F Najužšia cesta autom? Manínska Tiesňava - ŽIVOT PODĽA SEBA

Najužšia cesta autom? Manínska Tiesňava

 


Viete kde sa kedysi furmani najviac narobili až kým nebola odstrelená časť skaly? Či ktorá je najvzácnejšia roklina a tiesňava na Hornom Považí? Či kde je najužšia cesta autom na Slovensku? Ak ste svoj výber zúžili na Veľký Manín ste fakt dobrí. Pretože práve tu sa nachádza Manínska tiesňava. 



HISTÓRIA, KTORÁ SIAHA AŽ PO SÚČASNOSŤ?

 

Kedysi mala úplne iný tvar a naozaj až do odstrelenia časti skaly tu museli v minulosti furmani pred prechodom najužším miestom rozobrať voz a potom ho celý zložiť – narobili sa riadne. Najužšie miesto má len 3,70 m na šírku a dnes je tu spevnená cesta drevenými trámami, po ktorej jazdia autá. A to je vám riadny zážitok.

Tiesňava je vyhlásená za štátnu prírodnú rezerváciu a rastú tu vzácne rastliny, huby a žijú živočíchy. Vápencové skaly sú pastvou pre oči a lákajú turistov a horolezcov. Už len samotná prechádzka cez túto tiesňavu je veľmi príjemným spestrením. Tiesňava sa nachádza medzi obcami Považská teplá a Záskalie. 





TURISTIKA V PRÍRODNEJ REZERVÁCII?

Ak chcete turistiku môžete využiť náučný chodník, priamo nad tiesňavou sa nachádza chodník cez najkrajšie miesta, odporúčam dobrú obuv a počasie nie po daždi pre vašu bezpečnosť. Tento chodník od auto-campingu po obec Záskalie má cca 1,3 km a za 30 minút to máte prejdené. Ak chcete niečo náročnejšie môžete si vybrať dlhšiu trasu a to okružný chodník cez Veľký Manín, ktorý je tak na cca 4 hodiny a označený zelenou značkou chodníka.

Odporúčam sem prísť autom a vychutnať si už aj tú samotnú jazdu. Parkovisko je bezplatné a je len pár miest. Ideálny jednodňový výlet aj s deťmi či na bicykli. Príjemné prostredie, na jeseň už chladnejšie. Dajú sa tu objavovať prírodné úkazy, pozorovať živočíchy, obdivovať prírodu a jej scenériu. 








Tak čo pôjdete sa prejsť či previesť po najužšej ceste Slovenska, ktorá je opradená históriou?

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára