F DEŇ UČITEĽOV 2021 - ŽIVOT PODĽA SEBA

DEŇ UČITEĽOV 2021

 


Tento deň je pre mňa už niekoľko rokov špeciálny. Nie je to totiž len 28. marec. Je to Deň učiteľov. Aj keď sa táto tradícia už pomaly vytráca, stále sa nájdu ľudia, ktorí si vedia spomenúť aj na toto povolanie. Tento rok tak urobila aj naša prezidentka a mnoho iných významných osobnosti. O to viac ma to video od pani prezidentky potešilo, že bolo z chemického laboratória. A dokonca mala za sebou chemický stromček! Presne taký, aký som so žiakmi robila na hodine ja 😊 ale nie o tom som chcela.

Na Slovensku si pripomíname Deň učiteľov práve v tento deň – 28. marec. Narodil sa vtedy samotný Ján Ámos Komenský. Vo svete je to trochu inak, svetový deň učiteľov je 5. októbra. A viete kto oslavuje meniny v tento deň? No predsa ja 😊 To je priam osud, nemyslíte?

Toto povolanie beriem ako poslanie. Chcela som ho robiť už od malička. Presne som si išla za týmto cieľom. A nie len za ním samozrejme. Ja totiž milujem učiť, rozprávať sa s mladými ľuďmi, neustále napredovať, robiť stále niečo iné, nové veci, rozširovať si obzory, pozerať sa na svet inými uhľami pohľadu, byť vždy vo fyzickej a psychickej aktivite. A presne toto mi moje povolanie ponúka. Áno sú aj horšie dni, chvíle, obdobia... ale toto nie je článok o tom. Jasne súčasné online, dištančné vyučovanie má svoje muchy, technické nedokonalosti, študenti sú najvynaliezavejšie tvory 😊 a rovnako to má aj svoje výhody. Neviem či študenti dozreli na takéto vyučovanie. Tí na Vysokých školách zrejme áno, no na nižších stupňoch neviem... Žiada si to totiž veľkú sebadisciplínu.




Mám množstvo úsmevných príbehov, ktoré možno raz spíšem kdesi v knihe 😊 ale zatiaľ sa na nich bavím sama 😊 Nehovorím, že učiteľ sa má uctievať ako modla, čo všetko vie. To určite nie. Učiteľ je tiež len človek a nie nejaký Google. Už je tých poznatkov v rôznych vedách toľko, že nie je možné aby to obsiahol tak ako kedysi. Preto si myslím, že je to o vzájomnej spolupráci, komunikácií a možno viac o vytváraní vzťahu, postoju k životu. Naučiť mladých ľudí nie len vedomosti, ale aj logického myslenia, prepájanie si súvislosti, spájanie si faktov a mnoho iného...


V tento deň som si teda dopriala oslavu. Som si povedala, že aj keď nie som v priamom kontakte so žiakmi, tak na nich budem v tento deň myslieť. A užijem si ho tak ako vždy. Pre mojich najbližších som pripravila malé občerstvenie a takto pekne sme sa stretli a porozprávali sa. Pretože každý deň by mal človek oslavovať život. A o krásne dotvorenie atmosféry sa postarali ľudia z firmy Kvety.sk Bolo to krásne prekvapenie, keď Vám príde takto zabalená nááááádherná kytica mojich obľúbených tulipánov v škatuli a Vy neviete čo máte povedať. A k tomu sprievodný list a ste v koncoch 😊 Kytica bola nádherná a tešila som sa z nej ešte niekoľko dní. V priebehu cesty sa s ňou nič nestalo. Viac druhov tulipánov bolo dokonalou predzvesťou jari 😊 Normálne z tej kytice išla pozitívna energia. Veď posúďte sami a to na fotkách nie  je taká krásna ako naživo! Túto kyticu pre mňa objednával blízky človek, priamo cez ich web kvety.sk. V priebehu niekoľko sekúnd si vedel vybrať z množstva kvetov. Servis a donáška bola tiež bezproblémová. Vrelo odporúčam túto firmu. Vedia totiž vykúzliť veľkú radosť za dostupné ceny. A dokonca vo svojom portfóliu nemajú len kytice, ale aj darčekové predmety.









Na záver by som povedala len toľko. Veda je budúcnosť. Vzdelanie je budúcnosť. A stretnúť dobrého učiteľa je veľké plus. Ja verím, že na svojej ceste týmto povolaním budem dobrým učiteľom.

By ViErKa


CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára