F Science - ŽIVOT PODĽA SEBA

Science


Na to aby si bol šťastný zo svojej práce, musíš robiť to, čo miluješ. Každý miluje niečo iné. Ja milujem vedu. Prečo? Veď na škole patrí taká chémia či fyzika k nudným, ťažkým a náročným predmetom. No to nepopieram. Ale keď je dobrý učiteľ aj veda je hrou :)

Presne to sa mi stalo už na základnej škole, kde som prvýkrát "pričuchla" k chémii. A okrem dobrej učiteľky, ktorá vedu vedela jednoducho interpretovať, nám vždy pripomenula aj osobnosti. A potom môj príbeh už bol jasný. Všade sama chémia. 

Medzi jednoznačne najväčšie osobnosti považujem (u mňa) Marie Curie a Stephen Hawking. Preto aj na mojom blogu nesmú chýbať tieto veľké osobnosti.



Madam Curie pod týmto menom sa skrýva známa žena, ktorá sa narodila v Poľsku ako Maria Sklodowska. Neskôr sa vydala a jej meno sa mierne zmenilo, svetovo známa sa stala pod menom Marie Curie- Sklodowska. Za jej najväčší úspech sa považuje teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, objav dvoch nových chemických prvkov: Rádia a Polónia. 

Pod jej osobným vedením začali prvé výskumy liečby rakoviny na svete. Dvakrát za život získala Nobelovú cenu. Prvýkrát získala Nobelovú cenu za fyziku a to spolu s manželom Pierom Curii za výskumy javu - rádioaktivity. A po druhýkrát Nobelovú cenu za chémiu za objavenie dvoch chemických prvkov a následne izoláciu čistého Rádia. 

Z jej života je zaujímavé, že bola prvá žena, ktorá urobila prijímacie skúšky na fakultu fyzika a chémie na parížskej sorbone. Svojho manžela spoznala ako doktoranta a jeho úspešnom absolvovaní sa zobrali. Po spoločnom získaní Nobelovej ceny im bolo umožnené vytvoriť si vlastné laboratórium. Spolu z manželom mali dve deti - Evu a Irenu. Neskôr mal manžel nehodu a ona prebrala vedenie laboratória. Počas prvej svetovej vojny bola šéfkou vojenskej lekárskej bunky. Ona sama zomrela na leukémiu (spôsobenú rádioaktivitou, ktorú skúmala) neďaleko Paríža a ako prvá žena bolo pochovaná za svoje zásluhy pod kopulou parížskeho Panteónu. 

Veľmi veľká žena! Žiadna celebritka. Bodaj by bolo viac takýchto úspešných, výnimočných a múdrych žen na svete. 
Aby tento článok nebol príliš feministický, tak si predstavíme jedného opäť úžasného vedca. Tentokrát pomerne známeho fyzika. 

V čase písania článku som sa dozvedela, že tento geniálny vedec zomrel. Nepoznala som ho osobne ani som ho nikdy nevidela naživo, no napriek tomu v mojom srdci mal miesto. Darmo na každej hodine, kde sa len dalo tak som ho spomínala žiakom. Dokonca sme pozerala film o jeho živote, či mnoho vedeckých dokumentov o jeho publikovaných prácach alebo tvrdeniach. Môžem teda povedať, že sme mali blízky vzťah :) O to viac ma mrzí jeho strata. Bol a v mnohých srdciach zostane veľký vedec! 


Ako vedec sa zachoval aj do svojej smrti? Zomrel 14.3. tohto roku tento dátum sa dá zapísať aj ako 3.14. tento rok a číslo 3,14 je hodnota pí :) Nie je to úžasne. A k tomu v tento dátum sa narodil Albert Einstein, ktorý patril medzi velikánov fyziky :) Darmo bol geniálny a to dokázal aj pri odchode z tohoto sveta. 

Nechcem Vás tu zaťažovať jeho životopisom, i keď by bolo o čom samozrejme hovoriť. Takže skúsim to skrátiť. Na prahu dospelosti mu diagnostikovali amyotrofickú latelárnu sklerózu ALS. A odhadovali mu päť rokov života. Táto choroba totiž postihuje svaly a preto mu v jednoduchosti povedané odchádzalo pomaly telo, no mozog zostal zachovaný. 

Napriek zhoršovaný sa choroby neustále sa venoval vedeckej činnosti. A preto je pre mňa veľkým vzorom. Geniálny človek. Objavil sa vo viacerých filmoch, navštívili ho viaceré významné osobnosti. Ale hlavne svet šokoval niekoľkými tvrdeniami, ako napr.: ľudstvo musí opustiť Zem do 100 rokov, namiesto dažďa bude padať kyselina sírová a teplota bude 250 stupňov Celzia, či Zem sa stane žeravá ohnivá guľa. 

Tiež veril na mimoženšťanov alebo cestovanie v čase je možné. Jeho hlavnou vedeckou prácou bolo skúmanie vlastnosti rozpínavého sa vesmíru. Geniálny bol tým, že svoje teórie vedel vysvetliť jednoduchým štýlom. 


A potom keď máte takéto osobnosti ako vzor, nemôžete nemilovať vedu. Teda aspoň neprejavovať významnú nechuť a nezáujem, napr. aj voči predmetom v škole. Vedci možno riešia zložité veci, problémy ale tiež to nie sú žiadny "neľudia".

Použité obrázky sú z internetu.

V každom odbore sa nájdu veľikáni :) A pre mňa tieto osobnosti sú vo vede TOP. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára