F Lávová lampa s chemickým pohonom #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Lávová lampa s chemickým pohonom #svetradskumam



Práve čítate ďalší diel mojej rubriky :) z čoho som samozrejme rada ... Dnes sa pozrieme na zúbok lávovým lampám. Už ste si položili otázku ako to vôbec funguje ??? Na začiatok si kuknite video a možno to pochopíte hneď :)



V lávových lampách sú umiestnené dve kvapaliny s podobnou hustotou. O hustote už v našej rubrike bola reč. 
V skratke povedané: jedna kvapalina ( voda) zostáva u dna nádoby a druhá kvapalina na nej pláva. Ak nejakým spôsobom zmenšíme hustotu dolnej kvapaliny (vody) vystúpi hore, kde opäť hustotu zväčší a padá smerom ku dnu nádoby. 




Takže ako to teda urobiť ??? jednoducho ako ste už vo videu videli :) do pohára dáme vodu ( H2O najbežnejšie rozpúšťadlo ktoré sa používa) pridáme v našom prípade modré potravinárske farbivo a následne pridáme olej. Olej nám pláva na vode pretože ma menšiu hustotu ako voda. A teraz príde zlom ako to vlastne funguje ?




Pridaním šumivej tabletky nastala chemická reakcia, ktorá spustila našu lávovú lampu s chemickým pohonom :)  chemickou reakciou šumivej tabletky s vodou vzniká oxid uhličitý, ktorý sa začal vylučovať. Obalil sa kvapôčkami vody a vyniesol ich na hladinu, kde sa uvoľnil do okolitého vzduchu a kvapôčky začali opäť pomaly klesať ku dnu.  




Takže stručne a jasne :) menili sme hustotu chemickou cestou -  pridaním šumivej tablety (vznikal okrem iného aj oxid uhličitý) kvapôčky spodnej kvapaliny ( vo videu voda) sa obalia bublinkami CO2 tie behajúce kvapôčky vody sme oddelili pridaním potravinárskeho farbiva ( viď. video modrá farba) a presne takto sme vytvorili našu vlastnú modrú lávovú lampu :)
Pokus je zase z kategórie „čo dom dal“ takže hurá do experimentovania priatelia :)

by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára