F Čičmany Slovakia - svetový unikát - ŽIVOT PODĽA SEBA

Čičmany Slovakia - svetový unikát


Vítam Vás v rázovitej dedinke. Vítam Vás v pamiatkovej rezervácií. Vítam Vás vo svetovom unikáte. Vítam Vás v obci Čičmany. Vítam Vás v obci, ktorá má najviac pokreslených domčekov na meter štvorcový :) Ale nie sú to len také hocijaké čarbanice. Biele ornamenty na dreveniciach sa začali kresliť už pred 200 rokmi. V dedine sa nachádza 110 chránených objektov a 36 kultúrnych pamiatok. Zároveň je táto obec najvyššie položenou obcou v Žilinskom kraji. A okrem dreveníc vyniká svojimi krojmi a folklórom. Takže svetový unikát. A ja som tu bola po 15-stych rokoch opäť!
Fakt naozaj po toľkých rokoch. Vtedy som sem chodila najmä v zime a to intenzívne lyžovať na miestne stredisko Javorinka, ktoré leží nad obcou Čičmany. Už vtedy tu bolo krásne v obkolesení Strážovských vrchov a Malej Fatry. 

Charakteristická biela výzdoba na domoch tu už roky láka turistov. A pre tento raz prilákala aj nás. Samozrejme, sme si spomenuli aj na ten strmý vlek a super zážitky. Ale späť do dediny. Niektoré domčeky sú priam na zjedenie a pripomínajú perníkovu chalúpku. Najviac zachovalí a najkrajší dom sa nachádza priamo v srdci dediny. Je v nich umiestnená aj muzeálna expozícia a za príplatok Vás pustia aj dnu. Jednoposchodový dom - Radenov dom a susedný Gregorov dom sú zároveň aj najfotogenickejšie :) 

Okrem toho, že sa môžete so všetkými drevenicami pofotiť, nájdete tu aj obchod so suvenírmi, penzión Katka, v ktorom sa môžete občerstviť či vychutnať si kávu a koláčik v Humne Ondreja Gregora. Ak budete kráčať dedinou smerom hore, tak sa dočítate množstvo zaujímavosti na náučných tabuliach - fauna, flóra, ornamenty, história, tradície... Tiež narazíte na Čičmanskú krčmu či miestny kaštieľ. 

Vráťme sa ale k nášmu obedu. No čo si môžte dať v takejto dedinke? Jednoznačne vyhrali halušky! Vizuálne vyzerali skvelo, chuť bola tiež ok, pri pomere múka/zemiaky vyhrala múka, ale vyvážili to výrazným podielom bryndze. Kapustnica mala byť s údeným mäsom, akurát toho údeného mäsa tam akosi nebolo. Inak chuť bola super. Obsluha bola bez úsmevu, čo pokazilo trošku dojem ale na druhej strane nečakali sme dlho. A k tomu penzión aj reštaurácia úplne ladili s prostredím na okolo. Takže dávam tomu 7 bodov z 10-tich. 

Celkový dojem z tejto obce bol dobrý. Máme byť načo hrdí. Na Slovensku máme totiž množstvo krás. Len ich treba hľadať. A niekedy ich máme rovno pod nosom :) 






















Magnetku na pamiatku máme a môžeme isť objavovať ďalej :) Ak plánujete jednodňový výlet v prírode aj v civilizácií súčasne, Čičmany sú to pravé orechové. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára