F Plním si sny? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Plním si sny?



„Všetky naše sny sa môžu splniť, ak máme snahu ich zrealizovať.“
Americký filmový režisér a scenárista Walt Disney v tejto vete povedal veľkú pravdu. Každý by mal mať sny a najmä snahu ich zrealizovať. K novému roku si človek dáva častokrát novoročné predsavzatia. Ja som sa nad tým už zamyslela dávnejšie: Keď sú to novoročné predsavzatia tak trvajú len na Nový rok? Otázka dňa! Každý kto si ich dáva (a ja ho poznám) vždy prizná, že mu to nevydrží dlho, max. do marca ... Neviem? Ako je to u Vás? Ja si novoročné predsavzatia nedávam. Už tak zo zásady. Je pravda, že miesto toho si dávam sny, ciele, výzvy, túžby. Pre niekoho možno to isté pre mňa to ma však veľa rozdielov. 


Každý má iné ciele svojho života. Keď si človek už vytýči cieľ, métu, ktorú chce pokoriť. Príde známa veta: Nie vždy sa všetko dá. Táto veta najviac podľa mňa ničí naše sny. A prečo? Od mala nás učili (hovorili nám) čo nemôžeme, čo sa nedá, čo nesmieme, čo nedokážeme, čo netreba pokúšať, čoho sa máme báť, čo nemáme robiť ... A mohla by som pokračovať do nekonečna! ALE tu je to veľké ale. Znovu otázka Prečo? Prečo by sme niečo nemohli, nedokázali, nezrealizovali.

Jasne viem, že niektoré veci sa jednoducho nedajú zrealizovať napr. je to proti prírode, vesmíru,  gravitácii, proti zákonom fyziky či chémie, škodíme tým Zemi... To slovo "nedajú" je tiež veľmi relatívny pojem. Keby sme chceli veľmi polemizovať dalo by sa. Pretože čo je teraz nemožné neznamená, že je nezrealizované. A s odstupom času a posunom modernizácie, s vedou a technikou možno aj tie veci, ktoré sa teraz "nedajú" budú v pohode. 



No dosť bolo filozofovanie a rečnenia. Skutky hovoria za všetko. Mám viacero cieľov, rozbehnutých projektov atď. Jedná vec, ktorú som už dávno chcela je žiť život podľa seba. Nebolo to ľahké a jednoduché, ale myslím, že nie len touto webovou stránkou sa to snažím plniť. Som šťastná! Žiť život podľa seba je jednoduchý, no zároveň zložitá vec. Gratulujem všetkým, ktorým sa to podarilo a tí, ktorý to chcú tak hor sa do toho! Vystúpte s komfortnej zóny. Darmo sa nehovorí, že za touto hranicou začína život. 

Z psychologického hľadiska by si mal stanoviť človek ciele, ktoré je schopný dosiahnuť. Ja si dávam menšie sny, ciele, vízie, ktoré ale dokonale zapadajú do seba a hlavne vytvárajú schody hore :) 
Jedným takýmto snom pre mňa bolo aj cvičenie. Začala som cvičiť. Nie, nie je to je prvýkrát čo som cvičila :) Ja som totiž do nedávna bola večný začiatočník. Moje povinnosti a práca mi nikdy totiž nedovolili venovať sa tejto záľube naplno. Až do teraz! Začala som cvičiť, pravidelne chodiť na tréningy boxu, nordic walking, posilka, plávanie a beh. Všetko nerobím naraz, ale presne v určených intervaloch. 

Začala som cvičiť NIE kvôli postave, chudnutiu, chlapom :) No najmä kvôli SEBE! Bol a je to výborný pocit tie endorfíny šťastia čo mám po športe sú užasne. A šport super vyváži prácu v kancelári, za notebookom. Šport naštartuje metabolizmus človeka, dobyje ho energiou, dodá pozitívnu náladu. To všetko je perfektné. No keď niečo robíte dlho tak príde rutina. A rutina je vražedná! Vždy sa treba posúvať a tak som k tomuto počinu dospela aj ja. Stalo sa, že som potrebovala motiváciu. A tak som začala pretekať. 



Viete koľko treba mentálnej energie aby to človek dal, išiel v pred, dokázal vyhrať sám nad sebou, posúval sa, zlepšoval sa. A to isto neplatí len pre šport. Pre splnenie sna som si išla na viacero miest - Trnava, Devín Bratislava, Prievidza, Košice. A práve v Košiciach som bola naposledy. Košice sú krásne. Trojkráľový beh 2018 bol zážitkom. Metropola východu zjavne žije. 





Do Košíc nechodím často. Teda bola som tam druhýkrát v živote. Predsa len odo mňa je to trošku ďaleko. Ale o to viac si to cením. Košice majú krásne historické mesto, pamiatky a kultúra dýcha na Vás všade. Takže Košice boli pre mňa nie len športovým zážitkom ale tiež výletom na východ. A tiež boli vlastne prvý tripom tohoto roku! Dóm sv. Alžbety ma podľa mňa neskutočne čaro a vo svojom vnútri cítiť duchovnú silu. Človek tu jednoducho musí načerpať energiu aj keby nechcel. 






Ja nie som odborník na históriu. Som odborník na niečo iné :) A však historické budovy môžem obdivovať od rána do večera - architektúra krásne pretvára naše mesta vtedy aj dnes. Ďakujem za možnosť ísť do Košíc a spojiť ako sa povie príjemne s užitočným :)

V tomto článku sa osvojilo veľa myšlienok, veci. No najpodstatnejšie je "ponaučenie" ísť si za svojím snom, cieľom, víziou. Veriť si aj vtedy keď Vám neverí nikto iný. Nič nie je nemožné! 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára