F Romantické miesto na dokonalé rande? + 1 tip, ktorý zaručene ohúri - ŽIVOT PODĽA SEBA

Romantické miesto na dokonalé rande? + 1 tip, ktorý zaručene ohúri

                                 

Myslím, že romantickejšie mesto ako práve Bojnice na Slovensku nenájdeme. Možno sa mýlim, ale za mňa toto mesto dávam na prvé miesto v pomyselnom rebríčku romantiky. Uvažovala som dlhšie a konkurencia mu isto je Banská Štiavnica, ale za mňa vyhrávajú Bojnice. Majú totiž atmosféru a to nie len okolie samotného zámku. 

Jasné, že sem nemusíte ísť len na romantické rande, skvelo je tu aj s deťmi, kamarátmi, ak máte radi históriu, wellness či chcete navštíviť mnoho iných atrakcií. 



O samotných Bojniciach som už písala nejeden článok, mnohé sa vám páčili, naposledy asi zaujal novo otvorení DINONO PARK (článok tu). 

Tentokrát by som vám chcela predstaviť Bojnice z pohľadu samotného zámku. Počas písania tohto blogu som vás už zobrala na rôzne zákutia, ale nie na samotný Bojnický zámok. Preto ten názov - romantické miesto na dokonalé rande. Za mňa by toto veru bolo. 

A keďže sa hovorí, že láska ide cez žalúdok, tak zakončenie v dobrej reštaurácií s chutným jedlom by bola len čerešnička na torte, nie? 


KEĎ CHCETE V BOJNICIACH SKVELÉ JEDLO? 


Preto vám určite odporúčam sa zastaviť aj mojej jednoznačne najobľúbenejšej reštaurácií v Bojniciach -  Alej Bojnice. Je na hlavnej ulici podstate na námestí v Bojniciach, neďaleko zámku. Má krásne, štýlovo a moderne zariadený interiér, cez leto terasu. Vždy som tu natrafila na milý personál a bonusom je pohľad cez okno do samotnej kuchyne. 

Jedlo je výborne, široký výber za mňa. Chutné polievky, hlavné jedlá či dezerty. Všetko dobre dochutené a na tanieri to holduje aj očiam. Varia aj zo slovenských lokálnych surovín.  Ja som tu už bola nejeden raz, či s priateľmi alebo rodinou a veru vždy nám chutilo. A čo je viac ako sa chutne a dobre najesť na príjemnom mieste. 







PREČO NAJVŠTÍVIŤ BOJNICKÝ ZÁMOK? 


Väčšina návštevníkov príde do Bojníc zrejme kvôli zámku. I keď v súčasnosti to už nie je jediná atrakcia, mesto sa riadne rozrastá a láka návštevnikov na rôzne miesta. Ostaňme však pri najväčšej dominante Bojníc. 

Bojnicky zámok patrí pod Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice. Počas roka sa otváracie hodiny menia, počas leta je ale otvorený denne. V letnej sezóne si môžete pozrieť 2 okruhy -  Pálfiho okruh a Huňadyho okruh. V zimnej sezóne - Zimný okruh. 

Zimný okruh vám prestaví tie najžiadanejšie časti zámku. Pálfiho okruh vás prevedie prestavbou zámku a predstaví osobu, ktorá za ňou stojí a Huňadyho okruh vám predstaví tri generácie zaujímavých mužov a jeden zromantizovaný príbeh stredoveku. Možno je si teraz ťažko vybrať. 

Keďže sme my išli počas krásnej jari, tak sme ešte absolvovali zimný okruh a veru bolo to z každého rožku trošku. Videli sme tie najzaujímavejšie a najžiadanejšie časti zámku. Mali sme výbornú sprievodkyňu, ktorá sršala faktami a podávala ich veľmi pútavo a s nadšením. Sem-tam bola aj nejaká tá legenda - veď sme na zámku :)  

Najviac ma zaujala Pálfiho zlatá sála, kde sa konajú svadobné obrady, uvítania do života a iné významné udalosti obyvateľov Bojníc. Krásna Huňadyho sála bola nádherná svojou veľkosťou, ale aj úžasnou akustikou, nie darmo sa tu konajú koncerty vážnej hudby. Nádherná bola aj samotná Bojnická kaplnka a najmä jej novo zreštaurovaný strop, ten mi priam vyrazil dych. 

Čo bolo úžasne na tejto prehliadke, že sme prešli celý zámok od vrchu - vežičky zámku a krásny výhľad skoro 360 stupňov na cele Bojnice a susednú Prievidzu či časť Hornej Nitry až po samotné podzemie zámku -  travertínová jaskyňa pod zámkom. A v týchto priestoroch sme videli aj samotnú hrobku Grófa Pálfiho, na nádvorí zámku je koč, v ktorom bola privezená rakva železnicou do Prievidze. 

A samozrejme sme sa dozvedeli mnoho iných faktov, legiend, zaujímavosti zo života šľachty, panstva, Grófa či o samotnej prestavbe zámku a hroznom požiari. Ale to už je pre sprievodcov a na váš výlet na samotný zámok. Určite jeho návšteva stojí za to!

Vstupné je individuálne podľa absolvovanej prehliadky, pričom sa pohybuje od 11 eur do 15 eur, 1 vstup za dospelú osobu. V rámci zvyšovania povedomia o kultúre môžete vidieť priestory Bojnického zámku zadarmo a to vždy každú prvú stredu v mesiaci (aktuálne v súčasnosti). 

K zámku sa dostanete peši a môžete prísť MHD dopravou z mesta Prievidza alebo autom, ktoré odstavíte na parkovisku (pri samotnom zámku je ich veľa). Zámok je vidieť už z veľkej diaľky, takže isto ho neprehliadnete. 

Na zámku sa organizujú rôzne podujatia najznámejšie sú Rozprávkový zámok a samozrejme Strašidelný zámok, tento rok (2023) to bude téma - rok 1888. Za pozretie stoja aj iné podujatia, ja odporúčam otvorenie letnej sezóny v Bojniciach, ktorá sa každoročne koná koncom Apríla. 



















Verím, že do Bojníc prídete a vychutnáte si ich plnými dúškami. Sú proste krásne celoročne. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára