F PLAVBA LOĎOU PO VÁHU #PIEŠŤANY2019 - ŽIVOT PODĽA SEBA

PLAVBA LOĎOU PO VÁHU #PIEŠŤANY2019


Piešťany som navštívila už niekoľkokrát. Tiež som im venovala už pár článkov na blogu a dokonca na Youtube nájdete aj video o mojich potulkách mestom. Teraz sme však boli v Piešťanoch na výlete, ale hlavne na jednej z „atrakcií“ (ak sa to tak dá nazvať), ktoré mesto ponúka. Plavili sme sa totiž loďou po rieke Váh a jazere Sĺňava J A bolo to prekrásne! Celé mesto dýcha kúpeľnou atmosférou, môžete tu okrem samotnej plavby loďou napr. nakŕmiť labute na Váhu, prejsť sa po krásne upravených parkoch, zahrať si golf či previesť sa Piešťanským vláčikom po meste a omnoho viac. Poďme sa ale pozrieť na toto celé podrobnejšie.


Váh je najdlhšia slovenská rieka. Tečie od Tatier smerom na západ a pri Žiline sa stáča na juh a smeruje ku Komárnu, kde ústi do Dunaja. Od sútoku zdrojníc pri Kráľovej Lehote tečie Váh takmer 150 km západným smerom. Krátko po svojom vzniku priberá ľavostranný prítok Boca a pravostranný prítok Hybica, pričom sa rozširuje aj úzke údolie, prechádzajúce v rozsiahlu Liptovskú kotlinu. V Liptovskom Hrádku priberá pravostranne Belú, podteká diaľnicu D1 a za Liptovským Mikulášom sa tok upokojuje v rozsiahlom priehradnom jazere Liptovskej Mary. Pri Strečne sa vodný tok opäť upokojuje v priehradnom jazere vodného diela Žilina a pokračuje severným okrajom Žiliny, kde priberá pravostrannú Kysucu a následne ľavostrannú Rajčanku. Staré koryto tečie východnejšou trasou popri BeckoveNovom Meste nad Váhom až do Piešťan, kde sa už naplno prejavuje ráz Podunajskej nížiny.
Pod vodným dielom Sĺňava sa časť vôd opäť prepúšťa starým korytom a hlavný prúd smeruje Drahovským kanálom k vodnému dielu Drahovce-Madunice

Sĺňava je priehradné jazero na rieke Váh v blízkosti mesta Piešťany. Vodná nádrž sa rozprestiera v severnej časti Podunajskej nížiny pri úpätí Považského Inovca, medzi mestom Piešťany a obcou Drahovce, vo výške 162 m n. m.

Na nádrži nájdete vodnolyžiarsky vlek (pri obci Ratnovce), lodenicu a tiež umelo vytvorený „vtáčí“ ostrov Čajka, ktorý sa stal hniezdiskom veľkých kolónií rybára riečneho a viacero druhov čajok. Je tiež zimoviskom vzácnych arktických i teplomilných druhov vtáctva. Vodné plochy sú dôležitou oddychovou lokalitou vodného vtáctva pri jarnej a jesennej migrácii Považím. Sĺňava je zahrnutá do zoznamu vzácnych vtáčích území Európy. Nádrž slúži aj ako zásobáreň vody pre atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Na vyhliadkovú plavbu sa môžete vydať loďou kotviacou pri Kolonádovom moste v Piešťanoch. Okolo priehrady je vybudovaná dvanásťkilometrová asfaltová trasa po korunke hrádze pre peších aj cyklistov (cez hať sa dá prejsť od mája do septembra, od pondelka do piatku od 15-tej a cez víkend od 10-tej do 20-tej hodiny).

Piešťany sú kúpeľné mesto na Slovensku, sídlo okresu a mnohých vedeckých inštitúcií. Je medzinárodným strediskom liečby reumatických chorôb (Národný ústav reumatických chorôb) a významným regionálnym centrom kultúry, školstva, športu a rekreácie. Hospodárstvo mesta je závislé od liečebnej starostlivosti, turistického ruchu, elektrotechnického, strojárskeho a potravinárskeho priemyslu. Preteká ním rieka Váh. Má nížinné, teplé, slnečné a suché podnebie.
V okolí sa nachádzajú významné archeologické lokality (Moravany nad VáhomKrakovany-Stráže). Prvá písomná zmienka pochádza zo zoborskej listiny z roku 1113. Výrazný rozvoj v 19. storočí súvisí s rozvojom kúpeľnej starostlivosti. V druhej polovici 20. storočia sa vďaka budovaniu priemyslu a pripojeniu obcí Banka a Kocurice zdvojnásobil počet obyvateľov na viac ako 33-tisíc, po odpojení obce Banka v roku 1996 mali Piešťany necelých 31-tisíc ľudí. Odvtedy ich počet klesol o desatinu na necelých 28-tisíc.

Kúpele Piešťany a ich 200 ročná tradícia kúpeľnej liečby!!!
Prírodné liečivé zdroje – termálna minerálna voda a unikátne sírne liečivé bahno – boli základom pre vznik Piešťanských kúpeľov. Svetoznámymi sa stali vďaka moderným metódam liečby reumatizmu a iných ochorení pohybového aparátu, ale aj prekrásnemu kúpeľnému parku, bohatému kultúrnemu a spoločenskému životu, širokým možnostiam športového vyžitia a aktívneho oddychu.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany patria viac ako 100 rokov k popredným európskym kúpeľom v liečbe reumatizmu, rehabilitácii pohybového aparátu a nervového systému. Využívajú pritom prírodné zdroje – unikátne liečivé sírne bahno a termálnu minerálnu vodu.

Prostredníctvom špecializovaných liečebných postupov sa znižujú zápaly v kĺboch a obnovuje sa ich pohyblivosť. Posilňuje sa imunitný systém, regenerujú sa poškodené chrupavky a spomaľuje sa degeneratívny proces kĺbov. Špecializovaní a skúsení lekári zostavia program liečby pre každého hosťa individuálne.

Kúpeľný ostrov je oázou pokoja a relaxu, ale ponúka tiež množstvo príležitostí pre športové aktivity. Ponuku na voľný čas dopĺňa bohatý kultúrny program spoločenského centra, ale aj 9-jamkové ihrisko a vonkajšie termálne kúpalisko "Eva" s tenisovými kurtmi a ihriskami na plážový volejbal. Priamo na ostrove sa nachádzajú 2-5-hviezdičkové kúpeľné hotely s vlastným rehabilitačným centrom. Prekrásny kúpeľný park je ideálny pre prechádzky a množstvo kaviarní a reštaurácií ponúka domáce i medzinárodné špeciality.




















Neviem ako Vy mne sa toto mesto mimoriadne páči :) Rada sme chodievam a určite sem ešte prídem. A Vy ste tu už boli? 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára