F Amsterdam, Zaanse Schans a Keukenhof: Tri dni v srdci Holandska! - ŽIVOT PODĽA SEBA

Amsterdam, Zaanse Schans a Keukenhof: Tri dni v srdci Holandska!

 


Tentokrát sa v článku pozrieme do krásneho mesta Amsterdam. Navštívime aj kvetinovú záhradu Keukenhof plnú tulipánov a nie len to. Nemôžeme obísť ani legendárne holandské mlyny či ochutnávku syrov a výrobu drevákov. Tak poďme na to!  Pozývam vás do krajiny tulipánov, syrov a mesta, kde si každý príde na svoje. 


AMSTERDAM: MESTO KANÁLOV, UMENIA A SLOBODY?


Amsterdam, hlavné mesto Holandska, je živé a kozmopolitné mesto s bohatou históriou a kultúrou. Je známe svojimi malebnými kanálmi, umeleckými pokladmi a jedinečnou atmosférou.

Amsterdam bol založený v 12. storočí ako malá rybárska dedina. V 17. storočí zažil tzv. zlatý vek, kedy sa stal jedným z najdôležitejších obchodných centier na svete. Z tohto obdobia pochádza mnoho historických stavieb a kanálov, ktoré dnes tvoria charakter mesta.



MESTO PREPOJENÉ VODOU? OD KNÁLOV PO HISTORICKÉ DOKY?

Amsterdam je neodmysliteľne spätý s vodou. Okrem ikonických kanálov, ktoré tvoria približne štvrtinu mesta, zohrali v jeho histórii a rozvoji významnú úlohu aj doky. Poďme sa spolu ponoriť hlbšie do tohto vodného dedičstva.

Amsterdam bol kedysi významným námorným a obchodným centrom. Historické doky ako Oude Houthaven (Starý drevársky prístav) či Oosterdok svedčia o tejto bohatej minulosti.

Dnes sú tieto revitalizované oblasti živými štvrťami s:

Modernou architektúrou - bytové komplexy, kancelárie a kultúrne centrá.

Múzea a galérie - napríklad námorné múzeum Het Scheepvaartmuseum.

Reštaurácie a bary - s pulzujúcou atmosférou a výborným jedlom.

Mesto kladie veľký dôraz na prepojenie do súčasnosti. Historické doky a kanály nie sú len pamiatky, ale aj živé časti moderného Amsterdamu. Mnohé z nich slúžia na rekreáciu a bývanie. Mesto dbá na udržateľnosť a využíva vodné cesty aj na ekologickú dopravu. Vodná cesta na doky a späť je bezplatná. 



ZAUJÍMAVOSTI MESTA AMSTERDAM? 



Amsterdam má viac ako 100 kilometrov kanálov, ktoré sú lemované historickými domami a mostami. Prechádzka loďou po kanáloch je skvelý spôsob, ako spoznať mesto. Ja som takú absolvovala, trvala cca 1 hodinu, prešli sme najväčšie dominanty. Je tu množstvo spoločnosti, ktoré ponúkajú plavbu, odporúčam si čas zarezervovať skôr, mnohé to takto riešia bežne a musíte si lodný lístok kúpiť jednoducho vopred.  

Amsterdam je domovom svetoznámych múzeí, ako je Rijksmuseum s rozsiahlou zbierkou holandského umenia, Van Gogh Museum s dielami Vincenta van Gogha a Anne Frank House, kde sa skrývala Anne Frank počas druhej svetovej vojny.

Plávajúci kvetinový trh Bloemenmarkt je jedným z najobľúbenejších turistických atrakcií v Amsterdame. Tu môžete kúpiť širokú škálu kvetov, rastlín a suvenírov.

Amsterdam je známy svojou legálnou prostitúciou a marihuanou. Prostitúcia je v Holandsku legálna od roku 1810 a v Amsterdame sa praktizuje v tzv. červenej štvrti.
De Wallen, známa aj ako Červená štvrť, je najznámejšia štvrť Amsterdamu s legálnou prostitúciou. Marihuana je v Holandsku dekriminalizovaná a v coffee shopoch sa môže predávať a konzumovať v malých množstvách.





JEDLO A ZÁŽITKY V AMSTERDAME?


Amsterdam ponúka širokú škálu jedál z celého sveta. Vyskúšať treba holandské špeciality, ako sú sleď s nakladanými uhorkami, syr Gouda a palacinky poffertjes či hranolky.

Zážitkov tu budete mať určite mnoho, ja vyberám tie najlepšie. Určite treba zažiť:

Jazdu sa na bicykli po meste a zažite Amsterdam ako miestni obyvatelia. Navštíviť jeden z mnohých parkov v Amsterdame, ako je Vondelpark a relaxovať v prírode. Vychutnať si plavbu loďou po kanáloch a obdivovať krásu mesta z inej perspektívy. A navštíviť jeden z mnohých festivalov, ktoré sa v Amsterdame konajú počas celého roka. My sme boli na na jednom v časti dokov.

Amsterdam je kompaktné mesto a ľahko sa v ňom pohybovať pešo alebo na bicykli. K dispozícii je aj verejná doprava, ktorá zahŕňa metro, električky a autobusy.





TIPY NA VÝLETY, KTORÉ JEDNOZNAČNE ODPORÚČAM? 


Zažite nočný život v Amsterdame a navštívte jeden z mnohých barov a klubov. Ale aj ten denný stojí za to.
Prejdite sa po Jordaan, jednej z najkrajších štvrtí Amsterdamu s úzkymi uličkami a malebnými domami.
Navštívte Heineken Experience a dozviete sa všetko o histórii a výrobe piva Heineken. A množstvo iných múzeí, ktoré stoja za to. 
Vydajte sa na jednodňový výlet do Zaanse Schans, dediny s veternými mlynmi a tradičnými holandskými domami. Kam sa presunieme aj my v tomto článku. 



ZAANSE SCHANS - CESTA DO HISTÓRIE A KULTÚRY HOLANDSKA? 


Zaanse Schans je očarujúca dedinka v podobe skanzenu situovaná neďaleko Amsterdamu v Holandsku. Je to povinná návšteva pre každého, kto chce zažiť kúsok tradičného holandského života. Prepravíte sa tu späť do 17. a 18. storočia, prechádzajúc sa pomedzi historické veterné mlyny, drevené domy, dielne a múzeá.

Zaanse Schans nebol vždy takouto dedinou. V období rozkvetu to bolo prosperujúce centrum holandského priemyslu, známe najmä stavbou lodí a výrobou veterných mlynov. V 20. storočí však mnohé veterné mlyny chátrali a tradičný spôsob života začal miznúť.

V 60. rokoch 20. storočia sa holandská vláda rozhodla zachovať toto jedinečné dedičstvo. Začali sťahovať historické budovy z celého regiónu Zaan a vytvorili tak múzeum pod šírym nebom. Dnes sa Zaanse Schans pýši viac ako 30 veternými mlynmi, autentickými drevenými domami, dielňami a múzeami, ktoré ponúkajú návštevníkom pohľad do holandskej histórie a kultúry.


Ikony – veterné mlyny?

Veterné mlyny sú nepochybne hviezdami prehliadky v Zaanse Schans. Tieto majestátne stavby s mohutnými plachtami sa kedysi používali na rôzne účely, vrátane mletia obilia, rezania dreva a lisovania oleja. Niekoľko veterných mlynov v Zaanse Schans je stále funkčných a môžete dokonca sledovať mlynárov pri predvádzaní tradičného procesu mletia.

Zatiaľ čo veterné mlyny sú hlavnou atrakciou, v Zaanse Schans toho môžete preskúmať oveľa viac. Prejdite sa po dláždených uličkách lemovaných pôvabnými drevenými domami, z ktorých mnohé dnes slúžia ako obchody, reštaurácie a múzeá. Môžete tiež navštíviť dielne, kde remeselníci predvádzajú tradičné remeslá, ako je výroba drevákov, syra a cínových odliatkov.


Určite treba navštíviť predvádzanie výroby drevákov!

Dreváky, alebo drevené topánky, boli kedysi bežným typom obuvi v Holandsku. V Zaanse Schans môžete sledovať zručných výrobcov drevákov ako predvádzajú tradičný proces vyrezávania drevákov z masívneho dreva. Dokonca si môžete kúpiť pár drevákov vyrobených na mieru ako jedinečný suvenír.


A tiež výbornú degustáciu syrov!

Žiadna návšteva Holandska by nebola kompletná bez toho, aby ste sa neoddali niektorým zo slávnych syrov krajiny. V Zaanse Schans sa nachádza niekoľko syrární, kde môžete ochutnať rôzne druhy holandských syrov, vrátane Goudy, Edamu a Maasdamu. Ale i rôzne iné druhy, napr. ako my, sme vyskúšali syr s príchuťou piva alebo whisky - a tie fakt stoja za to.

Zaanse Schans je obľúbenou turistickou destináciou, takže je najlepšie si návštevu naplánovať vopred. Dedinka je otvorená denne a platí sa vstupné pre dospelých a deti nad 12 rokov.

Bez ohľadu na to či sa zaujímate o históriu, kultúru alebo jednoducho chcete zažiť malebnú holandskú dedinu, Zaanse Schans určite stojí za návštevu. Je to miesto, kde sa môžete vrátiť v čase a ponoriť sa do bohatého dedičstva Holandska.









My sme opäť využili služby cestovnej kancelárie PRIMA TRAVEL. Máme s ňou v celku dobré skúsenosti. Vedia vždy zabezpečiť dobrý a pútaný program po najväčších dominantách a uvidíte miesta, ktoré stoja za to. Tak to bolo aj tentokrát. A však tentokrát musím písať mierne mínusko pre sprievodcu, ktorý nie vždy tak pôsobil. A miestami bol nekomunikatívny a na to, že to bol poznávací výlet, miestami sme taký pocit nemali. Tentokrát sme sa vybrali autobusom, ktorý bol mierne nepohodlný a nemyslím si, že bol určený na dlhšie cesty, už som išla aj omnoho lepším autobusom práve cez túto cestovku. Takže mierne mínuska. Ale nedala som si pokaziť cestu ani zážitok. Poďme ďalej v objavovaní krás Holandska. 

Bývali sme v krásnom hoteli - FLETCHER HOTELS, situovaný v prírode. Čisté a príjemné izby, veľmi chutné raňajky, ktoré spĺňali štandardy. 





MIESTO KDE KVITNÚ MILIÓNY TULIPÁNOV?  KEUKENHOF


Predstavte si prechádzku po mori kvetov. Pestré farby, omamná vôňa a nekonečné polia tulipánov, ktoré sa strácajú za horizontom. To všetko a oveľa viac vás čaká v Keukenhofe, najväčšom kvetinovom parku na svete, ktorý sa nachádza v holandskom mestečku Lisse.

Keukenhof, prezývaný aj Záhradou Európy, je každoročným kvetinovým divadlom. Počas jari, zhruba od konca marca do polovice mája, tu rozkvitne viac ako 7 miliónov kvetinových cibúľ. Okrem tulipánov, ktoré sú nespornými hviezdami parku, môžete obdivovať narcisy, hyacinty, krokusy a iné jarné kvety.

Park je rozdelený do rôznych tematických oblastí, z ktorých každá ponúka jedinečný zážitok. Prejdite sa po anglickej záhrade s kľukatými chodníkmi a jazierkami, obdivujte formálne francúzske záhrady s geometrickými vzormi, alebo sa nechajte uniesť farebnou symfóniou kvetinových polí.
Popri kvetinových záhonoch nájdete v Keukenhofe aj pavilóny s výstavami kvetín a rastlín z celého sveta. Môžete navštíviť sochársku výstavu, ktorá každoročne mení tému, alebo sa stratiť v bludisku. Pre deti je pripravené detské ihrisko a zvieracie zoo.

História Keukenhofu siaha až do 15. storočia, kedy slúžil ako kuchynská záhrada pre zámok Teylingen. V 18. storočí sa zmenil na okrasnú záhradu a v 20. storočí sa začal využívať na komerčné účely. Dnes je Keukenhof jednou z najväčších turistických atrakcií Holandska a láka návštevníkov z celého sveta.

Najlepší čas na návštevu je koniec marca až polovica mája, kedy kvitne väčšina kvetín. Vstup do parku je spoplatnený. Lístky si môžete zakúpiť online. Keukenhof sa nachádza približne 30 kilometrov od Amsterdamu. Jar v Holandsku býva premenlivá, preto nezabudnite na pršiplášť a pohodlnú obuv. V parku nájdete niekoľko reštaurácií a kaviarní, kde sa môžete občerstviť.

Návšteva Keukenhofu je nezabudnuteľným zážitkom pre každého milovníka kvetov a krásy prírody. Pestré farby, omamná vôňa a nekonečné kvetinové polia vám zaručia nezabudnuteľné spomienky.













Amsterdam ma očaril svojou kanálovov atmosférou, bohatou históriou a živou kultúrou. Prechádzky po historickom centre a plavba loďou po kanáloch boli úžasné zážitky.

Keukenhof, park s miliónmi tulipánov, bol jednoducho dych-berúci. Farebné polia kvetov, omamná vôňa a nádherné kompozície boli pastvou pre oči a dušu. Návšteva veterných mlynov v Zaanse Schans mi priblížila tradičný holandský život a ukázala krásu a silu týchto majestátnych stavieb.

Tento výlet mi opäť ukázal, aké dôležité je spoznávať rôzne kultúry a miesta na svete. Každý národ má svoje jedinečné tradície, umenie a históriu, ktoré nás obohacujú a rozširujú naše obzory. Cestovanie je úžasný spôsob, ako sa učiť, rásť a otvárať sa svetu.

Majte aj vy veľa zážitkov a tvorte si svoj život podľa seba!


by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára