F Kremnica a Kremnické vrchy - ŽIVOT PODĽA SEBA

Kremnica a Kremnické vrchy

 

Neviem čo Vám napadne ako prvé, keď sa povie Kremnica? Mňa mince, bane a lyžovačka. A len preto, že sme sa v škole o mincovni učili (dokonca sme tu boli aj na výlete), bane pretože zlato a z toho mince (aj toto sme sa voľakde učili) a lyžovačka počas môjho detstva. Tak to bolo ozaj super. Poznáte to cez víkendy vyraziť na hory a užívať si sneh, svah, lyžovačku, horúcu čokoládu a horské zubaté slniečko. Bože to boli časy! Hneď by som ich vrátila. No a do Kremnice a na Skalku pri Kremnici som sa vrátila po 10 rokoch. A ako bolo? 

Výborne. Vynorili sa mi všetky tie spomienky a zážitky. Z lyžovačky, svah a jeho strmosť už odrazu nebola taká veľká. Stredisko sa dáko zmenšilo, ale bufet tam ešte stále zostal! Presne ten istý. Chápete to? A dokonca sme sa aj pýtali na horúcu čokoládu a povedali, že ju robia len v zime. Takže oni ju stááááále robia. Chceli sme si dopriať nostalgiu. Tak sme si dali kávičku a wafle po našej prechádzke. 

Pribudli tu náučno-informačné tabule a lepši asfalt na ceste. Vrchná časť strediska, ktorá je určená na bežecké lyžovanie je komplet zmenená vyrástli tam hotely, ktoré nahradili chutné malé chatky. Ale tiež tu vybudovali terasy, z ktorých je prekrásny výhľad na Kremnické vrchy. Novinka (už nejaký ten rok) je tu Via Ferrata. Ktorá vyzerá byť super, no ja takéto veci nechávam pre iných. 

Stále sa dá dostať až k rozhlasovému vysielaču a ten pocit je na nezaplatenie. Je to obrovská monumentálna stavba, ktorú precítite najmä keď stojíte pod ňou. Po stredisku si môžete aj v lete dať krásne túry. My sme sa tam zúčastnili behu do vrchu, takže boli sme len v stredisku, no bohaté nám to stačilo. Toto miesto nie je až tak vysoko položené, ale už tu cítite rozdiel oproti mestu Kremnica. Hory sú krásne, výhľady pre Bohov a ten čerstvý vzduch. Je to krásne pokojné, tiché miesto na Slovensku. 

Potom sme sa presunuli do mesta, ktoré leží priamo pod týmto strediskom. Kremnica je starobylé mesto, ktoré dýcha históriou. Je tu spomínaná mincovňa, námestie do kopca, múzeum najväčších bizarnosti či predajňu kremnických medovníkov. Organizujú sa tu vo svete známe Kremnické gagy a rôzne iné festivaly. A majú tu svoju vlastnú sladkosť, tzv. Kremnický krumpeľ. Ten nie je ešte tak známy ako ich kremnické medovníky. 

Mesto je krásne starobylé a historické. No na môj vkus moc tmavé múry a špinavé zákutia, ktoré lákajú turistu. Tiež tu bolo extrémne veľa holubov a neporiadku. Neviem čím to bolo, ale toto dalo nášmu výletu veľké mínus. 

Vráťme sa k sladkostiam. Jasné, že sme si kúpili kremnické medovníky. Nejem ich každý deň a mám ich veľmi rada. V predajni je už množstvo sortimentu, ale mi sme zostali verní klasike. A zároveň sme vyskúšali aj novinku (tá už nejaký čas funguje) - kremnický krumpeľ. Toto odporúčam ísť v Kremnici pozrieť. V budove dole je obchod, no na poschodí je celá výrobňa, do ktorej Vás pustia pozrieť a tak priamo môžete vidieť ako sa to celé vyrába. 

Celý zákusok je príjemne sladký a mäkučký, nadýchaný. Vo vnútri sú piškóty a snáď úplne najlepšie je na tom orechové vnútro :) Je to chuť, ktorú ťažko opíšete, najlepšie je to ísť vyskúšať :) No na druhej strane na môj vkus za krabičku, v ktorej sú 3 kúsky si pýtajú dosť peniažkov. Ale turisti sú turisti a tým to nevadilo. Zobrali sme si aj my! Nie je to sladkosť, ktorú by som si zamilovala na prvé zahryznutie. Ale vôbec to nie je zlé. A prečo krumpeľ? Kde je v tom zemiak? Nikde! Je to iba z toho dôvodu, že táto sladkosť má tvar a výzor zemiaku. A to je celé. Super je, že Vás pustia sa pozrieť na výrobňu, to myslím nezažijete hocikde. 

Výlet do Kremnice a jej vrchov určite odporúčam! Je tam naozaj krásne a je čo pozerať. Pozrite si fotky možno Vás navnadím :) 


















Aj na Slovensku sa dajú robiť skvelé výlety! Boli ste už tu? Mne sa tu páčilo a niekedy nabudúce určite ešte prídem. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára