F Neustále sa meniaca roklina na Slovensku? Haluzická tiesňava - ŽIVOT PODĽA SEBA

Neustále sa meniaca roklina na Slovensku? Haluzická tiesňava

 


Mám pre vás opäť jeden tip na výlet. Tentokrát to bude na miesto, ktoré odmieta prestať rásť, stále sa mení, je v zovretí malej dedinky medzi mestami Nové mesto nad Váhom a Trenčínom. Už viete o akom mieste je reč? Áno, je to Haluzická tiesňava. 


Samotne miesto Haluzická tiesňava sa nachádza v obci Haluzice, logicky. Je to veľmi mála obec a určite sa tu nestratíte. Odporúčam prísť autom, pretože sem hromadná doprava nechodí, resp. chodí veľmi málo. Len taká zaujímavosť -  cez víkend priamo do dediny autobusy nejazdia. Takže vlastne auto určite. Jediné parkovisko, ktoré tu nájdete je hneď pri vstupe do dediny. A potom sú tu len malé a úzke uličky dedinou. 

Parkovisko sa neplatí, je hneď pri vstupe do dediny a kúsok od samotného miesta výletu. Na malé občerstvenie sú tu 2 stánky, takže nič moc. Na obecnom úrade nájdete smerové tabuľky k tiesňave. V podstate z parkoviska prejdete len kúsok cestou rovno, okolo obecného úradu, chvíľku po asfalte a už odbáčate doprava a vstupujete do tiesňavy. 


PREČO NAVŠTÍVIŤ HALUZICKÚ TIESŇAVU? 



Táto tiesňava sa stále mení a rokmi zmenila svoj vzhľad už niekoľkokrát. Stredom tiesňavy preteká potok, ktorý miestami tvorí krásne vodopády a dotvára okolitú prírodu. Tiesňava sa neustále zväčšuje, prehlbuje a pracuje. V 60-tich rokoch bola vyhlásená za prírodnú pamiatku a platí tu 4. stupeň ochrany.

Nájdete tu náučný chodník a niekoľko tabúľ, na ktorých sa môžete dočítať pár zaujímavosti. V súčasnosti má tiesňava hĺbku cca 50 m a šírku okolo 200 m a dĺžku cca 1 kilometer. Takúto turistiku v pohode zvládnu všetky vekové kategórie. Prechádzka je to nenáročná. No na niektorých miestach hrozí pošmyknutie na blate, mokrom teréne. No pri týchto suchách ani nie. Preto je dôležité si vybrať vhodný čas na výlet. 

To ako dlho sa tu zdržíte je na vás, ale do hodinky túto lokalitu úplne s prehľadom prejdete. Brečtanom zarastená Haluzická tiesňava je príjemným miestom na oddych a nenáročnú prechádzku. Okrem náučného chodníka nevedie cez tiesňavu žiadna oficiálna turistická cesta. Sem-tam musíte prejsť po drevenej lávke, preskočiť potôčik, vyjsť po drevených schodoch. Ale sem-tam nájdete aj kamenné zrazy, kadiaľ si hľadá potôčik svoju cestu. 

A určite vám odporúčam pozrieť aj veľmi blízke lokality. Na kraji tiesňavy sa nachádza cintorín a vedľa neho zrúcanina kostolíka. A nad tiesňavou sa nachádza vyhliadková drevená veža a dvojkríž. Odtiaľto máte krásny výhľad na Javorinu, Kopanice, Beckov a samozrejme okolité vrchy a pohoria. 

Tento výlet a prejdenie tohto miesta so všetkým, čo som vymenovala je tak ideálny na jeden deň a ešte vám zostáva kopu času. Preto odporúčam, zrejme novo otvorený salaš Beckov, ktorý sa nachádza neďaleko a kde nájdete zvieratká, príjemný areál, veľmi milú obsluhu a strašne chutné jedlo. Za mňa palec hore. Síce trošku nedomyslený predaj syrových výrobkov, ale za to krásna hojdačka, ktorá očarila aj dospelých. 























Haluzická tiesňava je krásny jednodňový výlet, kde si oddýchnete, načerpáte silu lesa a jednoznačne dobijete baterky. Stojí za pozretie aj so svojím okolím. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára