F Čo vidieť v Rajeckej lesnej? + 5 tipov na prechádzku po tejto slovenskej dedine - ŽIVOT PODĽA SEBA

Čo vidieť v Rajeckej lesnej? + 5 tipov na prechádzku po tejto slovenskej dedine



Prechádzka po obci Rajecká lesná nemusí byť hneď spojená s kostolom a modlitbou. Teda väčšinou predpokladám, že to spojené je, pretože táto obec sa tým prezentuje. Teraz si to však ukážeme z iného, historického hľadiska. Ale samozrejme ten podtón kresťanstva tu budeme cítiť na každom rohu. Tak poďme na to a ukážme si  5 divov Rajeckej lesnej. 


AKO OBJAVIŤ 5 DIVOV RAJECKEJ LESNEJ? 


Náš začiatok cesty začíname v centre obce. Nazveme to námestie, miesto kde sa konajú púte a všetky kresťanské tradície. Tu nájdeme prvú pamiatku a 1 div Rajeckej lesnej.

Jedná sa o stavbu s názvom - Apsida kostola Márie Kráľovnej anjelov. Bola postavení asi v 14. storočí v štýle románsko- gotického kostolíka. Toto miesto je vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku a pripisujú sa mu rôzne uzdravenia a nadprirodzené skutky. V súčasnosti sa v tomto objekte nachádza len kríž a zvyšky starobylých malieb. Má takú magickú atmosféru a po vstupe do vnútra vás okamžite prepadne zima a to aj v tropických horúčavách. 





SLOVENSKO MÁ VLASTNÝ BETLEHEM? 


Ďalším v poradí 2. divom Rajeckej lesnej je slovenský betlehem. Jeho obdobu už nájdete na rôznych miestach Slovenska. No ani jeden nie je takýto veľký, komplexný, starý a hlavne prvý na Slovensku. Tento vznikol už v roku 1980, kedy ho vytvoril majster Jozef Pekár. A tak tento rezbár vytvoril niečo jedinečné, tradičné, slovenské, výnimočné. Zaujímavosť je, že tento skvost vznikal 15 rokov. A tvorí komplex, ktorý stvárňuje bežný život, pracovné činnosti slovenského ľudu v minulosti a zoskupuje najväčšie a najkrajšie slovenské pamiatky. 

Ak ste ho ešte nevideli rozhodne odporúčam, ja som tu bola už niekoľkokrát a musím povedať, že vždy komplexnosť tohto diela očarí. Ďalšou zaujímavosťou je, že tento betlehem je pohyblivý a neustále sa v ňom niečo deje. 

Vstup je zadarmo, môžete prispieť dobrovoľne. A otvorené majú celý týždeň, ale pozor v čase od 12:30 do 14:00 hod. je zatvorený. 




PRECHÁDZKA A OBJAVOVANIE HISTÓRIE ZÁROVEŇ? 


Našim ďalším miestom na turistike v Rajeckej lesnej a 3. divom tejto obce je Kaplnka svätej Anny na Hôrkach. Táto lokalita sa už nachádza mimo obce a vedie sem kamenno-asfaltová cesta. Je to prechádzka tak na niekoľko minút po rovinke, ale i miernymi kopčekmi. Je to objekt, ktorý bol postavený v minulosti a pred niekoľkými rokmi zrekonštruovaný. Nachádza na rázcestí, kde sa v minulosti lúčili ľudia, ktorí odchádzali do sveta z rodnej dediny. V jej blízkosti sa nachádza malý, ale o to príjemný lipový háj, ideálny na oddych a piknik. 

Priamo z kaplnky sa vám naskytnú krásne výhľady na obec a okolité hory, v ktorých sa nachádza aj lyžiarske stredisko. Tiež môžete sledovať prácu ľudí na svojich políčkach a kochať sa krásnym výhľadom a pokojom, ktoré toto miesto určite má. 

Ak budete postupovať ďalej povedľa poľa, poľnou cestičkou, prídete ku dvojkrížu, ktorý sa rozpína nad obcou hneď pri jej vstupe. Je to príjemná niekoľko minútová prechádzka, kde sa môžete kochať horami a poľami tak ako my. Z tohto dvojkrížu je krásny výhľad na celú obec osadenú do hôr a keď budete mať krásne počasie, dovidíte až na vrchol Kľak. 









MIESTO ODDYCHU NIE LEN PRE VERIACICH? 


Dostávame sa k 4. divu Rajeckej lesnej a je to ich Frivaldská kalvária spojená s Lurdskou kaplnkou a prameňom vody. Samotná kalvária sa nachádza na zalesnenom kopci, kde nie je moc tieň. Nájdete ju veľmi rýchlo a je umiestnená asi cca 500m od samotnej baziliky v centre obce. Prísť sem môžete peši a po ceste sa zastaviť v gazdovskom dvore alebo sa občerstviť v reštaurácií u Hromadov a to všetko po obecnej ceste alebo až ku vchodu na kalváriu autom. 

Výstup na kalváriu je v pomerne strmom kopci a po prašnej cestičke sem-tam s kameňom. Nachádza sa tu 14 murovaných zastavení a na vrchole kostol Nanebovstúpenia Pána a tri veľké kríže pred ním. Opäť sa vám naskytne veľmi príjemný pohľad na obec. 

Pod touto kalváriou sa nachádza Lurská kaplnka s prameňom liečivej vody. Liečivé účinky môžeme pripisovať najmä jej zloženiu, ktoré je bohaté na magnézium a vápnik. No miestni hovoria aj o duchovnom účinku. Toto miesto je veľmi pekne upravené, príjemné na oddych a relax a to nie len pre veriacich. 










DOMINANTA V OBCI RAJECKÁ LESNÁ?


A dostávame sa do finále našej cesty a objavujeme 5. div Rajeckej lesnej a to najväčšiu dominantu obce, ktorá sa nachádza priamo v strede a dostanete sa k nej pohodlne autom. Je to Bazilika Narodenia Panny Márie. Základný kameň bol položený už v 18. storočí a do vnútra objektu boli prenesené niektoré jeho súčasti, ktoré majú omnoho vyšší vek. Jedna sa o jednoloďový neogotický chrám, ktorý je postavený na pôdoryse obráteného kríža. 

Je 28m dlhý a 20m široký v jeho strede na hlavnom oltári sa nachádza socha vysoká 145cm. Celým objektom sa po stranách nesie množstvo sôch a menších oltárov. Na strope sú krásne historické maľby. Hranolová veža na začiatku baziliky má 4 zvony a zvonkohru. Konajú sa tu rôzne bohoslužby, púte a je to navštevovaná lokalita počas celého roka. 





Úspešne sme prešli celú Rajeckú Lesnú. Verím, že tu ešte veľa objektov, ktoré sú hodné preskúmania. No týchto 5 divov Rajeckej lesnej nemôžte nevidieť, keď sem zavítate. 

V celej obci sa parkovanie neplatí a rozhodne ju odporúčam navštíviť autom, pretože autobus stojí na zástavke na začiatku obce smer Žilina, takže to je prechádzka dobrý kilometer. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára