F Horiaci chemik ... ZHORÍM !? #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Horiaci chemik ... ZHORÍM !? #svetradskumam



Dnes by som Vám chcela ukázať nový chemický experiment. Nič zložitého žiadne strachy :)

Na realizovanie pokusu sme potrebovali sklenenú vaničku, saponát, vodu, prívod zemného plynu. A keďže sa jedná o trochu nebezpečnejší pokus tak som experiment realizovala v labáku :) ZHORÍM !?



Dnes sa to bude všetko točiť okolo zemného plynu. Hlavnou zložkou zemného plynu je metán (98%). Je základný uhľovodík a patrí medzi alkány. A tie sú horľavé.  Metán je bezfarebný plyn bez zápachu. Povedala som, že metán je hlavnou zložkou zemného plynu a je bez zápachu. Prečo potom zemný plyn v kuchyni však cítite? Metán sa zmiešava s malým množstvom síry, a preto keď v domácnosti uniká plyn, viete to zistiť našim čuchom, resp. zacítite štipľavý zápach.

Okrem iných významných chemických reakcií. Hlavnou chemickou reakciu metánu je spaľovanie. Načo sa pozrieme trochu bližšie. Spaľovanie metánu prebieha hneď v niekoľkých krokoch. Skúsim Vám to povedať teda veľmi jednoducho. 

Metán reakciou s kyslíkom (oxidácia)  horí a premieňa sa resp. vznikajú produkty ako oxid uhoľnatý, vodík a voda. Avšak, vodík reaguje ďalej s kyslíkom za vzniku vody. Uvoľňuje sa teplo (exotermická reakcia). Oxid uhoľnatý reaguje ďalej s kyslíkom na oxid uhličitý. Toto všetko sa deje v niekoľkých sekundách. Ak by sme to chceli vyjadriť vo forme chemických rovníc:

CH4 + O2 → CO + H2 + H2

Vzniká oxid uhoľnatý a vodík, ktorý rýchlo reaguje so vzduchom resp. s kyslíkom.

2H2 + O2 →2H2O

2CO + O2 →2CO2

Celý tento chemický dej môžeme napísať sumárnou chemickou rovnicou:

 CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O

Všetci vieme, že v jednoduchosti je krása, takže to sformulujeme jednoducho: Metán je plyn, ktorý s kyslíkom horí. Tu vzniká veľké teplo. Výsledok reakcií, ktoré prebiehajú rýchlo je oxid uhličitý a voda. 

Ak ste nepochopili nevadí, skúsim to ešte jednoduchšie a hlavne názorne :) SLEDUJ MOJE VIDEO ZHORÍM !?  Či nie teda nakoniec.





Vo videu sme zemný plyn zavádzali pod vodnú hladinu. Metán reagoval so saponátovou vodou tak, že plyn vytvoril na hladine vody bubliny, v ktorých sa sám nachádzal. Následne sme bubliny chytili do náručia a škrtli zápalkou. Pozorovali sme "rýchly oheň" a cítili veľkééé teplo :) Prebehla exotermická chemická reakcia horenie metánu.

Teším sa na Vás pri ďalšom článku

by ViErKa 16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára