F Chcete vidieť Orloj? Bez cestovania do Prahy? + 1 tip na skvelý výlet na Slovensku - ŽIVOT PODĽA SEBA

Chcete vidieť Orloj? Bez cestovania do Prahy? + 1 tip na skvelý výlet na Slovensku




V rámci našej túr po Slovensku sme navštívili aj prvý slovenský Orloj. A zároveň jediný orloj na území Slovenska. Už dlhšie som to mala v "merku", mnoho príspevkov z tejto oblasti som videla. Tak som si povedala, že idem do toho. A nakopli sme auto smer Žilina a hor sa k Orloju. 




KDE SA NACHÁDZA SLOVENSKÝ ORLOJ? 



Samotná atrakcia sa nachádza v Starej Bystrici a to priamo v jej srdci. Táto atrakcia rozvírila cestovný ruch v tomto regióne. Celá obec leží v krásnej bystrickej doline. Kysuce majú proste krásny objekt, ktorý priláka nejedného návštevníka.  K samotnému objektu Orloja patrí aj priľahlé námestie, reštaurácia, zmrzlina. Bezbariérový prístup, krásna zámková dlažba a okolité objekty tiež dreveného rázu dotvárajú úplne ideálnu kompozíciu tohto miesta. 


ČO VŠETKO TU UVIDÍTE? 



Okrem toho, že väčšina turistov prichádza priamo na odbíjanie Orloja, čo je logické. Samotný Orloj odbíja vždy pri celej hodine od 8:00 do 22:00 hod. a počas tohto zvonenia sa Vám predstavia drevené sochy významných apoštolov Slovenska, v ktorých nechýba ani Cyril a Metód. Dve postavičky sú zatiaľ "tajné". Aké sú to,  sa dozvieme až v testamente autorov slovenského orloja. V drevenej streche Orloja sú zase významné osobnosti Slovenska, ktoré písali naše dejiny. 

Ak Orloj dozvoní určite neodchádzajte, pretože začnete počuť krásny hlas rozprávať veľmi zaujímavé informácie o výstavbe, podstate a fungovaní orloja. Asi v cca 2 minútach Vám povedia všetko podstatné o tejto krásnej slovenskej atrakcií. 


PONÚKAJÚ AJ NIEČO NAVYŠE? 



Toto je veľmi zaujímavé zistenie, že do samotného objektu môžete aj vstúpiť. Áno, a to dokonca zadarmo! V podkrovnej časti tejto budovy Orloja sa nachádza samotná strojovňa. A vlastne je to niečo také ako mini múzeum. Po stenách sú banery, ktoré hovoria o výstavbe, unikátnych hodinách v Orloji, prvom spustení... Dokonca tu neustále beží video, v ktorom sa vyjadrujú ľudia k slovenskému Orloju a hovoria ich dojmy od myšlienky až po realizáciu. 

Čo je najlepšie, tak hodiny Orloja sú celé presklené, takže môžete vidieť gombíky a celý mechanizmus samotných orlojských hodín. Čo je nevýhodou, že musíte vyjsť po drevených úzkych a točitých schodoch smerom hore. V dolnej časti sa nachádza malá predajnička so suvenírmi a spomienkovými predmetmi. Magnetka musí byť! Ale zároveň je tu aj mini kaviareň a kúpou kávičky či zmrzky - podporíte priamo túto atrakciu :)  Ak chcete niečo viac pod zub, hneď vedľa je reštaurácia. 











No a skvelé na tom je fakt, že nemusíte cestovať do Prahy a vidíte Orloj. Áno je iný ako tam, pretože každý je unikátny a jedinečný. Podľa mňa je to skvelý výlet a tip na objavovanie Slovenska. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára