F Neskutočný železničný most ako z filmu o Harrym Potterovi?! Nájdete v Telgárte :) - ŽIVOT PODĽA SEBA

Neskutočný železničný most ako z filmu o Harrym Potterovi?! Nájdete v Telgárte :)

 


Toto je miesto, ktoré uplynulé leto navštívilo množstvo turistov. Tak sme si povedali, že by sme ho mohli pozrieť aj my. Veď sa nachádza pri rázovitej obci Telgárt, pri Muránskej planine, v národnom parku Nízke Tatry a pri prameni rieky Hron. A dokonca je tu údajne skvelá káva v kaviarni Depo café, toto všetko nám našiel internet. Tak sme teda vyrazili a stálo to za to! 


CHMAROŠSKÝ VIADUKT AKO LEGENDÁRNA STAVBA Z PRVEJ REPUBLIKY? 

Zámerne som takto postavila otázku. Je to totiž pravda. Naozaj tento ikonický železničný most stavali v čase prvej republiky, takže veľmi dávno a stojí dodnes. Vtedy určite nikto nechyroval ani o Harry Potterovi a zrejme ani ľudia (okrem tých, ktorí tu žijú) nevedeli čo za stavbu sa podarilo vytvoriť. Dodnes je tento most aj priľahlý tunel využívaný a jazdí tadiaľto vlak.

 TELGÁRT ALEBO ŠKÓTSKO? 

Samotný viadukt je pri obcí Telgárt, mierne nad lyžiarskym strediskom Ski Telgárt. Je to ikonická stavba, ktorá môže niekomu pripomínať škótsky Glenfinnanský viadukt z filmu Harry Potter. Ak pôjdete po ceste hrdinov SNP, tiež prídete na toto miesto. Ale môžete tak ako my prísť priamo k nemu na aute. Pokiaľ dáte do navigácie, tento viadukt Vám v pohode nájde. S parkoviskom nie je problém, pretože v lyžiarskom stredisku je dostatok miesta na státie. Potom už len do mierneho briežka a ste tu. Môžete ísť priamo pod most alebo ho pozorovať z diaľky. Ak budete mať šťastie, možno pôjde aj vlak. Vtedy všetci fotia :) 

Hneď pri ceste je veľmi dobre spracovaná informačná tabuľa, kde sa dozviete všetko o stavbe a nájdete tu aj fotky stavby. Most je osadený do krásnej prírodnej scenérie, takže pre fotku ako stvorené :) Ten škótsky most som na živo nevidela, no tento náš slovenský stojí za pozretie. 

KÁVA PRIAMO V ŽELEZNIČNOM VAGÓNE? 

Áno aj to môžete zažiť neďaleko tohto viaduktu. A to v milej miestnej kaviarni Depo café. Pokiaľ je slnečné počasie, môžete tu natrafiť na množstvo ľudí. Pochutnať si tu môžete na chutnej káve, ale aj malom koláčiku za prijateľné ceny. Priamo z ich terasy vidieť v diaľku viadukt. 








Toto je tip na jeden menší nenáročný výlet s príjemným zakončením. Ak chcete zažiť ešte niečo, tak môžete pokračovať ďalej po hlavnej ceste a len kúsok nad Telgártom sa nachádza prameň rieky Hron, pri ktorom je tiež menší altánok na oddych a informačná tabula nabitá informáciami. Inak toto je ideálne miesto na bicyklovanie sa po prírode. I keď je tu kopcovitý terén, takže radšej nejaké elektro. 

by ViErKa


CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára