F Slovensko je krajina vína! To najlepšie z najlepšieho nájdete v Národnom salóne vín Slovenskej republiky v Bratislave - ŽIVOT PODĽA SEBA

Slovensko je krajina vína! To najlepšie z najlepšieho nájdete v Národnom salóne vín Slovenskej republiky v Bratislave

 



Toto je veľmi špeciálny článok, pretože Vás zoberiem na úžasne miesto a to nie len pre vinárov. Tieto krásne priestory Národného salónu vín Slovenskej republiky sú priamo v centre Bratislavy resp. v jej podzemí. Áno priatelia, vinárska pivnica z 18 storočia sa nachádza priamo na Hlavnom námestí v Bratislave. Úžasne miesto, bez signálu, prirodzená klimatizácia, kvalitné slovenské vína, teda vlastne to najlepšie čo môže Slovensko svetu ponúknuť. Nájdete tu totiž 100 najlepších slovenských vín.  A že teda rozhodne stoja za to!




PREČO NAVŠTIVIŤ NÁRODNÝ SALÓN VÍN? A ČO VŠETKO TU ZAŽIJETE? 



Verejnosť sa sem môže dostať po objednaní (tak je najlepšie prísť, nemusíte čakať a máte istotu, že to bude skvelý zážitok). Degustovať môžete rôzne vzorky najlepšie je si vyskladať balík, tak ako vám to vyhovuje. Degustačné programy začínajú už pri 5 eurách za 2 vzorky, cena sa zo zvyšovaním vzoriek prirodzené zvyšuje, ale nie je to žiadny extrém. 

Najlepšie je zažiť ich najpopulárnejší degustačný program a to 72 vín za 100 minút. Túto degustáciu si riadite samy, vyberáte si vína podľa seba a ochutnávate postupne, podľa svojho tempa postupujete po všetkých piatich miestnostiach. Jediné na čo si musíte  dávať pozor je čas. Lebo ten sa veľmi rýchlo míňa a vína sú kvalitne. Tento program stojí 25 eur na osobu, čo sa podľa mňa mimoriadne oplatí. Ja by som sem zobrala určite nejakú návštevu, rodinu...

Všetky podrobné informácie o celom tomto krásnom priestore nájdete na ich internetovej stránke - Národný salón vín. 

Ale prečo som tu bola ja? Zúčastnila som sa totiž perfektnej akcie - 1. kolo súťaže Národný salón vín SR a teraz vás prostredníctvom tohto článku pozývam vás navnadiť si chuťové poháriky na vínko. 







1. KOLO SÚŤAŽE NÁRODNÝ SALÓN VÍN SLOVENSKEJ REPUBLIKY? AKO TO PREBIEHALO? 



V týchto priestoroch sa každoročne koná najvyššia vinárska súťaž. Tento rok boli vytvorené 2 odborné profesionálne skupiny vinárov a jedna čisto blogerská skupina, ktorej členom som bola aj ja. A bolo to skvelé. Na začiatok sme dostali odborné rady a školenie o degustácií a hodnotení vzoriek. Pomocou tabletov sme hodnotili jednotlivé vína. Mali sme k dispozícií vzorky a ich čísla a tiež len veľmi strohý opis vína ako napríklad, pre lepšiu predstavu, že víno ružové suché 2021. 

Degustovali sme postupne a svoje názory sme zapisovali do tabuliek. Používali sme 100 bodový systém, ktorý je už štandard. Musím povedať, že som sa väčšinou približovala k vinárskemu priemeru pre jednotlivé vzorky vín. Áno priznávam cca o 5 vínach som mala úplne inú predstavu. 

Aby bolo jasné všetky boli skvelé! Veľmi ťažko bolo vybrať to najlepšie a najchutnejšie víno. Dalo to zabrať mojim chuťovým pohárikom aj samotnému jazyku, všetky tie chute, vône...

Celkovo sa jednalo o 37 vzoriek slovenských vín z rôznych oblastí, území Slovenska. Degustovali sme biele vína, ružové vína, perlivé aj tiché. Vybrať najlepšie z najlepšieho dalo roboty. Ale napokon sme sa zhodli a vyhrali vína značky Matyšák, Víno Mrva a Stanko, Villa Víno Rača, Vinárstvo Dubovský a Grančič.   

Tieto vinárstva to zjavne vedia. Ich vína vám jednoznačne odporúčam, sú úplná topka. A nájdete ich aj v tomto našom Národnom salóne vín v Bratislave. Inak zažiť samotnú degustáciu v týchto priestoroch je parádny zážitok, ktorý vám odporúčam tiež. 





















Víno je proste grunt. A Slovensko sa má čím pochváliť vo svete. Len tak ďalej vinári, aby sme mali čo degustovať, ochutnávať a pri čom si vychutnávať život plnými dúškami. Tak teda NA ZDRAVIE :) 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára