F Mesto, ktoré má čo ponúknuť! - ŽIVOT PODĽA SEBA

Mesto, ktoré má čo ponúknuť!


Na potulkách po Slovensku sme nemohli vynechať historické mesto stredného Slovenska, ktoré má okrem bohatej histórie aj svojho ducha. Boli sme v Banskej Štiavnici, ktorá bola v minulosti známa najmä ťažbou kovov. Toto historické mesto je zároveň aj mestská pamiatková rezervácia a okolo nej sa nachádzajú Štiavnické vrchy. Aj preto bolo toto mesto zapísané do zoznamu UNESCO. 
Samotné mesto sa nachádza vo vrchoch, no v skutočnosti leží vo vnútri Kaldery (vrchol sopky, ktorý vznikol po prepadnutí stien sopky), ktorá vznikla po prepadnutí Štiavnického stratovulkánu pred miliónmi rokov (tak sa vytvorili aj dnešné Štiavnické vrchy). Práve teraz som zúžitkovala vedomosti z geológie :) oplatilo sa tomu venovať čas. V okolí mestá sa nachádza množstvo tajchov a v turistických mapkách ich nájdete tiež. 

Samotné mesto na Vás dýcha históriou z každej strany. Keď prídete do mesta treba zaparkovať na vyhradených parkoviskách ( 1 hod./1 euro) - skutočne sa to oplatí, pretože sú tu naozaj úzke uličky a pokiaľ sa tu nevyznáte naozaj sa neoplatí blúdiť. V podstate je jedno akou uličkou sa vyberiete, pretože sa tu všetko spája a dostanete sa všade.

Pred začiatkom odporúčam navštíviť turistickú kanceláriu a zobrať si mapku (majú ich super spracované). Alebo tak ako my, začať spoznávať Banskú Štiavnicu pri jej najväčšej dominante. A tou jednoznačne je Kalvária, ktorá sa vypína nad celým mestom a vidno ju z každého rohu. Tu sa nachádza aj parkovisko a spomínaná turistická kancelária. O kalvárií je samostatný článok, pozrite ten. Odtiaľto je to už len kúsok do spomínaného centra mesta. 

Výhodou je, že stále kráčate smerom hore. Celé mesto je v kopcoch. Postupne míňate jeho dominanty. Okrem množstva kostolov tu nájdete pomník Andreja Kmeťa, súsošie Svätej Trojice (najdôležitejší pomník mesta), bustu Andreja Sládkoviča, Starý zámok, Nový zámok, banícke múzeum či Botanickú záhradu alebo Banku lásky. Celou hlavnou ulicou sú malé obchodíky a reštaurácie, ktoré dotvárajú idylku mesta. Z tohto mesta je aj veľmi veľa významných osobností a každoročne sa tu koná množstvo podujatí, najznámejšie sú Živé šachy či Štiavnický salamader. Keď vystúpite hore mestom, budete vidieť krásne výhľady, ktoré stoja za to.  My sme prešli "celý okruh" po meste - trvá to cca 2 hodinky primeranou chôdzou. 

















Verím, že som Vám prezradila jeden tip na výlet a užijete si krásy nášho Slovenska. Alebo ste tu už boli a presvedčili ste sa na vlastnej koži? :)

by ViErKa 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára