F NAJVÄČŠIE STREDOEURÓPSKE MORSKÉ AKVÁRIUM - Tropicarium Budapešť v Maďarsku - ŽIVOT PODĽA SEBA

NAJVÄČŠIE STREDOEURÓPSKE MORSKÉ AKVÁRIUM - Tropicarium Budapešť v Maďarsku


Opäť článok nabití fotkami :) Inak sa proste nedalo. Neskutočný zážitok nie len pre deti ale aj pre dospelých. Najlepšie strávený čas v Maďarsku a najlepšie investované tie ich úžasné forinty :))) Jednoducho za mňa T. O. P..
Hneď úvodná selfie fotka je s medúzami, ktoré som strašne chcela vidieť na vlastné oči. A poviem Vám bolo to perfektné divadlo. Neopísateľní pocit pozorovať niečo takéto. Medúzi krúžili akoby dokola a neustále sa menila farba, ktorá dotvárala atmosféru a človek ich mohol pozorovať lepšie.


Poďme ale pekne od začiatku. Počas výletu v Budapešti sme išli aj do Tropicaria. Bola to naša posledná zástavka výletu. Ale stála zato! Myslím, že najlepšie je to opísať fotkami alebo videom, ktoré nájdeš na mojom Youtube.


Ak chcete bezprostredne zažiť neopakovateľnú atmosféru tropického pásma, na vlastné oči vidieť exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a zblízka pozorovať pestrofarebný podmorský svet? V tom prípade určite navštívte Tropicarium v Budapešti. A budete mať neopísateľný zážitok presne ako ja :) 

Nápad založiť Tropicarium sa viaže k menu Károlya Farkasdiho žijúceho v rokoch 1963 až 1998 vo Švédsku. On a jeho rodina dali vznik prvej takejto inštitúcii v roku 1990 v Kolmardene a v roku 2000 v Budapešti, oni vyvinuli a uskutočnili ten jedinečný obsah, ktorý Tropicarium predstavuje.


V Tropicariu uvidíte tropické a oceánske živočíchy, exotické vtáctvo, najmenšie opice sveta (15 - 20 cm, tzv. hodvábne opice ), aligátory, žraloky, hady, jaštery, pavúky a pod. Živočíchy a tropické rastliny v sladkovodných akváriách pochádzajú z Afriky, Južnej Ameriky a Ázie. Takže každý si príde na svoje. 



Živočíchy a rastliny v morských (slaných) akváriách pochádzajú z Indického oceánu, z Karibského a Červeného mora. Väčšina rôznofarebných rýb rozličných tvarov pochádza z koralových útesov.









Ďalšou mimoriadnou atrakciou je prales, v ktorom návštevníci zažijú skutočnú tropickú klímu. Medzi obrovskými porastami sa náhle zotmie (zastrú sa okná), blýska sa a hrmí (fakt reálna simulácia), až na chrbty aligátorov začne počas 2 minút padať tropický vlažný dážď, počas ktorého všetci obyvatelia pralesa akoby ožijú. Pre všetkých návštevníkov je to skutočne vzrušujúci zážitok. Človek tu zmenu cíti už len pri nadýchnutí sa (vlažný vzduch) a pocitovo je na chvíľku ako keby chladnejšie. 





















Keď prejdete všetky akvária, terária tak sa dostávate asi k hlavnej atrakcii Tropicaria. A to je 1,4 mil. litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým vyhliadkovým tunelom. Steny akvária sú zhotovené zo špeciálneho 16 cm hrubého nerozbitného panoramatického skla. Návštevníci tak môžu bez obáv obdivovať až dvojmetrových tigrovaných či hnedých žralokov pochádzajúcich z Floridy, ktoré patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov žralokov. Nasledujúce fotky sú presne z tejto časti. Neskutočné!




 Zase moje obľúbené selfie tentokrát s rajou :) 



Záujemcovia môžu každý štvrtok o 15.00 hodine sledovať pozoruhodné kŕmenie žralokov. Potápači ich kŕmia z ruky, plávajúc medzi nimi.

No a potom prichádzate do krásneho prostredia asi s tými najznámejšími, najkrajšími rybkami na svete :)  Samozrejme Dory a Nemo nemôžu chýbať. 



  
No a nakoniec príde to najlepšie a to je nádrž, kde návštevníci môžu hladkať raje patrí právom medzi najobľúbenejšie. Tu, pod dohľadom a za pomoci ošetrovateľov môžu  ručne kŕmiť a dotýkať sa týchto anjelských tvorov s hodvábnou kožou. 

Čo som si vyskúšala aj ja samozrejme :) A bol to zážitok na celý život! Nádherné. Dotyk s rajou by sa dal prirovnať ako dotyk k mokrému hríbu :))) Neviem ako inak to opísať. Stálo to zato. 



Tropicarium sa nachádza v budove veľkého nákupno-zábavného centra Campona s rôznymi reštauráciami, bufetmi, obchodmi a turistickými atrakciami. Odporúčam tam určite ísť. Fakt to vidieť a cítiť je zážitok na celý život. Po návšteve Tropicaria pochopíte, aké fantastické hodnoty existujú na našej Zemi a aké dôležité je ich zachovať. 

Dúfam, že som Vás aspoň trochu navnadila a preniesla na toto krásne miesto. 
by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára