F MIDSUMMER BOJNICE CASTLE ! - ŽIVOT PODĽA SEBA

MIDSUMMER BOJNICE CASTLE !




Som rada, že túto peknú akciu som mohla zažiť a tak si spríjemniť víkend :) Bojnice sú krásne miesto samé o sebe a keď sa k tomu pridá nejaká akcia, tak je to hneď lepšie ...




Sobotné popoludnie strávené s príjemným kultúrnym programom, spevom a tancom. Ideálne prostredie na relax. Stánky s jedlom a remeslami spríjemnili akciu a dodali jej značný šmrnc. 




Tak som si teda aj ja pochutnala, tak netradične na prasiatku :) Toto som už dlho nejedla, ale poviem Vám to netreba dlho kecať je to proste super jedlo a raz za čas je to v pohode. 





No a v ten istý víkend sa na zámku konal aj Bál princezien a tak sa deti hlavne dievčatá mohli zahrať na malé princezničky :) Šla by som aj ja ale už nespĺňam vek :)))





Po predstavený sa tanečnej školy rôznymi tancami sa mohli aj ľudia zapojiť do tanca a tak si dať valčík alebo polku :) milé spríjemnenie dňa najmä pre tých odvážlivcov, ktorý sa nehanbili. 



No a moje obžerstvo pokračovalo ďalej a dala som si tradičné špeciality z Hornej Nitry presnejšie Košovskú pochúťku (prvá fotka) a mastnú lokšu. Viem, že na tých fotkách to tak zase vábne nepripadá, ale chutilo to úúúúúúúúúúžastné. 





No a nakoniec sa to cele zavŕšilo Jánskymi ohňami, ktoré predvádzali bojnický sokoliari. Bolo pekné niečo také vidieť a zažiť :) 



S  Jánom sa viaže veľa magických zvykov súvisiacich s letným slnovratom.

Tradovalo sa, že na Jána majú najväčšiu moc všetky živly - zem, voda i oheň. Preto sa zvykli počas najkratšej noci roka, páliť jánske ohne a vatry. Mládež, ženy aj muži na svätého Jána tancovali a spievali okolo vatier, často ich aj preskakovali. Dievčatá robili ohníčky týždeň pred Jánom, na Jána a po Jáne.



Ohňu sa pripisovala magicko-očistná funkcia a jánske ohne sa pálili za sucha s cieľom privolať dážď. Predstavy o klesaní Slnka z vrcholného bodu nebeskej klenby vyjadrovali horiace kolesá spustené z vrchov do dolín. Rozšírené bolo i vyhadzovanie fakieľ a zapaľovanie kolies na vysokých stĺpoch. Ľudia dávali do ohňa kúsok cesta, posúch alebo aspoň odrobinky pečiva. Tieto akty boli pretrvávaním obetných rituálov slovanského obyvateľstva pred nástupom kresťanstva. Oheň sa uctieval, nesmel sa požičať ani zhasiť. Musel vydržať horieť čo najdlhšie.




Za mňa môžem povedať, že samotné pálenie jánskych ohňov mohlo trvať dlhšie alebo mohlo sa mu pripísať väčšia váha. No ale celkovo hodnotím pozitívne celú akciu :)

by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára