F Halloween 2020 - ŽIVOT PODĽA SEBA

Halloween 2020

 

Halloween - pre niekoho americký sviatok, pre iného komercia, či diabolský deň... Priznávam sa, ani ja som tomuto sviatku nebola nejako extrémne naklonená. V mojom živote som ho nejako neriešila. Tieto dni boli pre mňa viac o spomínaní si na blízskych, rodinu a o spomienkach na cintorínoch. 

Počas Vysokej školy som to začala vnímať viac a v mojom prvom zamestnaní zas o niečo viac, keďže sme robili večierky v tento deň. A tento rok som si povedala, že prečo si jeden neurobiť doma. Jasné, to nie je to pravé orechové. Ale vzhľadom na súčasnú situáciu, prečo nie? Každý psychológ predsa vraví, že je len na nás ako zareagujeme na danú situáciu, podnet. Tak som si povedala, že tento sviatok oslávime doma! A pekne po našom. 

A tak aj bolo. Na stole nemohla chýbať tekvica, polievka z Hokaida, typická výzdoba, zapálené sviečky a oranžovo-čierna paleta farieb. Červené víno z hroznového pohára umocňovalo atmosféru a potom keď prišiel večer (tma) a my sme sa namaľovali už sa párty mohla začať. Netopieriky v podobe chutného kávového zrna boli fakt skvelé. A to by som nebola ja, kedy si neurobím pohodičku pri filme. Možno čakáte nejaký krvi prelievajúci horor! Ale to u mňa určite nie. Mne stačí aj tma a jemný šuchot na začatie strachu. Takže sme si pozreli moju jednoznačne najobľúbenejšiu, najkrajšiu rozprávku COCO. Podľa mňa je to suverénne najlepšie spracovaná vec na danú tématiku. Celkom Vás to prinúti sa zamyslieť. 

Tento rok je celý iný a podpísal sa aj v mojej tvári. Schválne som si dala takúto masku. Vpravo je časť roka do marca a vľavo je zvyšná časť roka :) :) :) A čo je Halloween vlastne za sviatok? Niektorí si myslia, že sa jedná o americký sviatok! Čo nie je až tak pravda. Jedná sa o predvečer sviatku Samhain. Tento sviatok už oslavovali kelti vo Veľkej Británií. Kresťanstvo, duchovno tento sviatok malo snahu premeniť na oslavu sviatku Všetkých svätých. No a do Ameriky tento sviatok priniesli prisťahovalci - Iri a Škóti. A ako to už v Amerike vedia, spravili z neho celosvetovú udalosť. V súčastnosti už tento sviatok je viac-menej komerčný a má charakter karnevalu. A tu práve vznikla klamlivá domnienka, že toto je americký sviatok. 

Inak veštím z tejto tekvice, že ďalší rok bude určite lepší! 











Aj keď tento Halloween bol netradičný, ale povedzme si čo je v tento rok tradičné? Mne sa mimoriadne páčil. Ako ste trávili Halloween Vy? 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára