F Výbuch chemickej sopky ??? #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Výbuch chemickej sopky ??? #svetradskumam



V dnešnom pokuse pôjde o snahu simulovať vnútorný geologický proces - Magmatickú činnosť tj. výbuch sopky. Na pomoc sme si zobrali veci " z kuchyne" a tak sa diali veci.

K tomuto chemickému pokusu potrebujeme: kadičku, lyžičku, kyselinu octovú ( 8% roztok kyseliny octovej = ocot ), hydrogénuhličitan sodný ( sóda bikarbóna), červené potravinárske farbivo ( príchuť čerešňa ), saponát (jar), plastová fľaša ( hypotetický kužeľ sopky )





Neutralizácia je chemická reakcia medzi kyselinou a zásadou. V našom pokuse sme demonštrovali vznik plynu Oxidu uhličitého CO2 . 


Princípom pokusu je: Pri tejto chemickej reakcie reagujú látky: hydrogénuhličitan sodný (sóda bikarbóna) a kyselina octová (8% roztok kyseliny octovej = ocot). Reaguje spolu Kyselina + Zásada, dochádza k neutralizačnej chemickej reakcii, pri ktorej vzniká soľ príslušnej kyseliny v našom prípade octan sodný, voda a plyn oxid uhličitý CO2 pozorujeme v podobe syčiacej peny. 


Čo je to oxid uhličitý ? 
Oxid uhličitý je bezfarebný bežný plyn. Nachádza sa vo vzduchu v objeme 0,03 %. Vydychujú ho aj naše ľudské pľúca, vzniká pri horení dreva. 
Tento plyn je zároveň aj nebezpečný pri vyšších koncentráciách. Tento plyn má väčšiu hustotu než vzduch, zostáva s spodných častiach v miestnosti. Pri chode motora auta, v pivnici vo vínnom sklade dochádza k uvoľňovaniu CO2 a mohli by sme sa v uzavretej miestnosti udusiť. (mimoriadne nebezpečné pre naše psy). 

Oxid uhličitý sa v našej krvi viaže na hemoglobín a tak vytesňuje kyslík, ktorý sa potom nedostáva z pľúc do mozgu a tkanív tela. 
Vo vysokých koncentráciách spôsobuje globálne problémy ako skleníkový efekt a následne klimatické zmeny. 
  

Neutralizácia nastáva ak do nádoby pridáme rovnaké množstvo kyseliny a zásady. Zmes nebude ani kyslá ani zásaditá, stane sa neutrálnou.
O neutralizácii hovoríme všeobecne vtedy, keď odstraňujeme kyslosť alebo zásaditosť roztoku kyselín alebo zásad. Kyseliny môžeme neutralizovať zásaditým oxidom, hydroxidom alebo uhličitanom kovu. Zásady neutralizujeme oxidom kyslého charakteru alebo kyselinou.


Chemická reakcia, ktorá prebiehala aj v našom pokuse: 
NaHCO3          +    CH3COOH       →   →   CH3COONa    +         CO2      + H2O     

Presne tento pokus v menšej modifikácii ( k veku ) som predviedla svojím žiakom :) a poviem Vám strašne sme sa zabavili :) Prikladám fotom mojich súúúúúúúúúúúper pomocníkov a od dnes ich volám " mudrlanti " :))) 

Takže priatelia predstavujem Vám mojich " mudrlantov " v hlavnej úlohe :) Práve sme viedli rozhovor o tom prečo je to červené ? ako to že to syčííí ? A prečo nie je sóda bikarbóna a ocot kamaráti ? 

Pred samotným pokusom sme si museli vytvoriť " sopečný kužeľ " a tak sme volili formu s plastelínou. 



A po celom výbuchu chemickej sopky sme to predsa museli poriadne preskúmať a darilo sa nám :)

Dúfam, že sa Vám článok a doma si spravíte tiež chemickú sopku :))))

by ViErKa

CONVERSATION

2 Comments:

  1. Mne nikto za mlada také parády neukazoval :/ Well done :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. Chémia je krásna prírodná veda, ktorá má takýchto parád omnoho viac :) Preto ju milujem :) viacero pokusov v kategórii chemistry point ...

      Odstrániť