F Októberfest na blogu! - ŽIVOT PODĽA SEBA

Októberfest na blogu!


Október je okrem mesiaca úcty starším aj mesiac, ktorý patrí pivu. Pivo je mimoriadne obľúbený nápoj po celom svete! Hádam každý dospelý človek už pil pivo. V súčastnosti existuje už množstvo druhov a chuťovo priam "vyšperkovaných" druhov pív. 
A keďže je ten október, tak aj my sme vybehli von a spravili sme si (mini) októberfest. Na Mníchov tento rok proste nevydalo, ale o to lepšie sme sa zabavili :)

A keďže ja sa v reálnom živote venujem chémií ani tu v článku si teda neodpustím odbornú stránku ohľadom piva.

Na úvod treba povedať, že pivo je nápoj pripravený hlavne zo sladu, chmeľu a vody. Enzýmy, ktorých činnosť sa pri sušení sladu prerušila, sa vo varni pivovaru znova aktivizujú a pokračujú v štiepení škrobov a bielkovín na rozpustné a zkvasiteľné látky. V ďalšom procese výroby sa využíva pôsobenie pivných kvasníc, ktoré vytvárajú alkohol a oxid uhličitý. 




Vo svete je veľmi rozšírenou zábavou domáce varenie piva. Američania, Austrálčania, Briti, Belgičania, Novozélanďana sa predbiehajú v domácom varení piva. Varí sa dokonca aj v Nemecku a ďalších krajinách. Vyrobiť pivo v domácich podmienkach nie je totiž žiadny kumšt a zvládne to každý. 

Pivo je disperznou sústavou rôznych zlúčenín. Naviac ide o koloidný roztok rôznych makromolekúl- bielkovín, nukleových kyselín, sacharidov a lipidov. Chemické zloženie piva sa mení v širokom rozpätí. V závislosti od extraktu pôvodnej mladiny a stupni prekvasenia obsahuje pivo asi 2 až 6 % extraktívnych látok. Hlavnou súčasťou extraktu sú sacharidy ( dextriny, mono a oligosacharidy, maltóza, maltotrióza, pentóza.). Asi 6 až 9 % extraktu tvoria dusíkaté látky. 

V pive sú okrem iného aj polyfenolové látky (cca 100 až 180 mg/l), horúce látky z chmeľu (cca 15 až 40 mg/l), farbivá (melanoidiny), glycerol, lipidy, heterocyklické látky a vitamíny. Energetická hodnota 10° piva sa pohybuje okolo 1500 kJ/l a u 12° 1800 kJ/l. Pivo ako kvalitný isotonický nápoj ( s nadľahčením by sme ho mohli označiť za najdostupnejší iontový nápoj) s dostatkom vápnika, horčíka a ďalších prvkov s antioxidačným účinkom, dostatkom celej škály vitamínov B, bez obsahu tuku, pritom s dostatočným energetickým potenciálom a s nízkym obsahom alkoholu môže zasiahnuť do viacerých oblastí prevencie a liečby.

Pivo je málo kalorické - má menej kalórií ako väčšina džúsov, mlieko či jogurt. Obsahuje až 92% vody. K ďalším mimoriadne významným zložkám piva tiež patrí enzým, ktorý chráni telo pred žalúdočnými vredmi, horčík, ktorí pôsobí ako prevencia pred vznikom obličkových kameňov, či antioxidanty, ktoré vás zase chránia pred rakovinou štítnej žľazy a čriev.




Pivo neobsahuje žiadny cholesterol. Naopak obsah stopových prvkov z neho robí nevyčerpateľnú zásobáreň nepostrádateľných, zdraviu prospešných látok. Okrem už spomínaného horčíka je to napríklad vápnik, ktorý je základnou stavebnou zložkou pri tvorbe kostí a zubov, upravuje činnosť svalstva a pomáha regulovať zrážanlivosť krvi. Sám o sebe by svoju úlohu korektne plniť nemohol. Jeho ukladaniu napomáha fosfor, ktorý je v pive tiež zastúpený, rovnako ako draslík, či sodík, ktoré pre zmenu slúžia ako regulátory telesných tekutín.Keď hovoríme o pive, nemôžeme zabudnúť ani na vitamíny skupiny B (napr. niacin, kyselinu panthotenovou, pyridoxin, riboflavin a kyselinu listovou..), ktoré sú v tomto nápoji hojne zastúpené. B1- thiamin pomáha spracúvať sacharidy, B2- riboflavin zasa uvoľňuje energiu zo sacharidov a tukov a spolupracuje tiež  pri trávení bielkovín, čím sa významnou mierou podieľa na výžive buniek. Nemôžeme zabudnúť ani na B – pyridoxín, ktorý podporuje správne fungovanie centrálneho nervového systému a červených krviniek.




Predovšetkým pivo, ako všetko dobré a prospešné, je vo veľkých množstvách škodlivé. Aj keď v pive je len malé množstvo alkoholu, predsa len môže po nadmernej konzumácii spôsobiť žalúdočné problémy, opilosť, v krajných prípadoch otravu alkoholom. No na druhej strane pivo obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Pivo sa tak stáva výborný doplnok k strave, ktorý môže nahradiť rôzne multivitamíny a tabletky s minerálmi. Pivo slúži vďaka vysokému obsahu vody, nízkej kalorickej a nutričnej hodnote, nulovému obsahu tuku a skvelej chuti ako výborný nápoj, ktorý zdravo uhasí smäd.





Ak chcete vedieť o pive viac, napísala som aj vedecký článok na túto tému. A nájdete ho tu. 

Verím, že som Vás zaujala a aj Vy pôjdete na svoj Októberfest :) Tak teda NA ZDRAVIE!

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára