F DEVÍN historická pamiatka Bratislavy - ŽIVOT PODĽA SEBA

DEVÍN historická pamiatka Bratislavy


Boli sme pozrieť kultúrnu, historickú pamiatku Slovenska. Na Devíne som bola prvýkrát. A musím povedať, že v celku pekná "zrúcanina". Ja totiž preferujem hrady a zámky v zachovalom stave. I keď si uvedomujem historický význam tohoto objektu, ktorý leží na hranici Slovenska a Rakúska. 
Tiež je tu významný riečny bod - stred riek Moravy a Dunaja. Významný je aj z hľadiska štátnej hranice a minulého režimu (kedže som ho nezažila) to tu nebudem rozoberať. V blízkosti hradu si môžete vychutnať tradičný Devínsky ríbezlák. Či zastaviť sa pri pamätníku na bývalý režim. Ak chcete vstúpiť na hrad, musíte zaplatiť, základné vstupné je 5 eur. 








Devín (Hrad Devín) sú zrúcaniny gotického, neskôr slohovo prestavovaného hradu, vypínajúce sa majestátne nad rovnomennou obcou, mestskou časťou Bratislavy (okres Bratislava IV). Zaberajú takmer celé temeno hradnej skaly nad sútokom Dunaja a Moravy.
Hrad má jedny z najpohnutejších, ale aj najbohatších dejín spomedzi hradných sídel na Slovensku. S existenciou niekdajšieho hradiska sa spája prítomnosť keltského a neskôr rímskeho etnika na území Slovenska. Hrad bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru slovanských predkov na Slovensku, a bol dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva. Spolu s neďalekým Bratislavským hradom tvorí dvojicu významných reprezentantov slovenskej národnej histórie.









Chodíte takto pozerať historické pamiatky? Alebo ste také typy ako ja, sem-tam zájdem ale moc to nemusím? 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára