F Mikuláš na saniach a vianočná výzdoba v meste - ŽIVOT PODĽA SEBA

Mikuláš na saniach a vianočná výzdoba v meste


Mikuláš je dedko starý, vie on robiť veľké čary. Nadelí ti radosti, čižmu plnú sladkostí. Mikuláš je kúzelník, darčeky nám vykúzli. Ale iba pre takých, čo neboli cez rok zlí...
Pamätáte si aj Vy nejaké tie básničky pre Mikuláša :) Ja sa musím priznať, že naozaj ovládam už len útržky :P No viete z kadiaľ sa zobral Mikuláš? Alebo k Vám chodí Santa či Dedo Mráz?


Tento kresťanský sviatok má dlhú tradíciu, predobrazom Mikuláša, ktorý chodí svetom spolu s anjelom a čertom, je biskup z Myry. V dnešnom južnom Turecku na tom mieste leží obec Dembre. Svätý Mikuláš sa narodil na pobreží Malej Ázie okolo roku 270, pravdepodobne v Patare. Bol to muž s veľkým srdcom, ktorý miloval ľudí, ako kresťan rannej cirkvi trpel za vieru vo väzení, ale hlavne okolo jeho dobročinnosti dodnes koluje množstvo legiend...


Azda najznámejšia hovorí o schudobnenom šľachticovi a jeho troch dcérach, ktoré sa bez vena nemohli vydať, a tak hrozilo, že ich predajú do nevestinca. Mikuláš hodil mešec plný zlata do okna ich domu a celú rodinu zachránil od potupy. Zrejme vtedy vznikol ľudový zvyk obdarúvať sa na sviatok svätca darčekmi, ale tak, ako to robil on, aby ho pri tom nikto nevidel.

Keď svätý Mikuláš zomrel okolo roku 345, pochovali ho v myrskom chráme. Jeho telesné pozostatky v roku 1087 preniesli talianski námorníci do mesta Bari, kde svätcovi postavili kostol. Odvtedy mu najmä v pravoslávnej a v gréckokatolíckej cirkvi zasvätili veľa chrámov, dokonca sa stal patrónom detí, pekárov, lekárnikov, lukostrelcov, väzňov, námorníkov či rybárov.Postavu svätca z Myry ľudia začali zobrazovať podľa svojich predstáv. Biskupský plášť sa časom zmenil na obyčajný červený olemovaný bielou kožušinou. Odtiaľ bol už len skok k americkému Santa Clausovi či k ruskému dedovi Mrázovi.

No a tak sme aj my presne na prvú adventnú nedeľu (okrem toho, že zapálili sviečku) tak sme rozsvietili vianočnú výzdobu ale najmä sme privítali Mikuláša na saniach! Aj napriek tomu, že nebol žiadny sneh. Krásne podujatie pripravili v Bojniciach. Na námestí sme rozsvietili krásny vianočný stromček a vyzdobili celú lipovú alej smerom k zámku. Krásne bielo-modré svetielka sú hádam všade. No a na začiatku námestia je krásny adventný veniec, ktorý sa postupne rozsvieti celý. Samotný Mikuláš spôsobil doslova ošiaľ u detí. Rozdal všetky darčeky. Pre detí bolo pripravené aj bábkové divadielko, kde bola perfektná Anjelica Alica :) a s deťmi zistila, že nie sú Vianoce stres ale mali by sme si ich užiť s radosťou a nie naháňačkou po obchodoch. Výzdoba je priam prekrásna! Celý nedeľný podvečer bol magický, všade samé svetielka, vianočná hudba, vianočný punč či pohár vareného vínka a Mikuláš s Anjelom a Čertom na saniach! Aj keď nebol sneh :) Áno počujete dobre. Sane boli vlastne stará "embečka"-auto a prerobená prevodovka :) Celé to bolo obalené bielou látkou a páperím. Pri svojom odchode odpálil aj mini ohňostroj! Takže to len znásobilo ten super pocit pre deti. Inak ja určite nikdy nenechám zomrieť to dieťa v sebe! Každý by si mal nechať aspoň kúsok detského sveta v sebe :) Čo Vy nato? 






Počas celej akcie bol aj mini vianočný jarmok, kde ste si mohli kúpiť tradičné vianočné dobroty. Aj niečo iné pod zub! Ja som si tam kúpila med :) Pretože ten patrí k Vianociam jednoznačne. A samozrejme mohli deti napísať list Ježiškovi :) Či odfotiť sa ako snehuliak :) A mnoho iného. Fotky hovoria za všetko. 
















No nie je tá výzdoba nádherná? Ako je to vo Vašom meste? Pomaly už vyzdobujeme aj naše domy a kupujeme darčeky či tradičné jedlo - trubičky, oplátky, medovníky .... 
Dúfam, že som Vás na Vianoce navnadila :) A už aj Vás chytila predvianočná nálada :) Ak nie určite sa o to pokúsim ešte nejakým článkom do Vianoc! 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára