F Rozprávka Tri oriešky pre Popolušku a vinárstvo Jurášek? Čo majú spoločné? + 1 skvelý tip na letný večer. - ŽIVOT PODĽA SEBA

Rozprávka Tri oriešky pre Popolušku a vinárstvo Jurášek? Čo majú spoločné? + 1 skvelý tip na letný večer.

 



Dnes si predstavíme jedno vinárstvo, ku ktorému sa priznám, som sa dostala čisto náhodou. Ale asi to tak aj malo byť. Pri názve mi hneď napadla legendárna rozprávka a najmä jedna kultová "postava" kôň Jurášek. Už viete o akej rozprávke je reč? Áno, je to popoluška a jej legendárny kôň Jurášek. 

A presne preto som zvolila aj netradičný názov článku, v ktorom sa ukýva ďalšia hádanka. Čo majú spoločné? Okrem názvu tohto malého rodinného vinárstva. S popoluškou ich totiž spája aj jedna zásadná vec. Ak k tomu pridáme trocha abstrakcie, tak majú tiež svoje oriešky, ktoré sú ich vína. Záhada vyriešená, poďme k podstate tohto článku, teda k vínam. 


ČO SA UKRÝVA POD NÁZVOM - VÍNO JURÁŠEK?



Toto malé rodinné vinárstvo sa naozaj zameriava na kvalitu vína, svojich zákazníkov, stará sa o víno od počiatku až po predajnú fľašku na ich stránke. Toto vinárstvo je síce malé, ale za to vyrába kvalitne vína plnej chuti, výbornej vône. Jednoducho tu cítiť vinársku ruku, ktorej na tom záleží. A to je vidieť aj v práci, keďže toto vinárstvo sa o víno stará už od viniča cez celú pestovateľskú sezónu až po okamih jeho prvého dúšku. 

Nachádzajú sa v obci Šenkvice, ktorá je legendárna svojim vínom. No samotná firma sa začala tvoriť okolo roku 2014 a hneď v prvých rokoch dosiahli pomerne vysoké ocenenia - zlaté, strieborné, bronzové medaile. Ba dokonca niektoré aj na priečkach šampiónov vín výstavy.  Viac o týchto vínach a vinárstve sa dozviete na ich internetovej stráne - www.vinojurasek.sk



ZA VÍNOM DO ŠENKVÍC SA NAOZAJ PLATÍ PRÍSŤ? 4 DRUHY VÍNA, KTORÉ VÁM ZARUČENE BUDÚ CHUTIŤ!


Toto vinárstvo má na výber niekoľko kvalitných vín, ktorých sa cena pohybuje od 8 do cca 10 eur. Ja som si zvolila tieto za mňa klasiky, ktoré obľubujem. Na úvod musím povedať, že chuti a vôni boli lahodiace všetky. Chutili výborne a určite by som ich ponúkla svojej návšteve. Nesklamali a boli štandardne dobre. Ponúkajú všetky druhy - červené, biele, ružové. Vybrala som si z každého. 

Večer na terase, doma v obývačke, pri západe slnka na jarnom pikniku či len tak k oslave. Toto boli miesta, na ktoré som vína zobrala. Umocnené atmosférou príslušnej degustácie chutilo všetkým zúčastnením. Ale musím aj povedať, že žiadne z nich ma neohúrilo na toľko, že by som povedala, že Waaaauuuu toto bolo skvelé! A možno je to tým, že všetky boli skvelé a držali sa v jednej línií až na pár špecifík. Z pohľadu konzumenta sú však naozaj skveléééééé. 








Je skvelé víno vábi už samotným vzhľadom. Jemný nádych už vo fľaši veští chuť jahody, maliny. A pri odraze svetla sa sľúbi jemná ružovkastá farba s jemne prenikavou vôňou. Po prvej chuti máte pocit, že pijete jahodový džús, no potom príde jemná ľahká chuť vína zo záverečným podtónom jahody a vôňou lesa. 

Je pestované v Strekovskom regióne a hodí sa k pečenému mäsu. Alebo tak ako sme si ho dali my pri degustácií s tvrdým syrom. 








Zlatistá farba, ktorá sa už tvorí vo fľaši a absolútne vynikne v pohári je neskutočná. Už čakáte len na ten pocit prvého odpitia. Jemná zlatistá farba dotváraná vôňu, ktorá vo vás evokuje záhradu plnú rozkvitnutých kvetov či plodov. A v závere vás prekvapí chuťou ťažšie identifikovaných orieškov. Plná lahodná chuť je ukončená ostro a s identifikáciou som mala mierny problém, orechy totiž vínu pridajú kunšt. 

Toto víno z oblasti Pezinku si úplne viem predstaviť k cestovinám, šalátu niekde na večery. A vy? 




DORNFELDER 

Druh červeného vína, ktoré ponúkajú. Ak máte radi červené vína, tak na toto určite vsaďte. Je plne a veľmi sýte, ťažšej konzistencie, ale za to nenormálnej chuti najmä v samotnom závere. A prečo? Predstavte si, že pijete vodu, čaj alebo niečo čo veľmi dobre poznáte, proste červené víno, veď to viem ako chutí, ale teraz to príde, záver vás jednoducho prekvapí. Chuť čokolády, takej jemné horúcej čokolády, ktorú každý miluje. 

Toto víno pochádza z oblastí Strekova a my sme degustovali samostatne i keď nejakým grilovaným mäskom by som nepohrdla. 






Víno je lahodnej plnej chutí, ktoré ale prekvapí korenistou chuťou počas pitia, takže nie každému musí padnúť vhod. Korenistá chuť je pomerne výrazná a špecifická, priam by som povedala, že je mimoriadne dominantná a toto vo víne ja nemusím. Prebije akúkoľvek inú chuť, ktorú by toto víno malo. 

Pochádza z oblastí Vrábľov a k takému nevýraznému jedlu ako je napríklad rizoto by som si ho vedela predstaviť, prípadne nejaký syr bez výraznej chuti. Pretože toto víno je mimoriadne dominantné. 




Víťaza z týchto vzoriek neviem vybrať. Každé malo niečo do seba. Všetky by som ponúkla návšteve alebo na ochutnávku. Ale ak mám vybrať, tak červené víno Dornfelder by som kvôli neskutočnej chuti čokolády dala na prvú priečku.  

Tieto vína sú proste skvelé na letný večer pri západe slnka, na pikniku, na chate alebo len tak doma na záhrade. Jednoducho v lete padnú všade skvelo. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára