličky, ticho mesta, tak je to presne pre Vás :) 

Po Nitre sa môže odviesť aj vláčkom a to hneď v dvoch okruhoch. My sme vystihli akurát prestávku, takže sme sa aspoň odfotili. Na interaktívnom paneli pri divadle a turistickej kancelárií sa dozviete všetko podstatné pre turistu. Celé mesto dýcha kresťanskou históriou a na niekoľkých tabuliach sa môžete dozvedieť info o biskupstve. Zobor je pre Nitru dominantný vrh. Ten sme pre tento prípad mierne vylúčili (plánujeme tam ísť na samostatný výlet, niečo také ako celodenná turistika), zato sme si to vynahradili za mňa ešte krajším miestom a to Nitrianskou kalváriou. 

Kalvária v Nitre je zaujímavá aj pre neveriacich, dýcha totiž zvláštnom silnou atmosférou. Miestami máte pocit, že ste na "hore sveta", z ktorej je ozaj dobrý výhľad najmä cez ďalekohľad, ktorý fakt dobre približuje. Tak môžete pozrieť mesto z blízka :) Na vrhu kalvárie je hrob Ježiša a tri monumentálne kríže, ktoré pripomínajú silný moment v histórií kresťanského sveta. 

Toto mesto vrelo odporúčam je ideálne na výlet, kľudne aj s rodinkou :) Viac o tomto meste Vám možno napovedia fotky :) Tak nech sa páči. 


















Ďakujem Nitra - bola si krásna! Aké mesto by som mala navštíviť na budúce? Slováci by mali cestovať aj po svojej krajine, aby v nej neboli ako cudzinci.

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára