F Jaskyňa Čertova pec - ŽIVOT PODĽA SEBA

Jaskyňa Čertova pec

 

Toto bol krásny tématický výlet k Vianociam. Čertova pec je verejnosti prístupná jaskyňa. Nachádza sa v podhorí Považský Inovec. Je to krasová jaskyňa, ktorá je prístupná zadarmo a doslova pri ceste. Nájdete ju v okrese Topoľčany, pri obci Radošina, ktorá je známa aj pre svoje víno. Práve v tejto jaskyni boli nájdené zvyšky jaskynného medveďa, hyeny či ďalších 37 druhou zvierat. Bolo to tiež jaskynné sídlo lovcov v staršej dobe kamennej. Jaskyňa je vytvorená krasovatením dolomitického vápenca. Je dlhá cca 27 metrov, no prejdete ju doslova za pár minút. A je pohodlne prístupná autom. Po vyznačenom chodníku rovnomerne s cestou je to od parkoviska maximálne 5 minút. A tak sme sa tam boli pozrieť aj my. 

 V blízkosti jaskyne sa nachádza reštaurácia s rovnomenným názvom a tá má vo svojom okolí aj chov zvierat. My sme tam videli jelene, kozu aj prasiatko. V blízkosti sa nachádza kopec, motorest Havran a aj od neho sa viete dostať lesnou cestou k jaskyni. Celá jaskyňa má 27 metrov do dĺžky, čo sa teda vôbec nezdá a široká tiež nie je nejako extrémne. Z prednej strany je krásny oblúk ako vstup do jaskyne a z druhej strany to už vyzerá ako rozprávky, štrbinka priamo do skaly, mierne sa musíte zohnúť aby ste vošli do krásneho prírodného priestoru. Táto jaskyňa je ako pre človeka z klaustrofóbiou, z oboch strán vidno východ von. Vo vnútri je zima a počujete kvapkať vodu. Ak sa pozriete smerom hore môžete vidieť štrbinky, ktoré vytvorila príroda. 

Tento výlet si treba určite spojiť aj s niečím iným. Napríklad môžete ísť pozrieť neďaleké vinice v Radošine, či mesto Piešťany. Túto lokalitu jaskyne a priľahlého okolia pozriete naozaj rýchlo. Ak tu budete v inom období ako my, môžete sa občerstviť v motoreste (reštaurácií), ktorá je pri parkovisku. 

Tento výlet je však mimoriadne ideálny pre deti či starších ľudí, trasa je nenáročná, veľmi dobrá prístupnosť autom (v blízkosti je aj autobusová zástavka), samotná jaskyňa je tiež príjemná a vôbec sa v nej nebudete báť tmy :)












Tak ak budete chcieť ísť do prírody toto je jeden za mňa veľmi príjemný tip. Ja som napríklad o tejto jaskyni vôbec nevedela. A to som okolo chodievala toľko ráz. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára