F Kam na lyžovačku na Slovensku? + 3 skvelé tipy na malé, ale skvelé lyžiarske strediská - ŽIVOT PODĽA SEBA

Kam na lyžovačku na Slovensku? + 3 skvelé tipy na malé, ale skvelé lyžiarske strediská

 


V tomto článku sa pozrieme na lyžiarske strediska, ktoré sú síce menšie, ale vedia vytvoriť kvalitné podmienky na lyžovanie. Jednoducho dobrý sneh, upravená zjazdovka, bufet na svahu je pre mňa základ. Všetko ostatné je len bonus počas celého dňa. Vybrala som 3 rôzne strediska, ktoré sú za mňa veľmi dobré. 



LYŽOVAČKA V STREDE EURÓPY? 


Ako prvé si predstavíme lyžiarske stredisko - SKI Krahule Juh. Toto stredisko je pri geografickom strede Európy. Dĺžka zjazdovky je 900m, takže za mňa akurát, keď tu nie je veľa ľudí tak vlastne lyžujete nonstop. Nájdete tu 5 vlekov a jednu sedačkovú lanovku. Z hora máte krásny výhľad na priľahlé kopce - Žiarsku kotlinu, Vtáčnik, Štiavnické vrchy. 

Lyžiarske kopce sú orientované južne, takže sa môžete opaľovať a vychutnávať si výhľad z hora. Tu nájdete malú drevenú kolibu na drobné občerstvenie a lehatká na výdych. Náročnosť zjazdoviek je označená rôznymi stupňami a sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých. 

V stredisku je množstvo ubytovacích kapacít. Parkovisko je bezplatné (označené), ale niektoré miesta sú platené. Skipass na celý deň je v cene 30 eur (mimo prázdnin, víkendov) a  2- hodinový skipass 25 eur, aktuálna ponuka. 

V stredisku nájdete aj lyžiarsku školu, požičovňu či servis lyží. Priamo v dolnej časti svahu sú 2 bufety a jedná reštaurácia. Veľmi prehladné stredisko a všade máte blízko. 




LYŽOVAČKA V TURCI? 


Toto lyžiarske stredisko sa nachádza na turčianskej strane Veľkej Fatry. Historický staršie. Tiež sa nachádzame v okolí mesta Martin. Na severných svahoch sa rozprestiera celé lyžiarske stredisko. K dispozícií je niekoľko svahov aj jedna sedačková lanovka. 

Ceny celodenného lyžovania sa pohybujú okolo 25 eur a cena 4-hodinového skipassu je 23 eur. V stredisku je k dispozícii niekoľko bufetov, kde je ponuka široká. Najviac mňa zaujali legendárne šišky od Libušky :) A pomerné veľká reštaurácia s plnohodnotným jedlom. Ceny sú porovnateľné ako v iných lyžiarskych strediskách, za mňa pomerne veľké porcie a chutné jedlo aj v bufete. 

Parkovisko je priestranné a dostatočne veľké, bezplatné. Samozrejme je k dispozícií lyžiarska škola či požičovňa. Samotné lyžiarske trate sú ľahké až stredne ťažké. Toto stredisko za mňa je super, ak sa chcete naozaj polyžovať a vychutnať si to. Počas mojej návštevy tu bolo vždy menej ľudí ako v porovnávanej Valčiaskej doliny. Tak za mňa je menej ľudí výhoda.  





SNOWLAND VO VALČIANSKEJ DOLINE? 



Valčianská dolina je suverénne zameraná na rodiny a rodinnú lyžovačku. Viete tu v pohode stráviť kľudne aj celý deň. K dispozícií majú niekoľko druhov vlekov naozaj pre každú vekovú alebo skúsenú kategóriu lyžiarov. Snehové podmienky v súčasnosti sú tu v rámci možnosti dobré, faktom je, že lyžiarske stredisko je pár kilometrov od mesta Martin. 

Moderné stredisko má bezproblémový prístup autom, autobusom. Parkovisko je pomerne veľké a bezplatné. Pokiaľ je sneh tak zlyžujete až k autu. Severo-východné svahy sú dobré udržiavané a zo samotného vrchu máte krásne výhľady na Veľkú Fatru. 

V stredisku je 8 zjazdoviek a jedná sedačková lanovka. Pre malých lyžiarov je tu minivlek, ale aj lyžiarska škola. Vrch zjazdovky je mierne strmší. Po lyžovačke máte k dispozícií bufet aj reštauráciu. Kde máte dosť veľký výber, ceny sú vyššie a personál sem-tam nestíha obsluhu. 

Aktuálne je cena za celodenné lyžovanie 35 eur, 4-hodinový lístok je v cene 29 eur.  Napriek vyšším cenám je toto stredisko ideálne na lyžovanie, učenie sa lyžovať či užiť si to s rodinou alebo priateľmi. Za mňa je skvelé, že je veľké a priestranné. 


Tak čo, ktoré stredisko si vyberáte vy? 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára