F Sivý kameň - ŽIVOT PODĽA SEBA

Sivý kameň


Na ceste po Slovensku sme zavítali na menej známu zrúcaninu hradu Sivý kameň. Na úvod treba povedať, že tu v podstate nič nie je. Teda okrem krásneho výhľadu na celú obec či priľahlú krajinu, panoramatické výhľady.  Na úvodnej tabuli sa dozviete všetko podstatné a tiež upozornenie, že sa nachádzate na území prírodnej pamiatky. Zvyšky zrúcaniny Sivý kameň sa nachádzajú v obci Podhradie a tvoria jej dominantu. Jedná sa o malú obec v okrese Prievidza. Celý hrad bol postavený nad touto obcou a na západnej strane (okraji) pohoria Vtáčnik. Na zrúcaninu je vstup voľný.
Samotný hrad bol postavený v 14 storočí a mal niekoľko názvov - Keseloko. Jeho maďarský názov v širšom preklade znamená Sivý kameň. Z historického hľadiska by sme sa dostali k "panovníkovy Hornej Nitry" k Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, ktorému patril a celosvetovo známi Bojnický zámok, ktorý sa nachádza v blízkosti (jeho vidno aj z tejto zrúcaniny). 

V súčastnosti z hradu zostalo len veľmi málo. Nájdete tu nesúvislé, roztrúsené zvyšky. Vo vnútri tohoto gotického hradu už nezostalo nič. Nájdete tu len obvodové múry hranolovej veže. 

Napriek tomu sa tu naozaj oplatí prísť. V obci Podhradie sa nachádza aj hotel s reštauráciou, ktorý nesie obdobný názov ako táto zrúcanina. Priamo pod ňou sa nachádza hostinec, ktorý má ponuku jedla či magnetiek a priestor na trochu oddychu (ihrisko). Obec sa nachádza v blízkosti ďalšej obce Lehota pod Vtáčnikom, ktorá ponúka ďalšie turistické, múzeálne atrakcie, tak aby ste v tejto lokalite strávili napr. aj celý deň.

Na samotnú zrúcaninu Sivý kameň sa dostanete autobusom. Ten má zástavku v centre dediny, kde sa nachádza aj informačná tabuľa o hrade. Alebo sem prídete autom. Odtiaľto  už samotný hrad vidíte rovno pred sebou a dá sa prejsť úzkou uličkou cez dedinu priamo k nemu. Alebo ak ste tu autom môžete pokračovať v ceste smerom k nemu a dostanete sa priamo k spomínanému hostincu, kde sa nachádza aj menšie parkovisko. V podstate prídete k ľavej strane hradu a pri vstupe na pamiatku Vás víta orientačná/informačná tabuľa. 

No a potom už len mierne stúpanie smerom hore po vyšľapanom a kamennom chodníku. Chce to dobrú obuv :) Chodník sa mierne zatočí a dostávate sa na miernu vyvýšeninu aj s lavičkou. Následne musíte pár metrov po kameňoch vystúpiť smerom na najvyšší bod hradu. A tam sa Vám naskytnú naozaj krásne výhľady na celý kraj - obce, dediny, cesty, prírodu, lúky či neďaleký Bojnický hrad. Celá táto túra smerom hore vôbec nie je náročná, pretože vystupujete v podstate na nevysoký, ale mimoriadne dominantný kopec nad obcou. Celý tento výstup naozaj netrvá dlhšie ako 15 minút. 

K tomuto hradu sa zachovalo množstvo historických fotografií, poviesť a legiend. Táto lokalita je významná aj z geologického hľadiska celý hrad sa nachádza na andezidovej, lávovej vyvreline a preto niekomu môže tento hrad pôsobiť ako "šedivý". A tento fakt sa preniesol aj do samotného názvu - Sivý kameň. 

Viac ako text Vám určite túto krásnu slovenskú pamiatku priblížia fotky :)  












Verím, že ste dostali tip na výlet po Slovensku!

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára