F Virtuálna degustácia Chateau GRAND BARI - ŽIVOT PODĽA SEBA

Virtuálna degustácia Chateau GRAND BARI

 



Virtuálna degustácia je niečo čo vytvorila táto doba. Áno vínna degustácie je známa činnosť, ktorá je mimoriadne obľúbená aj u širokej verejnosti. Ale virtuálna / online degustácia je novinka, ktorú si vyžiadala súčasná situácia. Slovenské vinárstvo Grand Bari z východného Slovenska ponúka túto jedinečnú možnosť. Spojiť sa s ich somelierom a presunúť sa do ich vinárstva je unikátna možnosť ako z pohodlia svojej obývačky dokážete absolvovať takúto vinnú degustáciu. 


Hneď na úvod musím povedať, že toto sa mi veľmi veľmi páčilo. A nikto ma za tieto slová neplatí :) 
Na začiatok chcem pochváliť rýchle dodanie balíka, ktoré bolo realizované hneď po objednaní. My sme si dali piatok domácu párty a spravili sme si mini snack k degustácií. A potom už len degustovať! Každá fľaša má svoj vlastný QR kód, ktorý Vás po načítaní presunie na video, kde sa ocitnete vo vinárstve Grand Bari a všetko o víne sa dozviete od pána someliera. Na samotnej etikete tiež uvádzajú základné informácie o víne. Išli sme postupne presne ako bolo odporúčané. Ale degustáciu sme si rozdelili na celý víkend, pretože sme si chceli vychutnať všetko a poriadne. 

Už zo samotnej etikety sa môžete dozvedieť základné informácie. No to, že sa prostredníctvom QR kódu viete preniesť do ich vinárstva a do ich jednotlivých časti - reštaurácia, galéria, pivnica... hodnotím mimoriadne pozitívne. Aj v tomto náročnom období to bolo plus. 

No poďme k samotnému vínu. Na úvod nám bolo odporučené urobiť si mini snack, tak sme si vytvorili drobnosti pod zub v podobe syrov, olív, jednohubiek :)  A hor sa na degustáciu. Ešte pred samotnou degustáciou sme si stiahli aplikáciu do telefónu na čítanie QR kódov. A potom to už bolo jednoduché. Po načítaní kódu,  sme si vypočuli krátke inštruktážne video o víne a potom sme mohli degustovať. Bolo pomerne ťažké rozoznať niektoré chute. Ale možno práve v tom je tá degustácia skvelá. 

Mimoriadne oceňujem degustačné hárky, ktoré sú príjemné spestrenie a aspoň máte prehľad o jednotlivých vzorkách. My sme degustovali ich ponúkaný balíček - chutných 6 vín. Tak poďme sa na to pozrieť naším "odborným" očkom. Pokúsim sa zhodnotiť ako vína chutili mne. Nie som someliér, odborník a ani nemám na to žiaden kurz. Jedná sa naozaj o  moje slová a dojmy z tejto degustácie. 

Začali sme teda postupne po jednotlivých vínach: 
1. GENTLMAN 2019 - toto víno vie hneď na úvod prekvapiť. Ak budete piť toto víno ako úplne prvé z rady, či vôbec prvé z vinárstva Grand Bari vybrali ste si dobre. Je tajomné, elegantné, plné svieže jemnosti. Ja hodnotím číslom 9. Veľmi očarilo jednoduchosťou a pritom silná plnosť chutí ďalším a ďalším dúškom. 

2. TUF 2020 - za toto víno ako darček by ste sa vôbec nemuseli hanbiť. Je to typ vína, ktoré Vás očarí už hneď na prvý pohľad a teraz to myslím naozaj na prvý pohľad. Krásny slovenský dizajn samotnej fľašky je mimoriadne podarený. No a potom tá chuť. Silná, svieža chuť jablká a nižších tónov ovocia Vás nie len prekvapí ale aj nadchne. Zelená farba len umocňuje pocit pohodičky, ktorá sa navodí hneď po ochutnaní. Ja osobne hodnotím číslom 9. No v porovnaní s predchádzajúcim vínom, by som si jednoznačne vybrala toto. Upúta aj samotným dizajnom. 

3. MUŠKÁT ŽLTÝ 2020 - je to najstaršia a najojedinelejšia tokajská odroda. Toto víno je výraznej muškátovej chuti. Jemná, chutná a nevtieravá vôňa vytvára typickú chuť a charakter tokajských vín. Je silné, voňavé miestami, keď si necháte chuť dlhšie na jazyku cítite veľmi aromatické chute. Ale krásna fotogenická žltá farba vám dodáva pocit slniečka, tepla. Ja napriek priaznivému hodnoteniu dávam tomuto vínu číslo 8. A to jedine z toho dôvodu, že degustácia síce gradovala, ale neprekonalo toto víno jeho predchodcov. Ako samostatné určite nie je zlé. Ale je to klasika. 

4. MÚZA 2020 - ako sme išli v tejto degustácií, tak chute na jazyku gradovali ale! Keď prišlo toto víno, mala som pocit, že sme vo finálne. Neviem či ste teda niekedy pili už toto víno, ale mňa rozhodne prekvapilo. A to svojou chuťou, ktorá bola výrazná, silná, svieža až tropická. Totálny kokteil toho čo chcete v živote zažiť. Vyzreté ovocie a dokonalá chuť, ktorá u Vás udrží ten správny balans. Svieža mladosť, ale rozvaha zdravého rozumu, živočíšny temperament a šťavnatosť bytia či životných zážitkov, asi takto by som to opísala. Podľa mňa je toto víno stelesnenie života a toho aký by mal byť a ako by sme si ho mali užiť. Naplno, s dravosťou, temperamentom, kúsok po kúsku ale so zdravým rozumom a rozvahou. Za mňa čistý TOP!!! A myslím, že som našla aj víťaza celkovo. Jednoznačne dávam 10 z 10tich. Someliér povedal, že týmto vínom nás zoberie na Bahamy a veruže zobral :) No ale pokračujem ďalej pretože degustácia graduje. 

5. BARISECCO 2020 - ak máte radi vína typu Prosecco - ste tu správne. Toto víno je presne tohto typu. Prekvapí Vás sviežosťou, jemnou perlivosťou, chuťou tropického ovocia. Máte pocit, že je v ňom zachytené leto, more, terasa, pláž či domáci bazén :) Jednoducho navodí pohodu. Pre korektnosť tohto vína aj celého článku musím povedať, že ja nemám moc rada perlivé vína, volím radšej iné druhy. A to malo aj veľký vplyv na moje hodnotenie, dávam číslo 7. Jednoducho toto víno je štandardné a ničím Vás nesklame, ale ani nenadchne. 

6. ROYAL CUVÉE 2019 - toto víno je zlatým klincom na záver. Krásna zlatistá sýta farba Vás očarí už pri rozlievaní vína. Vôňa je prenikavá, sladká, po lúčnych kvetov. V chuti cítite jablko, med a v kombinácií s pohľadom na silno žltý mok ste v momente prenesený niekde do stredu leta a k životnej pohodičke. Pri záverečnej chuti pocítite jemné zakončenie kyselinkou, ktorá zmetie všetku sladkosť :) Toto víno jednoducho chutí ako príjemná zdravá sladkosť :) Pripomína Muškát žltý, ale je ešte doplnení o medovú chuť a sladkosť. Jednoznačne toto víno má tak špecifickú chuť, vôňu a farbu, že ako darček je stvorené. Ja mu dávam číslo 10. Teda na rovnakú úroveň ako Múzu. Ale musím uznať, že keby som si mala vybrať zvolím si ako víno Múzu, tá ma jednoducho očarila úplne najviac. 

Snažila som sa opísať ako sa len dalo, ale proste niekedy sa článok píše strašne ťažko :) Najmä keď máte preniesť chuť, vôňu a pocit. Toto je naozaj náročné. A preto Vám radím, tento zážitok si dopriať. Virtuálnu degustáciu si môžete objednať priamo na ich  eshope - tu. 

Tento rok, ak bude všetko v poriadku a situácia to dovolí, tak určite toto vinárstvo navštívim. A veľmi sa na to teším, ešte som tu nikdy nebola a celkovo ani v tejto oblasti Slovenska. Takže je na čase pozrieť sa kde sa tvoria také skvelé slovenské vína. Ak chcete vedieť viac o celom vinárstve, tak na ich stránke sa dozviete snáď všetko a možno Vás zaujmú tak veľmi ako mňa. A to som celkom moc vyberavá. 



















Slovensko má nie len krásnu prírodu, krajinu, ženy ale aj skvelé chutné a výnimočné vína, ktoré oceňujú aj v zahraničí. Tak teda na zdravie priatelia :) 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára