F Najmladší hrad na Slovensku? Hrad Marcus - ŽIVOT PODĽA SEBA

Najmladší hrad na Slovensku? Hrad Marcus


Vedeli ste, že na Slovensku máme hrady aj z tohto storočia? A že sú mladšie dokonca ako ja? Dobre teda... máme konkrétne jeden mladý, krásny, rozprávkový hrad. Volá sa hrad Marcus a nachádza sa v krásnom prostredí Štiavnických vrchov, v prekrásnej prírode nad obcou Repište. My sme sa tam boli pozrieť koncom leta. 


Tento hrad je prístupný celoročne a nachádza sa asi cca 2 km nad obcou Repište. Vedie k nemu pekná mierne stúpajúca prechádzková cesta alebo si po lesnej ceste môžete aj zabehnúť. Primeraná prechádzka na konci, ktorej sa Vám zjaví po pravej strane krásny rozprávkový hrad, ktorý kopíruje terén priľahlých kopcov. Niektorí tam chodia na hríby a môžete v okolí stretnúť aj pracovníkov na traktoroch. Autom prídete do obce Repište a potom máte na výber - buď odstavíte auto pri kostole a vlastne v centre obce alebo prejdete ešte úzkou uličkou na koniec dediny a tam už je naozaj cesta zlá, ale začína krásna príroda. Primeraná pomalá chôdza a do pol hodinky ste v inom svete. 


V okolí zámku sú rozsiahle lúky, pri zámku sú lavičky, ktoré môžete využiť na oddych a piknik. Celý zámok stráži pes, ktorý ale veľmi rýchlo skrotne ako Vás uvidí a každý si ide svojou cestou. Hrad je krásne fotogenický, ale do vnútra sa nedostanete. Hrad dal postaviť pre svojho syna bratislavský podnikateľ. Je to replika hradu z minulosti. V záhrade sú vysadené ovocné stromy. Po obvode múriku sú kresťanské symboly, znaky...

Do tejto lokality vedie poľná cesta a nie je tu ani elektrina, takže naozaj stredovek. Na bicykli môžete absolvovať túto trasu počas cesty s názvom Barborská cesta. Pred hradom sa nachádza kaplnka svätej Barbory. 

Vrelo odporúčam túto „atrakciu“, ktorá myslím na Slovensku nemala obdobu. Určite sa tu natíska aj otázka či táto stavba je vhodná v tomto krásnom prírodnom prostredí, prečo vlastne stavať historické veci keď žijeme modernú dobu??? A mnoho ďalších. 






 Každopádne je to mimoriadne krásny novodobý hrad, ktorý je dostupný počas celé roka.

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára