F JEDLA SOM VEGÁNSKE JEDLO! CHUTILO? - ŽIVOT PODĽA SEBA

JEDLA SOM VEGÁNSKE JEDLO! CHUTILO?



Vegánstvo je predovšetkým spôsob stravovania, ktorý vylučuje konzumáciu živočíchov a živočíšnych produktov (mäso, mlieko, syry, vajcia a väčšinou aj med), ale často aj filozofiu a životný štýl, ktorý odmieta akékoľvek využívanie živočíchov pre potreby ľudí. Ja som všežravec! A na tom sa ani po mojom zážitku nič nezmení. Chvalabohu môžem jesť všetko a mäsa sa nedokážem vzdať. Zase ho nejem stále a veľa. Tiež si neviem predstaviť stravu bez dôležitých látok. No treba povedať, že celé jedlá, ktoré som vyskúšala boli výborne a chutili mi. 



Motiváciou pre tento štýl výživy či života sú najčastejšie zdravotné, environmentálne, náboženské či etické a morálne dôvody s ohľadom na práva zvierat. Príčinou znepokojenia je nehumánny spôsob veľkochovu zvierat, testovanie liekov na zvieratách, znečistenie životného prostredia a pod..
Vegánska strava údajne znižuje riziká ochorení ako napr.: rakovinu hrubého čreva, infarkt myokardu, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, rakovinu prostaty a mŕtvicu.
Na druhej strane si treba povedať aj možné rizika súvisiace zo stravovaním. Vegáni musia dávať pozor na znížený obsah vápnikajódu, vitamínu B12, B6, D, omega-3 mastných kyselín a na správne vyváženie niektorých aminokyselín. Napriek tomu, že sa väčšina týchto látok v rastlinnej strave vyskytuje, niektorí vegáni môžu mať nedostatok týchto látok vďaka nevhodnému zloženiu (kombinácii) stravy. Lekári preto odporúčajú suplementovanie týchto látok vhodnými potravinovými doplnkami.


My sme navštívili malú vegánsku reštauráciu v Bojniciach na začiatku alejovej ulice. Veľmi milý personál, ktorý je hádam stále pozitívne naladený J Celý priestor hral farbami čo bolo a je podľa mňa super. Jedlo! No vyskúšali sme Paellu, Burrito a klasickú sviečkovú s knedľou ale vo vegánskej verzií. No a tá bola super. Samozrejme až nato mäso to bolo trošku, no proste iné ako klasika, ale nemôžem povedať, že by som to nezjedla. V kombinácií s omáčkou (ktorá bola perfektne dochutená) a samotnou knedľou to bolo geniálne. Ja však zostávam verná klasike.














Musím povedať, že určite ešte niekedy v živote vyskúšam vegánske jedlo a vôbec sa mu nebudem brániť. No aby som nezabudla, takto chutne nám navarili v reštaurácií BarVeg v Bojniciach. Škoda, že táto reštaurácia je otvorená len sezónne počas leta. Ide im to ozaj od ruky. Inak môžete ich sledovať aj na sociálnych sieťach J  V Prievidzi sa nachádza ďalšia vegánska reštaurácia – Simply Vegan. Takže asi zavítam aj sem! 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára