F 20 rokov Hornonitria alebo Deň obcí Pravnianskej doliny - ŽIVOT PODĽA SEBA

20 rokov Hornonitria alebo Deň obcí Pravnianskej doliny


Počas uplynulého víkendu sa konala krásna akcia v Nitrianskom Pravne. Deň obcí Pravnianskej doliny vznikol ako pripomienka našich domácich "dedinských" tradícii. A tak sa blízke obce združili a aj tento rok prostredníctvom svojich starostov a obecných organizácii vytvorili tento deň. 


Celý deň sa niesol napriek upršanému, zamračenému počasiu vo vynikajúcej nálade. Každá z obcí si pripravila svoje chuťovky. A tak nám návštevníkom sa naskytol nie len pekný pohľad na tú všetku dobrotu, ale tiež sme "potrápili" chuťové poháriky.

Na výber sme mali hneď viacero tradičných jedál. Mohli ste si pochutiť na zabíjačkovej kaši, fazuľovej polievke so zemiakovými babkami, párancoch, šúlancoch, bryndzových halušiek, rybacej fašírke, na langošoch z Nedožier-Brezian a samozrejme na mnohých druhoch koláčikov. 

Pre mňa jednoznačný T.O.P. koláč na fotke vyššie z obce Poruba. A tiež by sa tu hodila fotka langošov, ktoré boli fakt skvelé! Ale žiadnu nemám. Stihli sa zjesť skôr ako sa nadstavila foťak :))) To svedčí o tom, že boli naozaj dobré. 


Samozrejme takýto deň nevznikne len tak! A teda celé pod záštitou to malo OZ Hornonitrie spolu s členskými obcami. A to nám pripravilo nie len ochutnávku dedinských špecialít, ale aj bohatý kultúrny program. Ten sa niesol v duchu folklóru a dychoviek z miestnych obcí. Ale tiež na podujatí vystúpila Nebeská skupina z Terchovej. 

Okrem iného ste si mohli pozrieť fotografickú výstavu a sprievodnou akciou bol aj jarmok remesiel. O úspešnosti tejto akcie hovorí, že všetky "dobroty" sa minuli. Predalo sa vyše 600 porcii držkovej polievky a nezostal ani jeden koláčik. V stánku obce Nedožery-Brezany sa rada na langoše minula len vtedy keď už nemali  :) 




 Takto varili chlapi a ženy z Poluvsia. 


Najlepšie koláčiky z Poruby a Nitrianskeho Pravna. Toto určite nie je z tých jedál raw, paleo, bio ale je to naša klasika. 





Kultúrny program regionálnych umelcov z rôznych obcí. Sprievodný akcia - jarmok ľudových remesiel. 




A tiež nemohla chýbať kávička. A ja ako veľký milovník kávy :)  som si musela dať. I keď aj takto z umelého pohárika nevadíííííííííííí. K tým koláčikom to bol balzam na dušu :) 



 Klasika zemiakové placky, ktoré v našom regióne vieme robiť najlepšie! 


Tohtoročný deň obcí Pravnianskej doliny bol teda oslavou tradičných dobrôt a regionálnej hudby, ale tiež oslavou 20. výročia založenia OZ Hornonitrie v Nitrianskom Pravne. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára