F Má Slovensko Oscarovi film? Áno, v Sabinove sa natáčal... - ŽIVOT PODĽA SEBA

Má Slovensko Oscarovi film? Áno, v Sabinove sa natáčal...

 


Tento krát sa pozrieme na mesto Sabinov. Neviem si pomôcť, ale vždy ma pri tomto meste napadne pieseň od skupiny - Helenine oči, Obchádzka. A konkrétna časť: ....už nám závidia aj v Sabinove, budúce obchvaty nové... 
Poďme si ale toto mesto trošku predstaviť. Nepreslávili ho len v pesničke, ale už dávno predtým vo filme. A dokonca takýto už na Slovensku odvtedy nemáme natočený. 



ČO NÁJDETE V SABINOVE?


Sabinov leží v Prešovskom kraji. Najväčšou dominantou je gotický chrám sv. Jána Krstiteľa. Mesto leží na brehu Torysy a v minulosti sa tu usadili nemecky a maďarsky hovoriaci ľudia. Mesto má bohaté dejiny, ktoré siahajú až do 15 storočia, z ktorého pochádzajú aj hrady mesta a sú zachované dodnes. 
V meste je množstvo kultúrnych pamiatok - rímskokatolícky kostol, gréckokatolícky chrám, renesančná zvonica, Lýceum, historické hradby a centrum. Niekoľko základných a stredných škôl. V centre sa nachádza aj park s fontánou. 

Práve v tomto meste sa natáčal aj film - Obchod na korze. A práve tento film v roku 1966 získal prestížne ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied - OSCAR v kategórií najlepší cudzojazyčný film. Film dostal aj iné ocenenia a je natočený na motívy novely Ladislava Grosmana, ktorý zachytáva tragikomický príbeh jednoduchého stolára.  

V tomto filme si zahral aj legendárny Jozef Kroner a dodnes tu nájdete legendárny obchod na korze (jeho pomenovanie) už sa tu predávajú kvety a tiež jeho sochu v životnej veľkosti. Na stene budovy je pamätná tabuľa s týmto veľkým svetovým úspechom.
 
 



Malé mesto, ktoré obídete za pár minút. No dokáže vás prijemne prekvapiť. Ideálne spojiť ešte s nejakým výletom napr. neďalekým Prešovom. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára