F Národný salón vín Slovenskej republiky a jeho mimoriadne skvelá ponuka v Bratislave - ŽIVOT PODĽA SEBA

Národný salón vín Slovenskej republiky a jeho mimoriadne skvelá ponuka v Bratislave

 


Tento článok je pre mňa vždy mimoriadne zaujímavý. Vyjde totiž vždy raz do roka a vždy je plný toho najlepšieho vína čo tento rok ponúkli slovenské vinice. Totiž Národný salón vín, ktorý sa nachádza v Bratislave, ponúka len to najlepšie slovenské víno, ktoré nájdete na jednom mieste. 



ČO JE VLASTNE NÁRODNÝ SALÓN VÍN? 



Poďme si ale trošku bližšie povedať niečo o koncepte Národného salónu vín Slovenskej republiky. Sú to rovnako tak ako my milovníci vína. No Národný salón vín nás reprezentuje! Môžeme povedať, že toto miesto je v Európe unikátom, pričom je otvorený celoročne a nájdete u nich top 100 slovenských vín, ktorých jedinečnosť spočíva v kvalite ich  výberu. 


Vína vyberajú odborníci enológovia, someliéri a vinári v najvyššej slovenskej vinárskych súťaží, ktorá sa volá Národný salón vín Slovenskej republiky. No a práve tejto súťaže som sa už druhý rok zúčastnila aj ja. 


Tento priestor reprezentuje Slovensko prostredníctvom slovenských vín a teda aj našich vinárov, na ktorých máme byť právom hrdí. Slovensko má totiž čo ponúknuť nielen na Slovensku ľuďom, ale hlavne v zahraničí. Návštevníci, ktorí prichádzajú z celého sveta práve do tohto priestoru v Bratislave doslova odpadávajú z kvality vynikajúcej chute slovenských vín, o ktorých predtým možno ani len netušili.


Toto miesto vám naozaj odporúčam navštíviť, pretože ho nájdete v Bratislave v Starom meste malej štýlovej historickej pivnici, zároveň aj v Múzeu vinohradníctva a vinárstva Apponyiho paláci, takže neskutočný priestor. 


Nepoznám človeka čo by tento priestor navštívil a mal z neho nejaké zmiešané pocity alebo negatívnu energiu.  Ako vlastne môžem mať negatívnu energiu niekto z vína, ktoré chutí stopercentne najlepšie. 


Tento priestor je zväčša otvorený aj počas týždňa, aj počas víkendu treba si však vždy vopred pozrieť jeho otváraciu dobu, vopred si treba aj objednať degustačné programy, ktoré by ste chceli absolvovať.


V tomto priestore môžete zažiť množstvo zaujímavých podujatí, ktoré sa konajú teda celoročne či už ste milovníkom vína alebo len takým naozajstným ochutnávačom. Tiež tu organizujú príjemné workshopy alebo teda nejaké odbornejšie prednášky, tiež môžete niekomu podarovať veľmi milý darčekový poukaz. No a čo vám jednoznačne odporúčam je degustáciu vín. 


Degustácia vín nie je totiž len taká obyčajná degustácia vín, ochutnáte 72 najlepších slovenských vín za 100 min. V obľúbenom programe vás prevedú takými naozaj kvalitnými vínami, ktoré môžete ochutnávať aj ukážu vám svet slovenskej vitikultúry či moderného vinárstva, či riadené degustácie s profesionálnym someliérom. Výber naozaj široký. 




AKO PREBIEHALA MOJA DEGUSTÁCIA PRE NÁRODNÝ SALÓN VÍN? 



No ale poďme späť ku mne. Ja som sa zúčastnila degustačného hodnotenia, kde bolo množstvo komisií vo vinárstve JM Vinárstvo v obci Doľany. Toto Vinárstvo má fantastický slogan, reklamu, taktiku a ich teda motto hovorí, že srdcom je Vinica. Čo je pre mňa úplne úžasný slogan.  


Veľmi príjemné prostredie samotného miesta uprostred viníc dotváralo fantastickú atmosféru celej degustácie. Stretla som tu množstvo naozaj veľmi zaujímavých ľudí nielen teda degustátorov. ale aj majiteľov vinárstiev, dozvedela som sa množstvo zákulisných veci, ktoré vinárstvo alebo víno v sebe určite zahŕňa. 







Naša komisia bola čisto blogerská,  teda zložená z ľudí, ktorí pôsobia na internete. Zároveň sme hodnotili 32 vzoriek, ktoré boli určené pre Národný salón vín Slovenskej republiky v Bratislave, o ktorom som už písala vyššie.


Degustovali sme pomocou tzv. vypľúvania, takže táto vypľúvacia technika je založená na tom, že naozaj toto víno nepijete, len ho dostávate do časti jazyka, úst, slín tak aby ste vykonali dokonalou senzorickú analýzu. Pri niektorých vzorkách to bolo mimoriadne jednoduché, no pri niektorých si jazýček naozaj musel na tú pravú chuť počkať. 


Pri takomto odbornom hodnotení sme používali degustačný hárok, na ktorom bol 100 bodový systém hodnotenia vín podľa medzinárodnej únie enológov. Hodnotili sme postupne jednotlivé vína cez vína Frizzante, vína šumivé, tiché vína, biele a ružové vína. 


V samotnom degustačnom hárku sa nehodnotia iba také základné hodnotenia, ale idem sa  naozaj do podrobných kategórií napríklad pri vzhľade sa hodnotí čírosť a kvalita pri vôní sa hodnotí intenzita jemnosť a kvalita, no a pri takej chuti sa hodnotí intenzita jemnosť kvalita alebo aj perzistencia. Maximálny počet bodov bol 100 bodov a musím povedať, že nad 86 bodov mali mnohé vína, ktoré sme ochutnali. 









Vybrali sme 4 šampiónov v jednotlivých kategóriách vín, ktoré určite stoja za to a dostali sa do Národného salónu vín. Vo všeobecnosti musím povedať, že všetky vína, ktoré sme degustovali boli vína veľmi príjemné jemnej chuti, takej sviežej sily, ktorá symbolizuje leto, slnečné lúče, pohodu, piknik, deku, more, slnko, prosté absolútna topka na leto. Presne také sme aj tento rok v rámci prvého kola hodnotenia vín pre Národný salón vín Slovenskej republiky vybrali do výberu pre vaše ochutnávanie pri návšteve Národného salónu vín Slovenskej republiky v Bratislave.





Veľmi sa teším že môžem byť súčasťou takéhoto výberu vín. Ďakujem za možnosť a príležitosť. No a vám želám príjemné degustačné zážitky v priestore, ktorý je pre Slovensko jedinečný v Národnom salóne vín Slovenskej republiky v Bratislave.


by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára