F Nutria alebo Bobor? Rybník v obci Skačany - ŽIVOT PODĽA SEBA

Nutria alebo Bobor? Rybník v obci Skačany

 

Hneď v nadpise článku sme si dali otázku. Ak by sme si to chceli ešte skomplikovať otázka by mohla znieť: Nutria, Bobor alebo Ondatra? Všetky tieto živočíchy sú totiž svojim spôsobom v niečom podobné. Bobor je náš. Ondatra a Nutria nie. Ondatra je v podstate jej "sestra", len Nutria je omnoho väčšia než ona. A obe sú invazívny druh, teda boli k nám zavlečené. A to sa udialo niekedy začiatkom 20. storočia. Predné ostré oranžové tesáky, hustá srsť/kožušina a nohy prispôsobené na život vo vodnom prostredí. Je pôvodná domovina sú juhoamerické krajiny. Áno, jedná sa o Nutriu. 

Tento živočíšny druh bol k nám zavlečený a udomácnil sa v močiaroch, vodných nádržiach či rybníkov. Nutrii sa u nás mimoriadne páči pretože neznáša tuhé zimy. Môžete ju nájsť na Žitnom ostrov,e ale tiež v rybníku nenápadnej obce Skačany, okres Partizánske. Táto obec môže zaujať hneď niekoľkými vecami napr. na dnešné pomery veľkou Základnou školou, krásnym kostolom s rozsiahlym okolitým priestranstvom, veľkým záhradným centrom pri vstupe do obce alebo krásnou, širokou bez výtlkovou cestou :) priamo do obce. Ale zjavne najviac zaujme rybníkom za obcou a hlavne teda samotným obyvateľom. Žije tu totiž Nutria riečna a keby len jedna. V úplnej symbióze tu žijú kačky, ryby a Nutrie. 

Dostanete sa sem pohodlne autom. Pokiaľ si hodíte do navigácie - rybník Nutria Skačany, nemal by byť problém sa sem dostať. My sme tak išli. Ale keď vstúpite do obce idete stále rovno, miniete Hostinec pri Zbrojnici, dostanete sa ku kostolu, bude nasledovať križovatka v tvare Y tam odbočíte doľava a už vidíte prvú kaplnku, pokračujete rovno. Auto môžete nechať aj pri Základnej škole alebo bude pokračovať ďalej (ešte kúsok) po poľnej ceste. Prídete ku kaplnke a tu už auto odstavíte. Potom už len miernym briežkom dolu a odbočte doľava a ste tu! Breh rybníku je blatovitý, tak pozor, aby ste sa nešmykli. Nutrie sú pri Vás na počkanie a určite neohrdnú mrkvou či jablkom. Sú mimoriadne priateľské a fotogenické, radi jedia a o vedia aj poprosiť o malú maškrtu :)  










Ako všade aj tu platia určite pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Vstup je tu zadarmo a kŕmenie je  na vlastné riziko, tak je len na Vás, či využijete tento podľa mňa skvelý tip na výlet do prírody. Pretože nie je to len bezduché kráčanie, ale niečo nové aj uvidíte a zažijete. Ideálne je to na výlet s deťmi, či na ukážku toho, že príroda je naozaj rozmanitá. 

by ViErKa


CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára