F Zažitková hodina chémie? No problem - ŽIVOT PODĽA SEBA

Zažitková hodina chémie? No problem


Tak som si povedala, že treba tú chémiu oživiť a prepojiť do bežného života. Na strednej škole je predsa len väčšia možnosť pracovať s deťmi/žiakmi interaktívnejšie a o to viac, keď učíte na odbornej chemickej škole. A tak som sa rozhodla, keď prišla výzva urobiť mydlá na výročie školy, že v pohode to dáme. A dali sme to!

Na výrobu sme použili (tajné) ingrediencie, ktoré sa však dajú dohľadať na internete. Farbu, ktorá sa nám páčila, napr. červené proste musia byť srdiečka a sovičky v žltej farbe sú krásne. Trošku sme aj experimentovali a inšpirovala som sa Youtube videom :) v ktorom vyrobili kávové mydlá. A tak sme vytvorili aj my :) A náš výsledok môžete vidieť na titulke tohto článku. 

Za náš najlepší výtvor považujem 3D slnečnicu!  Tá je totiž úplná topka :) A v reále vyzerá omnoho lepšie ako na fotke. 

No okrem samotnej výroby a praktických zručnosti sme sa čo to dozvedeli aj o samotnom procese výroby mydla. A samozrejme sme si to prešli všetko pekne odborne. Pretože ja zastávam heslo: Nie je dôležité veci vedieť urobiť, ale im aj rozumieť! 



Ak by sme chceli vyjadriť mydlo v podobe chemického vzorca vyzeralo by to takto:
CH3-(CH2)n-COONa+
Všeobecný vzorec molekuly mydla - sodnej soli vyššej mastnej kyseliny. Na ľavej strane je nepolárny (hydrofóbny) koniec a na pravej strane je polárny (hydrofilný) koniec.

Samotná výroba mydla spočíva v metóde - ZmydelňovanieMydlá sú zvyčajne zmesi sodných a draselných solí vyšších mastných kyselín, ktoré pochádzajú z olejov alebo tukov. Tieto reagujú s hydroxidom sodným alebo hydroxidom draselným v procese zvanom zmydelňovanie. Pôsobením hydroxidu sa triacylglyceroly v olejoch alebo tukoch štiepia alkalickou hydrolýzou za vzniku glycerolu a príslušných draselných alebo sodných solí, ktoré tvoria surové mydlo. Historicky sa využíval hydroxid draselný, získavaný z popola spálenej rastlinnej alebo drevnej hmoty.

Metódy zmydelňovania v základe rozlišujeme dve:
  • metóda za tepla - celý proces prebieha pri pomerne vysokých teplotách (až do 80 °C), ktoré umožňujú väčšiu kontrolu celého procesu, táto metóda je výhradne používaná v priemyselnej výrobe. Pri výrobe priemyselne vyrábaných mydiel pri procese zmydelňovania sa zámerne oddeľuje glycerín a predáva sa ako vedľajší produkt. Táto metóda takisto umožňuje výrobu transparentných mydiel.
  • metóda za studena - najjednoduchšia a najprírodnejšia metóda, veľmi vhodná pre domácich kutilov. Tuky/oleje a hydroxid reagujú prirodzene za nízkych teplôt, bez varenia. Tento postup neumožňuje oddelenie glycerínu, takto vyrobené mydlá sú ním teda prirodzene bohaté.



Dostaňme sa ale k podstate PREČO MYDLO PERIE?
Mydlo sa rozpúšťa vo vode, na rozdiel od nečistôt, ktoré obyčajne vodu odpudzujú: tuky, oleje, sadze, pot, prach...Nečistotu možno z textilu uvoľniť iba vtedy, keď čistiaci prostriedok prenikne do tkaniny a zmáča ju. Voda vlákno zle zmáča. Mydlový roztok znižuje napätie na rozhraní oleja a vody. Hydrofóbne tkaniny sa mydlovým roztokom zmáčajú. To je dôležitý predpoklad odstránenia nečistoty. Látky, ktoré znižujú napätie na rozhraní dvoch látok, sa nazývajú tenzidy.


Mydlo je tenzid. Štruktúra aniónov mydla. Pozostávajú z hydrofóbnej časti a hydrofilnej časti. Podstata účinku tenzidu mydla spočíva výlučne v štruktúre aniónov mydiel. Vodné roztoky mydla obsahujú ióny Na+ alebo K+ a anióny mastných kyselín s dlhým reťazcom. Záporne nabitá "časť" aniónu mydla (hydrofilná skupina COO-) sa vtláča medzi molekuly vody. Hydrofóbny alkylový reťazec preniká cez rozhranie a vyčnieva z vody. Anióny mydla sa zhromažďujú na rozhraní medzi hydrofilnou a hydrofóbnou látkou. Vznikom peny sa zväčšuje rozhranie medzi vodou a vzduchom. Vznik peny dokazuje povrchovú aktivitu aniónov mydla.

Na mastnom povrchu, aj na vláknách, sa anióny mydla usporiadajú tak, že hydrofilná časť smeruje do vody, zatiaľ čo hydrofóbny alkylový zvyšok sa zachytí na vláknách. Zníži sa povrchové napätie a vlákno sa zmáča. Povrch vlákna, aj mastný povrch, získa pomocou aniónov mydla záporný náboj. Vzájomné odpudzovanie umožňuje odstránenie nečistoty. Zmes vody a oleja sa po krátkom čase oddelí. Oddelené čiastočky oleja alebo nečistoty sa navzájom odpudzujú, pretože majú mydlový obal so súhlasným nábojom. Nemôžu sa ani usadzovať na vláknach tkaniny. Nečistoty zostávajú v pracom roztoku. Oddelenie nečistôt podporuje vyššia teplota alebo mechanické pôsobenie, napr. pohyb prádla alebo trenie.




Verím, že som Vás inšpirovala a pre ďalšie fotky a pokusy a inšpirácie môžete navštíviť moju FB stránku  - madebyscience, kde toho bude postupne viac :)

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára