F POZOR! Zdraviu je prospešná, avšak štiplavá - ŽIVOT PODĽA SEBA

POZOR! Zdraviu je prospešná, avšak štiplavá


Čili paprička je plod predovšetkým exotických druhov krovitých paprík, rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, zvlášť Mexika. Hojne sa používajú aj na Balkáne. Dá sa dopestovať však aj na Slovensku. Čili papričky sú jednoducho obľúbené na všetkých kontinentoch a u všetkých národnosti. Názory na čili papričky sú rôzne. Pre niekoho je to iba korenina, pre iného jedinečná pikantná chuť a pre niekoho alternatívny liek na rôzne zdravotné problémy. A pri tomto sa zastavíme a pozrieme sa nato chemickým očkom. Prečo a či vôbec sú čili papričky také zdravé?


Na úvod treba povedať, že čili papričky môžete podávať čerstvé, sušené, marinované, grilované... Hlavným kritériom zostáva, že čím sú menšie a čerstvejšie tým sú pikantnejšie. Čo spôsobuje ale tú nezameniteľnú štipľavú chuť? Všetky pálivé papričky zato vďačia rastlinnému alkaloidu KAPSAICÍNu.   Ktorého chemický vzorec vidíte napísaný v papričke :) C18H27NO3






Pre cicavce vrátane človeka je dráždivý a vyvoláva pocit pálenia v každom tkanive, s ktorým príde do styku. Kapsaicín a niekoľko príbuzných zlúčenín sa spoločne nazývajú kapsaicinoidy a sú produkované ako sekundárne metabolity čili papričkami, pravdepodobne pre odpudzovanie niektorých bylinožravcov a húb. Kapsaicín je rozpustný v alkohole a tukoch.
Pri konzumácií čili papričiek sa uvoľňuje hormón šťastia endorfín a niektorý považujú čili papričky za prírodné afrodiziakum. 

Červené obsahujú veľa betakaroténu, flavonoidov, minerálov a vitamíny C, B1, B2, E a vitamín A. Zároveň je to potravina s antibakteriálnymi účinkami a so značným množstvom antioxidantov pôsobí ako prírodné antibiotikum a podľa posledných informácii pôsobí aj protirakovinovo. A tu máme odpoveď na otázku z úvodu či sú zdravé. ÁNO, SÚ ZDRAVÉ! 

Pár dôvodov prečo ich zaradiť do svojho jedálnička - zrýchľujú metabolizmus, pomáhajú spaľovať tuky v tele, upravujú trávenie, pomáhajú činnosti srdca, podporujú krvný obeh, udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi, zabíja rakovinové bunky (apoptóza), kapsaicín sa naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tým sa bunka sama zlikviduje (bunková samovražda) a mnoho iných dôvodov. 
Ako pri všetkom aj tu platí, že všetko s mierou. Pri nadmernej konzumácií riskujete popálenie žalúdka či pažeráka. 

Scovillová jednotka - stupnica nazvaná podľa amerického chemika Wilbura L. Scovilleho, ktorý v roku 1912 publikoval metódu porovnávania štipľavosti papričiek. Štipľavosť sa meria podľa množstva kapsaicínu tzv. Scovillovými jednotkami. Najštipľavejšou čili papričkou na svete je momentálne odroda Bhut Jolokvia. Na Scovillovej stupnici dosahuje táto paprička index štipľavosti viac ako milión jednotiek. Dlhú dobu si prvenstvo držala odroda Red Savina habanero, ktorá na stupnici štipľavosti dosahovala 577 tisíc Scovillových jednotiek. Pre predstavivosť, známe Tabasco má 30 až 50 tisíc Scovillových jednotiek.

A štipľavú papričku určite nikdy nezapíjajte vodou! Radšej siahnite po mlieku či kuse chleba. 
Tak čo ste pripravený to vyskúšať. Ja volím klasické čili papričky, ktoré si môžete dopestovať aj doma v záhrade či kúpiť na trhu. Nejem ich každý deň, no snažím sa pomerne často. 

by ViErKa

Pozn.: Obrázky sú moje a z internetu.

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára