F Najkrajšia kalvária na Slovensku?! Banská Štiavnica - ŽIVOT PODĽA SEBA

Najkrajšia kalvária na Slovensku?! Banská Štiavnica


Tak samotný článok o meste Banská Štiavnica na blogu už bol. Pretože je to krásne mesto a zaslúži si to. A rovnako aj táto za mňa dominanta mesta - Kalvária v Banskej Štiavnici. Na úvod by som rada povedala, že toto miesto nie je len pre veriacich. Nachádza sa na pomerne strmom, vysokom kopci nad mestom, takže výhľad je zaručený. Zároveň je to krásne zrekonštruovaná kalvária červenej farby, tak ju nemožno prehliadnuť. 
K samotnej kalvárií je parkovisko pod ňou. Vedľa neho je priestranná reštaurácia a turistické centrum. A v tom sa nachádza okrem obchodu pamätných predmetov aj "mini múzeum" kde uvidíte ako skutočne prebiehala oprava tejto pamiatky či krásne obrazy kalvárie počas rôznych ročných období. Tiež sa tu dozviete kus histórie a fakty Vás privedú až do súčastnosti. 

Poďme ale k samotnej kalvárií. Táto kalvária patrí medzi najkrajšie barokové stavby Európy. Jej vrchol sa vypína na stredne vysokom kopci a vidieť ju zo všetkých strán. Takže naozaj ju nemožno prehliadnuť. Z jej vrchu vidno na celú Banskú Štiavnicu, doslova ju máte ako na dlani. Kalvária má 17 zastavení a rozpráva notoricky známy príbeh ukrížovania Ježiša Krista. Tri kostoly - dolný kostol, horný kostol a v strede sväté schody.  

Kalvária je prístupná počas celého roka, bez poplatku. Cesta hore je mierne náročná. Odporúčam vhodnú obuv. Jednotlivé zastavenia sú vsadené do prírody a keď postupujete hore tak stromy Vám robia príjemný tieň. 



























Jedná z krásnych dominánt nie len mesta, ale aj Slovenska. A teraz po rekonštrukcií sa ju naozaj oplatí vidieť z blízka :) 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára