F Kalvária Solka Nitrianske Pravno - ŽIVOT PODĽA SEBA

Kalvária Solka Nitrianske Pravno


Na Slovensku máme naozaj množstvo krásnych miest. Jedno z nich mierne nenápadných a menej známych sme boli pozrieť v Nitrianskom Pravne, časť Solka. Nachádza sa tu kresťanská kalvária s unikátnymi 27 sakrálnymi stavbami v neogotickom štýle.

Celá táto pamiatka sa nachádza na mierne stúpajúcom kopci pri okolitých lúkách. Jednotlivé stanovištia sú umiestnené od dola až k vrcholu. Nachádza sa tu dolný a horný kostol. Horný kostol je v náručí menších kaplniek. Zvyšných 14 menších kaplniek sa nachádza v stúpajúcom kopci a Vy sa prechádzate po kľukatom chodníku, po ktorom je mierne a pokojné stúpanie. Miestami narazíte na lavičku. V kaplnkách sa nachádzajú úkažky krížovej cesty, ktorá je mimoriadne aktuálna v období Veľkej noci. 

Zakladateľ tejto kalvárie bol kňaz a zároveň rodák Anton Richter. Na výzdobe sa okrem Slovákov podieľali majstri z Rakúska, Nemecka, Čiech.  Na vrchole sa nachádza kostol - Ukrižovania a zároveň aj hrob Ježiša.  Kľukatý chodník pri miernom stúpaní so zastaveniami Vás privedie smerom na vrch. Na vrchole sa nachádza už spomínaný horný kostol. Celá kalvária sa nachádza v obkľúčení prírody a listnatých stromov. 

Zo samotného vrchu kalvárie je krásny výhľad na Hornonitriansku kotlinu. Táto kalvária patrí medzi národné kultúrne pamiatky od roku 2014. 

Táto kaplnka je krásna v každom ročnom období. Nájdete ju v obci Nitrianske Pravno v časti Solka, nachádza sa na ľavej strane pri vstupe do tejto miestnej časti. Dostanete sa tam autom prípadne aj autobusom. Celá kalvária je naozaj v nenáročnom teréne a pri miernom stúpaní. Kľukatý chodník Vás privedie na iné myšlienky či už ste alebo nie ste veriaci. Zároveň máte pocit, že to vôbec nie je náročný výstup. Vstup do objektu kalvárie je voľný a dostupný nonstop. 
Poďte sa teda pozrieť ako to tam teda vyzerá :)














Jeden mimoriadne pekný tip na výlet z trocha iného súdka. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára