F Najmladšie pútnické miesto na Slovensku? Butkov - ŽIVOT PODĽA SEBA

Najmladšie pútnické miesto na Slovensku? Butkov

 



Najmladšie pútnické miesto, ktoré má charizmu, kde vládne pokoj a príjemný pocit. Miesto sa nachádza hore pod miestnym kameňolomom a dominantný je kríž, ktorý naozaj vidieť už z ďalekého okolia. Presne, hovoríme o hore Butkov, ktorá sa nachádza na západnej strane Strážovských vrchov a doposiaľ nebola verejnosti veľmi známa. Pre geológov je významná najmä z pohľadu vápencového kameňa, ktorý sa spracúva priemyselne v neďalekých Ladcoch. 



ČO PONÚKA NAJMLADŠIE PÚTNICKÉ MIESTO NA SLOVENSKU?

 

Začiatok budovania sa traduje od roku 2012 / 2013. Okrem miesta na modlenie a rozjímanie sa  tu koná množstvo kultúrnych a iných podujatí. Dnes sa tu nachádza okrem dominantného kríža už aj kaplnka, krížová cesta, rôzne pamätníky, socha zmrtvystaleho Ježiša, zvonica Jána Pavla II, brána rodiny a mnoho ďalšieho. Tento areál na tak malú rozlohu je pomerne nabitý rôznymi cirkevnými pamiatkami.

Je tu dostatočný počet miest na sedenie a viete sa utiahnuť do svojho kútika na rozjímanie  a utriedenie si myšlienok. Je to mimoriadne dobrá energia a neskutočná sila. A to všetko pri krásnom výhľade smerom do doliny na dedinu Ladce a krásne Slovensko. Veľmi príjemný výlet na celý deň aj pre rodiny s deťmi. A určite toto miesto môže navštíviť aj neveriaci človek, pretože prechádzka v lese s miernou turistikou na cca 30 minút štandardným tempom a potom ten krásny výhľad stoja za to. 





AKO SA SEM DOSTAŤ A ČO OČAKÁVAŤ?

 

Pod samotné miesto – hora Butkov sa dá dostať autom po asfaltovej úzkej ceste, parkovisko je v podstate v lese a bezplatné. Hore už musí každý sám. Zo začiatku vás prekvapí dosť prudký stupák smerom hore, čo je najmä po daždi nebezpečné, potom už mierny svah smerom hore lemuje krížová cesta. Jednotlivé stanovištia cesty sú dosť blízko seba, takže cesta ubieha rýchlo. Stále si môžete oddýchnuť. Brána rodiny je pod samotným miestom a lemujú je kresťanské motívy. Po výstupe cca 30 minút rezkým tempom sa vám otvorí voľný priestor samotného pútnického miesta.  

Príjemné miesto na oddych, prechádzku, rozjímanie a utriedenie si myšlienok. Určite stojí za návštevu. Veľmi pekný jednodňový výlet, ktorý má na jeseň príjemne čaro sfarbených listov a nie je vám cestou hore také teplo.  








Tak čo pôjdete pozrieť alebo ste tu už boli? Slovensko je krásne a neustále sa skrášľuje.

by ViErKa 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára