F VÍKEND V BUDAPEŠTI / TRIP HUNGARY - ŽIVOT PODĽA SEBA

VÍKEND V BUDAPEŠTI / TRIP HUNGARY


Toto mesto má neopísateľnú atmosféru. Úžasné pamiatky, krásnu kolonádu pri Dunaji, veľké námestia, na každom rohu dýcha na Vás história. A samozrejme je prekrásne cez deň. A má svoje čaro aj v noci. Majú totiž neskutočne dobre osvetlené pamiatky :) A ja mám konečne fotky z ich parlamentom :) 
Náš výlet sme začínala príchodom do Budapešti v piatok večer. Po ubytovaní sa v centre, sme vyrazili do mesta. Hneď kúsok na ulici sme mali Baziliku, ktorá bola očarujúca. A potom naša nočná túr pokračovala naprieč mestom smerom k Budapešťskému oku :)



Ak chcete vidieť všetky pamiatky v jednom tak kuknite video TU




Tu sme si dali fakt skvelú limonádu. A zistili sme, že okrem maďarčiny sa asi ťažko budeme dorozumievať angličtinou. Na tento problém sme narazili vo viacerých prípadoch. No na druhej strane, keď ani my neovládame tak perfektné angličtinu je to celkom výhoda :))) 
Tiež to môžeme brať aj tak, že Maďari sú jednoducho národniari :) a keď nemusia, tak angličtinu nepoužívajú (samozrejme v hotely na recepcii to bolo o inom). 



Na tomto balkóniku som si sem-tam pripadla ako v Paríži, už mi chýbalo len víno a romantická hudba :))) Tento článok je viac o fotkách ako o "rečnení" Tie povedia viac. 

Súčasná Budapešť vznikla spojením troch kedysi samostatných častí mesta nachádzajúcich sa na brehu Dunaja: Pešť, Buda a Óbuda. 

Budapešť je nielen prekrásne mesto so zaujímavou polohou, ale je jediným hlavným mestom na svete, v ktorom sa nachádzajú horúce pramene. Dve miesta v Budapešti sú súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO: Dunajská panoráma Budapešti a Budínska hradná štvrť a historická štvrť v okolí ulice Andrássy út.

Budapešť je zaujímavá aj množstvom prameňov, kúpeľov a studní. Je jediným hlavným mestom na svete, ktoré má okolo 100 termálnych prameňov a 12 liečivých kúpeľov. Najslávnejšie kúpele Gellért fürdő sú vybavené kompletným zariadením pre balneoterapiu, elektroterapiu a pre lekársku ambulanciu.

Najdôležitejšími pamätihodnosťami sú Kráľovský palác chrám Sv. Matyáša,  Dom maďarských vínBudínsky hradný labyrint Rybárska bašta neďaleko Budínskeho hradu.


Centrum historickej časti Budapešti je námestie Vörösmarty tér a ulica Váci utca (tu sme si dali skvelý typický maďarský obed). Jedinečný výhľad z výšky 65 m s okružnou panorámou 360 stupňov ponúka návštevníkom Bazilika Sv. Štefana, najvyššie položený kostol v hlavnom meste (s kapacitou 8.500 osôb). 









Ak nechcete využiť dopravu v meste a chcete šetriť nohy, tak môžete použiť tieto bicykle (treba mať v mobile aplikáciu). 



My sme boli akurát cez víkend v Budapešti, keď tu bol aj maratón. Ja ten beh nejako priťahujem :))) 






Perfektne sme si oddýchli pri zámku, dnes maďarské múzeum poľnohospodárstva. V priľahlom parku sme si vychutnali pokoj pri vínku. 



Bola som si pokecať :)  No nič mi nerozumel :) Bohvie prečo. A hneď pri ďalšej "atrakcii" sme sa dotkli pera pre šťastia. Takže uvidíme či to funguje :) 



Maďarská kuchyňa je  známa aj v zahraničí. Je pikantná a chutná. Typické maďarské jedlá ako maďarský guľáš, rybia polievka-halászlé, maďarská saláma (najlepšia značka Pick), famózne tokajské víno, cigánska hudba sú atribútmi maďarskej kuchyne, ktoré so zvláštnou atmosférou mesta Budapešť lákajú turistov na opakovanú návštevu. Tak sme ju teda vyskúšali aj my. 



Bolo to výýýýýýýborne!







Okrem peši-busu :) Ktorý sme využili v niektorých prípadoch aj my - chceli sme vidieť čo najviac z pamiatok a mesta, je možné využiť viaceré možnosti dopravy. Doprava v Budapešti (www.bkv.hu) je kvalitná a frekventovaná. Zabezpečujú ju hlavne viac ako 200 MHD autobusových liniek, električiek, trolejbusov a samozrejme metro. 



Budapešť má druhé najstaršie metro (po Londýne). Jazdí na troch trasách, ktoré sú farebne rozlíšené. Žltá linka M1 ide z centra na Városliget, červená linka M2 križuje Pešť z východu na západ a dostáva sa k Déli pályaudvar, modro označená linka prechádza mestom z juhu na sever. 


A tiež môžete využiť takúto atrakciu a vyviesť sa hore. Zubačka, na ktorú bola rada asi nonstop. My sme to dali na peši. 






Perfektný výhľad. Brutálna atmosféra.



Samozrejme som si musela dať aj selfičko s maďarskou strážou. 




Rybárska bašta – Halászbástya s impozantným schodiskom poskytuje nádherný výhľad na mesto. Bola postavená v novorománskom štýle v rokoch 1899 až 1905 z bieleho pieskovca, nikdy však neslúžila obrane mesta. Naproti bašte sa nachádza Mátyášov kostol - Mátyás Templom, pomenovaný podľa kráľa Mátyáša Korvína. Pôvodná 60 metrov dlhá cirkevná stavba bola postavená v gotickom štýle ako farský kostol pre nemecké obyvateľstvo. Mnohokrát prestavovaný kostol dostal dnešnú podobu v rokoch 1874 až 1896. V kostole boli korunovaní poslední maďarskí králi. Menšia z oboch veží kostola je pokrytá farebnou majolikou, nesie meno kráľa Bélu. Druhá, 80 metrov vysoká veža, pomenovaná po kráľovi Mátyášovi je ozdobená jeho rodovým erbom. Kostol je zaujímavý aj z aspektu dejín hudby. Z príležitosti nástupu Františka Jozefa I. na trón tu prvýkrát odznela “Korunovačná omša“ od F. Liszta, aj dnes sa tu konajú koncerty cirkevnej hudby.




Tu pikantnosť Maďarska bolo cítiť na každom rohu. Na nábreží Dunaja majú naozaj silné miesto. A to teda konkrétne topánky ľudí, ktorých zastrelili nacisti. Veľmi silná energia tam vládne. 



Parlament  postavený v neogotickom štýle bol vybudovaný na prelome storočí a stal sa symbolom Budapeštianskej panorámy na Dunaji. Vo vnútri budovy parlamentu si môžete pozrieť Svätú maďarskú korunu korunovačné klenoty. Budapeštianska synagóga s kapacitou 3.000 miest je najväčšia v Európe a druhá najväčšia používaná synagóga na svete. Na konci Andrássy út sa nachádza námestie Hrdinov /Hösök tér/. 

Komplex je 268 metrov dlhý, 118 metrov široký, má 691 miestností. Pre vnútro sú typické rôzne štýly, sú tu prvky baroka, byzancie, renesancie. Je to najkrajší a najväčší parlament v Európe. Je tiež veľkým zážitkom pozrieť si priestory, vstup pre občanov EÚ je bezplatný. Podľa mňa osobne je krajší ako ten v Londýne :) 


Toto mesto ma očarilo hádam všetkým. Boli ste tu alebo sa chystáte? 
Ja dúfam, že sem ešte raz prídem. Ďakujem život za tento krásny zážitok do zbierky. 

by ViErKa

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Krásné fotky, je vidět, že sis výlet užila :) za víkend jsi toho navštívila fakt hodně. Ta jídla mě podle názvů moc neoslovila, ale věřím, že byla dobrá. Nejvíc mě zaujalo asi to Budapest Eye a ten palác, to bych si určitě užila také :)

    LENN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snažila som sa vidieť čo najviac :) I keď je jasné, že za víkend sa celá Budapešť nedá obehnúť. Ja sa snažím vždy ochutnať lokálne jedlo. Toto nebolo zle, typický maďarský pikantné :) A Budapest Eye je skvelé hlavne večer, keď tak nádherne svieti :) Odporúčam výlet do Budapešti :) Sama dúfam, že tam ešte raz zavítam.

      Odstrániť