F Ako zažiť Toskánsko bez prekročenia slovenských hraníc? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Ako zažiť Toskánsko bez prekročenia slovenských hraníc?

 



Hneď na úvod článku si povedzme, či máte radi víno? Áno alebo nie? Ak ste odpovedali áno, čítajte ďalej! Predstavím Vám jeden neskutočne famózny, vinársky rezort v srdci slovenského Tokaja. Ak ste odpovedali nie, čítajte ďalej. Pretože po tomto článku si Tokaj, víno, vinice a tú atmosféru zamilujete. Predstaviť Vám chcem totiž niečo unikátne, slovenské a to vinárstvo GRAND BARI. 
Isto si pamätáte obdobie kedy sme celý náš život presunuli do online priestoru. A presne tu som stretla :),  našla toto slovenské vinárstvo. A verím, že pozornému čitateľovi neušiel článok o mojej online degustácií. Ak si chcete prečítať a oživiť pamäť, tak článok nájdete tu. A keďže už tu som prišla na to, že slovenské vína sú unikátne. To som vedela už predtým, ale toto ma očarilo, nezameniteľná chuť a skvelo spracovaný projekt aj s online someliérom. Konečne sme im dali aj priestor v samotnom srdci vinárstva. Proste konečne Vás pustia do vinárstva, viníc, degustáciu priamo "pri zdroji" a od naozajstných profesionálov. 

KDE SA TENTO VINÁRSKY REZORT NACHÁDZA A AKO VÁS PRENESÚ DO TOSKÁNSKA? 

Jednoduchá odpoveď na východe, za Košicami, pri Zemplínskych vrchoch,  v miestach kde údajne nič nie je :) Proste v srdci Tokaja. Najmenšej vinohradníckej oblasti na Slovensku s najväčším bohatstvom v oblasti vína. S výhľadom do Maďarska. V obci Veľká Bara. Na to aby ste sa vyznali na ceste sem, určite použite navigáciu a príďte na aute. Navigácia najmä pre to, že ak nie ste miestni, tak s orientáciou budete mať troška problém, pretože chýbajú orientačne, navigačné tabule. Keď však odbočíte správne, tak vo svahu vinohradu uvidíte krásne vsadený, biely, elegantný rezort s názvom CHATEAU GRAND BARI. 

No a v tom Toskánsku sa ocitnete, keď vystúpite z auta, hneď ste obklopený vinohradom. Cesta sem už vedie popri vinici. Stretávate ľudí, ktorí sa prechádzajú alebo jazdia na bicykloch a užívajú si túto krásu. Elegantnosť tohto vinárstva podčiarkuje biela fasáda v kombinácií s drevom a krásna architektúra, ktorá prepája tradíciu s modernými prvkami. Obrovský nápis nad vchodom či naozaj fotogenické schody sú úplne Insta-friendly :) Na ľavej strane komplexu je terasa reštaurácie, ktorú môžete aj bez ubytovania. Nádherná drevená pergola dotvára celý dizajn. A aby som nezabudla, stále naozaj stále máte výhľad na vinohrad. 

V stredovej veži na samotnom vrchole sa nachádza obrovský zvon, ktorý tu tiež nie je náhodou. Výhľad z tejto mini vyhliadky je ešte famóznejší. Roviny plné viníc, ktoré lemujú vrchy priľahlých kopcov, nádherná slovenská krajina. Na zvone sme si zazvonili, aby náš výlet dopadol skvelo. A tak aj bolo! Zatiaľ sme však len vonku. 

Keď otvoríte hlavné masívne drevené dvere otvorí, sa Vám prekrásny, moderne upravený priestor. No jedná báseň. Biela farba v kombinácií s drevom dominuje aj tu. Obrovský názov vinárstva a stredový kruh so svetlíkom na strope otvárajú celý priestor. Hneď vidíte dole do galérie a tiež vstup na degustácie. Recepcia je malá nenápadná v pravej strane, hneď vedľa malého obchodu s vínami a suvenírmi s logom vinárstva. 

No ale to pravé Toskánsko pocítite až na jazyku :) A to v momente, keď ochutnáte ich kvalitné, chutné, famózne biele vína. Toto je podľa mňa úplný strop. Na Slovensku je veľa kvalitných vín, ale toto za mňa jasne vyhráva! 

4 PRÍKLADY, PREČO TENTO REZORT NAVŠTÍVIŤ? 

Dám Vám hneď niekoľko dôvodov. Prvým je jednoznačne to, že majú kvalitné a chutné vína a ich degustácia. To však musíte ochutnať. Ťažko sa totiž opisuje niečo tak dobré. Ďalším dôvodom je lokalita samotného Tokaja. Krásne miesto na Slovensku, kde môžete stráviť pár nádherných dní tak ako my. Máte možnosť na prechádzku, bicykel alebo len tak oddychovať. Určite jedným z dôvodov môže byť aj krásna vyhliadková veža Tokaj. 

Vyhliadková veža Tokaj je v podstate veľký sud vína. Nie je ani taká vysoká a pohľad je neskutočný. Malé tabuľky na vrchnom podlaží Vás veľmi rýchlo zorientujú vo všetkých viniciach. Táto stavba bola dokonca aj ocenená za architektúru. Je dokonalo vsadená do prostredia a nachádza sa veľmi blízko pri vinárstve Grand Bari, cca 13 minút autom. 

Určite Vám odporúčam ubytovať sa tu. Ubytovanie je ďalším dôvodom. Krásne štýlovo zariadené izby s malými chutnými balkónikmi a výhľadom do diaľky Vám zaručia skvelý pocit. Izby sú vybavené štandardne. Ja oceňujem posteľ, pretože po dlhej ceste sem, som sa výborne vyspala a regenerovala pre ďalšie zážitky. Nádherná drevená podlaha, dizajnové doplnky a veľká presklenená časť je kombinácia, ktorá osloví. Kúpeľňa je zariadená veľmi ergonómne a šikovne využíva celý malý priestor. Určite by nemali vynechať nočný pohľad na tento objekt. Keď totiž zažnú svetlá, máte pocit, že ste celkom inde, neskutočne krásne to tu majú nasvietené a potom už len vychutnávať kvalitné vínko.

Ďalšou kapitolou je reštaurácia. Tu Vám ponúknu od malých pokrmov až po hlavné jedla cez rôzne špeciality, dezerty a dokonca aj detské verzie. Naša večera, dezerty, mini snack, raňajky boli čerstvé, dobre pripravené a chutné. No nedá mi neopomenúť aj personál. To je totiž veľmi dôležité. Personál kamkoľvek sme sa pohli boli ochotní, milí a ústretoví. Vedeli poradiť, pomôcť a správali sa mimoriadne slušne. A boli stále usmiati! Pre mňa je toto jedno veľké plus pre tento rezort. 

Zatiaľ som iba chválila. A viete prečo? Lebo je čo chváliť. Jednoducho ma presvedčili, že na Slovensku máme čo ponúknuť a nie všetko dobré je len v zahraničí. Naozaj tento rezort je hodný návštevy. Ocitnete sa totiž v srdci vinárskeho raja :) A keď by som veľmi hľadala niečo negatívne, resp. čo mi trošku chýbalo, tak je wellness, ktorý síce vo vinárstve nie je najdôležitejší, ale keď ste tu ubytovaní určite by ste nad ním nepohrdli. Ale napriek tomu sme si to užili do sýtosti. A domov sme si odniesli krásne spomienky na dovolenku, ale aj niečo chutné na dlhé jesenné večery. 

Ak Vám môžem skromne odporučiť, tak pre mňa je jednoznačne najlepšie chuťovo, vôňou aj pocitovo víno Tuf alebo Múza. Toto by ste mali jednoznačne vyskúšať. 




























Vinárstiev na Slovensku je mnoho. Veľa je kvalitných. Máme úžasne odrody vín. No niektoré vinárstva vynikajú. A to nie len oceneniami, vínami... Ale celkovým dojmom. A presne toto je jedno z nich.

Vôbec neľutujem fakt, že som našla toto vinárstvo v čase "online života", už vtedy ma totiž zaujalo.  A vôbec neľutujem, že sme sem merali množstvo kilometrov. Pretože to jednoducho stálo za to! Ďakujem za návštevu Grand Bari :) A ak ste tu ešte neboli, mali by ste to určite napraviť. Alebo môžete cez ich e-shop ochutnať ako chutí poctivé slovenské víno z Tokaja. Na zdravie priatelia.  

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára