F Slovenský betlehem a iné zaujímavosti - Rajecká lesná - ŽIVOT PODĽA SEBA

Slovenský betlehem a iné zaujímavosti - Rajecká lesná


Uplynulý víkend sme navštívili krásne miesto v Rajeckej doline, ktoré máme doslova na skok :) Slovenský betlehem si môžete pozrieť počas celého roka, napr. tak ako my v lete :) Super nie? Okrem iného tu nájdete krásnu baziliku, ktorá osloví aj neveriacich ľudí. Nádherný priľahlý areál, kalváriu a pitnú, pramenitú vodu. Cestou na kalváriu sa môžete občerstviť u Hromadov, kde mimochodom varia neskutočne dobre a za rozumnú cenu. Po ceste vidíte tiež veľa malých penziónov, napr. aj malý chutný prázdninový domček Eliška a po novom aj gazdovský dvor! A samozrejme mnoho iného. Tak sa poďme pozrieť nato podrobnejšie.



Centrom celého diania je Bazilika narodenia Panny Márie, ktorá sa nachádza v strede dediny. Má pomerne veľký, krásny areál, ktorý má nádhernú udržiavanú trávu ako z Wimbledonu :) Vnútro podľa mňa osloví aj neveriaceho človeka svojou dominantnosťou a krásou. Nádherné okná, ktoré nikdy nevyšedivejú či nástenné maľby sú hotové umelecké diela. 

Druhou veľkou dominantou obce je Frivaldská kalvária s prírodným prameňom pod kalváriou. Na úpätí priľahlého kopca sa vynímajú tri veľké kríže a malá kaplnka, ku ktorej vedú zastavenia krížovej cesty. Bola postavená už veľmi dávno a dodnes je na môj vkus dobre udržiavaná. Ak neviete prečo ísť hore, tak minimálne za ten výhľad to stojí! Na dlani totiž máte krásnu Rajeckú dolinu. 

Ak by sme sa znovu vrátili k Bazilike vedľa nej sa nachádza Slovenský betlehem. A ten je ozaj nádherný a práve kvôli tejto dominante sem chodí množstvo turistov.

Je otvorený každý deň, okrem nediel a prikázaných sviatkov - vtedy je zavretý počas svätých omši. Inak je za dobrovoľné vstupné otvorený pre všetkých. 

Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej vytvoril majster Jozef Pekara, ktorý začal na tomto diele pracovať v roku 1980. Rezbár Jozef Pekara sa narodil 15.6.1920 v Borskom Petre, býval v osade Šuja pri Rajci a neskôr v Rajeckých Tepliciach, kde 5.1.2005 zomrel. Výber profesie nebol náhodný. Vzťah k drevu a práci s ním mal Jozef Pekara už od detstva. Neboli to však len okolité lesy a rezbársky silný región, ktoré nasmerovali profesnú cestu tejto výraznej osobnosti. Jeho otec bol debnár a aj starší brat Ján pracoval ako rezbár. Sám začal používať dláta ako desaťročný... Do učenia sa dostal k vychýrenému rezbárskemu majstrovi Jozefovi Brieštenskému (*1879-†1956). 
Pod jeho vedením získal nielen potrebnú zručnosť, ale aj rozvinutie schopností kreatívneho prístupu k tvorbe. Vďaka tomuto sa stal Jozef Pekara návrhárom v ľudovoumeleckom družstve REZBÁR v Rajci nad Rajčiankou, kde pracoval od roku 1950. Po odchode na dôchodok si majster plní dávnu túžbu urobiť „niečo veľké“ . 
Malo to byť dielo, kde budú sústredené všetky doterajšie skúsenosti, ktoré bude jedinečné, reprezentatívne - SLOVENSKÉ. Majster sa v roku 1980 púšťa do výroby diela, ktoré je odkazom veriaceho človeka, obdivovateľa krás Slovenska, rezbára a konštruktéra. Začal sa rodiť Slovenský betlehem. Vznikal pätnásť rokov a je umiestnený v Dome Božieho milosrdenstva ( používa sa však aj pomenovanie Dom Božieho narodenia) v Rajeckej Lesnej, kde je dielo inštalované. Nádherná expozícia nezobrazuje iba Kristovo narodenie, ale aj dejiny slovenského národa. Betlehem je zapracovaný do scenérie najvýznamnejších slovenských pamiatok, je tu stvárnený bežný život aj pracovné činnosti slovenského ľudu v minulosti.
Nádherná expozícia nezobrazuje iba Kristovo narodenie v meste Betlehem a jeho život, ale aj dejiny slovenského národa. Scéna Božieho narodenia sa nachádza uprostred diela a je začlenená do obce Rajecká Lesná. Okolo nej sú zastúpené všetky slovenské regióny svojimi najznámejšími miestami a pamiatkami. Hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava, katedrály v Nitre, Trnave, Spišskej Kapitule, Košiciach a ďalšie. V pozadí sa týči Kriváň, jeden z tatranských štítov, ktorý je symbolom slovenskej krajiny.

Celé dielo je 8,5 m dlhé, 2,5 m široké a 3 m vysoké. Spolu je tu rozmiestnených cca 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje.

Slávnostné verejné otvorenie sa uskutočnilo 26. novembra 1995, kedy bola sprístupnená prvá časť - oblasť Stredoslovenského kraja, pričom v nasledovných dvoch rokoch sa dielo skompletizovalo doplnením Západoslovenského a Východoslovenského kraja.Súčasťou budovy Slovenského Betlehemu je Galéria na prvom poschodí, kde sú vystavené drevorezby významných rajeckých rezbárov, ako Brieštenský, Veselý, Bača.































Verím, že som Vás dostatočne naladila pre takýto výlet a na objavovanie ďalšieho krásneho miesta na Slovensku!

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára