F VIDÍM :) Laserová operácia očí na odstránenie dioptrických okuliarov - ŽIVOT PODĽA SEBA

VIDÍM :) Laserová operácia očí na odstránenie dioptrických okuliarov



Na fotke bez rámu okuliarov a už žiadne žmúrenie :) Síce ešte z mliečnym pooperačnym videní, ale predsa selfíčko byť muselo :))) Fotka vznikla asi tak cca 20 min. po samotnej operácii a už som postupne začínala vidieť bez pomoci, ale pekne postupne... 


Oči ako zrakový orgán sú tým najvzácnejším čo máme.  Teda aspoň podľa mňa a myslím si, že sa viacerí ku môjmu názoru pridáte.  Jasne, zreteľné videnie vecí pred sebou a naokolo je neskutočný pocit. Áno nie som šialená a neobjavujem Ameriku,  ale mnohí si takúto samozrejmú vec ani neuvedomujeme, pretože jednoducho od narodenia vidíme. Počas života sa zrak stráca u mnohých ľudí a vtedy prichádzajú na rad okuliare. Dnes je mnoho  štyýlových rámčekov od výmyslu sveta až si človek nevie vybrať. Mnohí sa s okuliarmi veľmi rýchlo stotožnia a nevidia v tom problém.  Iným zase klesne sebavedomie alebo má to pre nich iný dopad...


Dnes je však už doba úplne niekde inde a veľmi jednoducho a rýchlo sa dokážete takýchto nechcených okuliarov zbaviť. A to som presne urobila aj ja. Chcelo to mnoho sebazaprenia a veľmi som nad tým premýšľala a prešla si ozaj každú možnosť. No napokon predsa len život bez okuliarov a ten neopísateľný pocit zvíťazil. Nenosila som okuliare od malička len od strednej školy a išli mi ako sa ľudovo povie naozaj na nervy... Tak som sa rozhodla podstúpiť laserovú operáciu očí - odstránenie dioptrickej chyby excimerovým, resp. femtosekundovým laserom. Tento zákrok som absolvovala na očnej klinike VESELY v Bratislave. Po dlhom až veľmi dlhom zvažovaní som sa najprv objednala na predoperačné vyšetrenie. Komunikácia s klinikou prostredníctvom e-mailu alebo telefónom bola vždy bezproblémová a následne celý personál kliniky bol veľmi milý, priateľský a mimoriadne ústretový. Okrem slečny na recepcií, ale tu človek zase chápe odpovedať ľudom na toľké otázky a nič nezabudnúť a popritom všetko zabezpečovať administratívu. No :) ale milšia môže byť :) Poviem Vám, ak by takto vyzeralo naše celé zdravotníctvo tak by to bolo úplne o inom na tomto našom Slovensku. Ale vráťme sa k zákroku. 



Na začiatok treba povedať výkon femtosekudnovým a excimerovým laserom na odstránenie dioptrickej chyby nie je zo zdravotného hľadiska nevyhnutný, a preto je zaradený do skupiny kozmetických výkonov, takže si ho človek musí zaplatiť sám. A vôbec sa nejedná o lacný "špás" i keď človek pre zdravie urobí čokoľvek. Celková suma zo všetkým aj okolo tohoto zákroku mňa vyšla cca 2 000 eur.  Ale žiadne peniaze sa tomu pocitu, keď znovu vidíte a to bez okuliarov veru nevyrovnajú. 
Na predoperačnom vyšetrení sa pozeráte do nespočetného množstva strojom ale v podstate Vás nič neboli. Len jeden prístroj na zistenie očného tlaku môže byť máličko nepríjemný, pretože Vám ako keby niekto fúkal vzduch do očí ale inak žiadna bolesť. Celé moje predoperačné vyšetrenie trvalo asi jeden a pol hodiny. 
Samotná operácia netrvala dlho asi 15 minút plus manipulačný čas na zabratie anestézii, ale bolo to veľmi rýchlo cele. Predtým Vám do operovaných očí nakvapkajú kvapky - anestézu. V operačnej sále si ľahnete, prikryli ma dekou lebo v celej miestnosti bola trocha zima a nadstavia lôžko presne na rysku.  Aby som nezabudla do ruky si môžete chytiť maca alebo mrkvu. Ja som volila mrkvu :))))



Zdroj: https://www.facebook.com/veselyocnaklinika/photos/a.211004215642512.51262.201371439939123/1063123307097261/?type=3&theater

Na fotke je zohratý operačný tím na bratislavskej pobočke :) a môžem povedať, že boli naozaj super i keď ja sama som mala veľký rešpekt z neznámeho prostredia na operačnej sale.
No a samotný zákrok je veľmi rýchly a pozor sú to oči a vy mate len lokálnu anestézu, takže počujete rozhovory ale aj vidíte čo Vám presne na oku lekár robí. Všetko je bez bolesti a rýchlo, takže sa vlastne ani nestihnete spamätať. Pred operáciou Vám, ak potrebujete dajú tabletku na upokojenie alebo si môžete "vypiť" zrejme niečo podobné ako alkohol :)


Prvý laser zmeria v celom oku dioptriu a presne určí veľkosť (veľkosť dioptrii na oku nie je vo všetkých miestach rovnaká a preto ju praje tento laser zmeria a upresní jej polohu) a následne druhý z laserov túto dioptriu úplne odstráni. Moderný a špičkový prístroj ide za hranicu 100%. Takže žiadne strachy.  I keď samozrejme som aj ja mala určitý stres a strach no som rada že som to prekonala a dokázala som to zvládnuť. Bolo to úplne bez bolesti aj keď bolo to trochu nepríjemne no nebolelo to a to je podstatne. Po operácii som musela kvapkať ešte dvoje kvapky a na druhý deň bola kontrola, ktorá potvrdila, že je všetko výborne! Mierna bolesť a rezanie nastalo keď prestala účinkovať anestéza ale to som zase prespala a zabral nato obyčajný brufén (je menej škodlivý ako ibalgin). A v podstate som bola úplne v pohode do 24 hodín. Čo je podľa mňa priam úžasné. Viac Vám o tomto celom hádam napovie inštruktážne video priamo z kliniky.



Následne po operácii musíte absolvovať ešte pár povinných kontrol. Prvá je hneď na druhý deň po operácii a potom o týždeň, ďalšia o dva týždne a postupne sa predlžuje čas medzi jednotlivými kontrolami.
Každopádne som mimoriadne šťastná a rada ani neviete ako je to úžasne znovu vidieť bez použitia okuliarov! Som rada, že som to absolvovala.  Ak nad niečím podobným uvažujete, tak určite choďte do toho.  A samotnú očnú kliniku VESELÝ môžem len odporučiť. Naozaj sú tam veľmi príjemní ľudia a majú mimoriadne ľudský prístup, ochotne zodpovedajú všetky Vaše otázky. Osobne chcem poďakovať lekárom  MUDr. Veronika  Aschmannová a MUDr. Pavol Veselý.

Viete ako sa píše v Biblii, že Boh povedal:  Buď svetlo a bolo svetlo. Tak presne k tomu by som to prirovnala vchádzate do miestnosti kde zložíte okuliare a už nevidíte tak jasne a o cca 20 min. vyjdete von z tej istej miestnosti a zrazu pomaly sa pred Vami pri ešte mliečnom videní zjavujú jasnejšie objekty o ktorých ste ani nevedeli že sú také krásne :) Úžasne ... KONEČNE ! SOM ŠŤASTNÁ ! ĎAKUJEM :)


by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára