F Najvýznamnejšie mesto na Slovensku? Nájdete tu 50 historických budov na námestí a kaviareň v domčeku chránenom UNESCO. - ŽIVOT PODĽA SEBA

Najvýznamnejšie mesto na Slovensku? Nájdete tu 50 historických budov na námestí a kaviareň v domčeku chránenom UNESCO.

 


Levoča je slovenské mesto, ktoré som navštívila prvýkrát. Áno viem, že je to krásne miesto na Slovensku a je historický významné, ale jednoducho som ho smerom na Tatry vždy nejako míňala. Náš výlet trošku skomplikovalo počasie aj fakt, že v mnohých objektoch vo vnútri sa nesmelo fotiť a boli za vstupné.  Nie, že by som nechcela zaplatiť, ale uznajte, že keď niekde máte stále platiť jednoducho Vás to omrzí. Takže hneď na úvod zlý dojem. 

Parkovisko v samotnom historickom meste to vylepšilo. Síce im automat robil čo chcel a bolo tu toľko ľudí, že sme nemali kde zastať, nedali sme sa odradiť. Historické centrum mesta je naozaj historické. Všade na okolo nás dýchala história a krásna starobylá architektúra. Pôvodná dlažba dala zabrať nie len naším nohám ale aj autu. 

Levoča so svojimi hradbami  si zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku.
Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Bazilika svätého Jakuba so svojimi gotickými a renesančnými krídlovými oltármi, vrátane najvyššieho dreveného neskorogotického oltára na svete (18,6 m). Mesto má obrovské stredoveké námestie obklopené renesančnými domami, známu renesančnú radnicu, ďalšie dva vzácne kostoly s barokovým interiérom, klasicistické budovy župného domu a evanjelického kostola. Historické centrum obklopuje mohutný hradobný systém s dĺžkou 2,5 km. Zdroj: Wikipédia

Keďže sme tu boli naozaj ako turisti, chýbalo tu trošku viac značiek, tabuliek a celkovo informácií o tom čo vidieť v meste. Príjemne sme sa prešli mestom a nakoniec sme natrafili na malú, tichú ale hlavne útulnú kaviarničku. Tá nás očarila svojim dizajnom, pretože keď idete po ulici v meste nepôsobí tak skvelo ako z vnútra. Ako náhle vojdete do vnútra, ste v inom svete tak o niekoľko rokov vzad. Občas aj to treba. 

Kaviareň Leutschau café nás jednoducho očarila. Nachádza sa v domčeku chránenom UNESCO. Krásny kúsok Talianska na Slovensku. Chutná káva a príjemná obsluha. Lepšie sme nemohli zakončiť náš výlet ako tu. 









Verím, že Vy ste mali z Levoče väčší zážitok ako my. Ale možno sem ešte raz zavítam a zmením názor na toto mesto. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára