F Prečo sa máme učiť chémiu? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Prečo sa máme učiť chémiu?


S otázkou PREČO? ...sa máme učiť toto, tamto sa stretol nejeden rodič či učiteľ. Odpoveď je nato ťažká. Jasne, že ak z teba chemik nebude je ti nanič celé anorganické názvoslovie, ale rovnako ak zo mňa napr. nie je historik, tak je mi nanič celý školský dejepis a všetky tie roky, ktoré som sa musela učiť? Na druhej strane nevedieť koniec druhej svetovej vojny či iné významné udalosti a byť za "debilka" to nie je môj štýl. Pritom s týmito faktami sa ani nemusíte po celý život stretnúť, naopak chémiu stretáte, vidíte, cítite na každom rohu! Tak prečo ju nevedieť. Nemusíte ovládať všetky vzorce, poučky a ťažké chemické reakcie či výrobné procesy... Stačí ak viete čo jete, pijete, dýchate a ako to celé funguje nie len v okolí, ale aj v nás. A o tom to celé je. 
 Každý z Vás už v minulosti pozoroval oheň. Či už to bolo na opekačke, alebo plamienok sviečky, či horiaca zápalka. Oheň je potrebný k životu človeka odpradávna. Podľa starej gréckej bájky ukradol oheň bohom z Olympu Prometeus a priniesol ho ľuďom. Tí ho začali využívať na svietenie v noci, na udržovanie tepla v jaskyni a neskôr na úpravu surového mäsa, neskôr pomocou ohňa získavali a upravovali kovy, pálili hlinu, vyrábali sklo. Ako vieme „Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán“. Teda môžeme tvrdiť, že pomocou ohňa človek uskutočňoval prvé chemické reakcie , hoci o tom ešte nevedel.
Dnes si už život bez chémie nevieme predstaviť. A ak viete, tak sa uistite či naozaj žijete a dýchate na planéte Zem a viete čo všetko v sebe zahŕňa prírodná veda zvaná chémia. Lebo povedať, že žijete kdesi u lesa na samote a všetko si vyrobíte, dopestujete sami, že to je raw, paleo, bio nie je život bez chémie. Chémia je aj vzduch, ktorý dýchate aj ten v lese je obsahovo taký istý ako inde (možno bez tažkých prvkov a toľkých freónov), ale podiel dusíka, kyslíka...jednoducho nepustí :) Stromy okolo produkujú biologický aktívne látky - fytoncídy, ktoré priaznivo pôsobia na človeka ale negatívne na choroboplodné zárodky - mikroorganizmy a tak inhibujú rast baktérií a prvokov. Niektoré časti stromov a rastlín napr. kôra, listy, koreň obsahujú látky, ktoré majú preukázateľné priaznivé účinky a používajú sa v modernej medicíne. 

Často sa stretávate s vetou: „To nejedz, to je samá chémia“. Z toho máme pocit, že chémia je niečo zléééé.

Pozrime sa na to z iného uhla! Vedeli by sme žiť bez už spomínaného ohňa? Viete si predstaviť, že ráno vstávate a utekáte kúpiť čerstvé nadojené mlieko, lebo to včerajšie skyslo? Že vo vašej chladničke chýbajú jogurty, paštéky, šunka, saláma? Že nemáte sirupy, malinovky, džúsy, len ak si ich pripravíte čerstvo odšťavené? Do všetkých potravín sa totižto pridávajú látky, ktoré predlžujú životnosť potravín. No tieto látky sú väčšinou prírodného charakteru a v množstve (koncentrácii), ktorá človeku neškodí. Kamkoľvek sa okolo seba pozriete, natrafíte na chemické výrobky: plastové fľaše, vaše oblečenie, farbičky, perá, lak na lavici, desiatové sáčky, v poľnohospodárstve sa požívajú chemické prípravky, ktoré vyživujú rastliny, chránia ich pred škodcami, v domácnostiach sa stretávate s rôznymi čistiacimi prostriedkami (mydlo, šampón, jar ...) a mnoho iného by sa isto našlo. Pozrite sa okolo seba a uvidíte? 

Zároveň CHÉMIA nie je len okolo nás ale aj V NÁS! A teraz nehovorím o tej, ktorú dostávame do tela cez konzumáciu potravy. Človek potrebuje pre svoj život chemické zlúčeniny. Vzduch v pľúcach, prijímame kyslík (vzduch obsahuje 21% kyslíka) a okysličujeme tým našu krv, voda rozpúšťa anorganické a organické látky, v krvi sa nachádza hemoglobín - železnaté ióny Fe2+ . Pre dobrú celkovú činnosť organizmu sú potrebné aj horečnaté ióny Mg2+. Bez dostatočného množstva vápenatých iónov Ca2+ by naša kostra nemohla existovať. Tento ión je potrebný aj pre naše zdravé zuby, nechty a nachádza sa aj v krvi a nervoch. V žalúdočných šťavách je okrem tráviacich enzýmov aj kyselina chlorovodíková. Vo vlasoch sa nachádza keratín (udržuje ich zdravé), pre zdravie pokožky sa stará chemická látka - kolagén. A mohli by sme pokračovať do nekonečna. Toto je len zlomok príkladov kde všade sa nachádza chémia. A tak si treba zapamätať ŽIVOT BEZ CHÉMIE NIE JE MOŽNÝ! 
A odpoveď na otázku, ktorá zaznela už v názve článku je jasná! Chémia je jediný školský predmet a veda zároveň, ktorá je všade okolo nás a stretávame sa s ňou na každom rohu :)

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára